Wuwejův zápisník

Piktogramy na zubní pastě

12.11.2006 12:59, Wu | praktické | výzkumy | výběr z blogu | komentáře -

Takhle si ráno čistím zuby, a abych se nějak při té příšerně nudné činnosti zabavil, těkám očima po koupelně. Při jednom tiku, ehm, těku, mi padne zrak na tubu zubní pasty. A už tam zůstane, protože řada piktogramů mě okamžitě zaměstnala. Ze šesti jsem bezpečně rozuměl dvěma, a to jen proto, že jsem je znal. Něměly by piktogramy být srozumitelné i negramotným?

Piktogramy na zubní pastě

Přirozeně jsem hned začal hledat, co to vlastně znamená.

75 ml vynechám, jednak to není piktogram, jednak to je celkem jasné.

Následuje písmeno „e“. To byl největší oříšek... e je označení Evropské unie, které říká, že obsah byl zabalen v souladu s direktivami EU (vyznačení jmenovitého objemu nebo hmotnosti obsahu) a tudíž může být v jejím rámci volně transportován. Paradoxní je, že o evropském standardu jsem se dočetl na stránkách pro obchodníky v USA (pdf, en). Teprve dodatečně jsem dohledal příslušnou direktivu EU (cs).

Ty dvě šipky, zapletené do sebe jak taoistická monáda, v barevném provedení světle a tmavě zelené („zelený bod“), znamenají, „že výrobce obalů zaplatil servisní poplatek do národního systému za zpětný odběr obalu k recyklaci. Spotřebitel ovšem musí obal odhodit do zvláštních kontejnerů nebo odevzdat do sběrného dvora. Tato značka však nezaručuje, že i při správném odhození (odevzdání) obalu dojde opravdu k jeho recyklaci.“ (informace ze serveru Spotřebitel.cz, norma a popis k přečtení na stránkách společnosti EKO-KOM /pdf, cs/)

Tři plné šipky zamotané do trojúhelníku označují recyklovatelný materiál, nápis pod ním potom složení. Pokud začíná jako v našem případě písmenem C, je to materiál kombinovaný, v němž převládá to, co je uvedeno za lomítkem. LDPE je nízkohustotní polyetylen (Low Density Poly Ethylen). A pozor, kdyby ty tři šipky měly vnitřek nevyplněný, znamenalo by to, že jde o materiál už recyklovaný. (informace ze serveru Spotřebitel.cz)

Panáček odhazující odpadky do koše nabádá, abychom odpadky odhazovali do koše. „Obal patří do koše na odpadky. Toto je sdělení značky panáčka odhazujícího cosi do koše. Za ním se ale také skrývá informace, že výrobce nezajistil pro obal lepší využití např. recyklaci.“ (informace ze serveru Spotřebitel.cz)

Poslední obrázek s nápisem 12 M mi připomněl vtip, kdy se chlapeček ptá tatínka „Víš kolik pasty je v jedné tubě?“ „Nevím.“ „Já jo, skoro deset metrů.“ Jenže se mi zdálo málo pravděpodobné, že by výrobce uváděl údaje takovéto důležitosti preventivně sám. Nakonec jsem našel, že na obrázku je otevřené balení a počet měsíců, tedy že je to doba trvanlivosti po otevření. (Zdroj informací /pdf/)

Mimochodem, víte kolik je pasty v téhle tubě? Má 7 mm průměr otvoru a objem je 75 ml. Kdyby vytlačený válec pasty měl průměr 6 mm, bude jí, pokud jsem počítal správně, asi 2,65 m. Ani těm vtipům se nedá věřit...

Aktualizace 3.6.2007: konečně, konečně někdo ověřil, jak to s tou délkou zubní pasty je doopravdy.

Aktualizace 24.2.2013: a další skvost - pitva zubní pasty za účelem odhalení principu vícebarevnosti.

12345
1163332740000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online