Wuwejův zápisník

Robert Fulghum: U Devíti draků a jedné ovce

17.02.2020 22:12, Wu | knihy | komentáře -
obálka U Devíti draků a jedné ovceJsa Fulghumův fanoušek, koupil jsem si i pokračování Opraváře osudů, přestože první díl mě varoval. No - a je to tak, jak jsem očekával.

George je pořád stejně neslaný nemastný, Luci Milena je tak nezávislá, až si sama podřezává větev, a Vera se dějem spíš míhá, přestože je zásadní hybatel. Pár starých známých se vrátí, stejně jako vycpávkové příběhy – Milenina projížďka vlakem, hraní rolí a nasbírané příběhy, dokonce i epizoda s ukulele bandem. Barvitosti to přispívá, ale člověk pak přemítá, k čemu to bylo dobré.

Přibyly dvě nové postavy, obě velmi zajímavé, totiž Řek Trey Kazantzakis a madam Stříbrná. Karetní kouzelník a kartářka. To je krásně symbolické zrcadlení – zručnost a intelekt versus intuice a sladění s tokem světa. Ale pořád se vracím ke Georgovi. Jak je možné, že když o něm mluví Luci, zní úžasně:

George je… prostě skvělej člověk. Lepšího jsem asi v životě nepotkala. Je férovej, inteligentní, laskavej, dokáže mít rád. Vždycky chce udělat to nejsprávnější. Má peníze, vystudoval vysokou, má spoustu elánu, je zdravej. Jedinkrát jsem nezažila, že by se vztekal, nikdy se nezachoval podle nebo sobecky. (… )

Záleží mu na ostatních, chce být užitečný… a k tomu si myslí, že je opravářem osudů, na pokyn fiktivního avatára. (Str. 56)

A my přitom vidíme někoho, kdo sám nic neudělá, je totálně pasivní a jen reaguje na ostatní. To že je opravář osudů? Opravdu obtížně uchopitelné.


Kniha je ještě kratší, než první díl, je to už jenom črta. A myslím si, že to vysvětluje i celkový dojem, který jsem měl. Totiž že jakákoliv zápletka, byť na vážné téma, vypadá hrozně povrchně. Aby ne, když je jen nastíněna pár větami! Pokud to není rovnou psané jako scénář pro divadelní inscenaci, tak by se to pro ni dalo určitě použít. Vlastně i pro film.

Jediný způsob, jak k textu přistupovat a nebýt zklamán, je brát všechny postavy i prostředí jako podobenství, jako symboly pro duši. Personifikované vlastnosti. George by pak bylo božské dítě (vizte zde).

(Ostatně i Luci to jen tak mimochodem zmíní: Pochybuju, že mu došlo, že je sám svým avatárem.)

Odmítá to, že by život mohl mít i svou temnou stránku. Jenže lidi vnímá jen z jedné stránky. George má vždycky výbornou náladu, je pozitivní a srší optimismem. Je až příliš dobrý pro vlastní dobro. (Luci Milena, str. 55)

Číst jak podobenství a všímat si postřehů a perliček, které Fulghum do textu rozesel. Třeba to, že exulanti opečovávají svoje kořeny jakou pohádku o vlasti a dávných časech, a zemi vnímají jako pouze moderní a pohodlnou.

Jenže nevidíš a na vlastní kůži nezažíváš podzemní stoky, jimiž protékají zbytky nevyřešené minulosti. Pořád tu ještě nejsou uzavřené účty ani za první světovou válku a dovedeš si představit, oč víc to platí o německé okupaci českého prostoru. K tomu represe za komunistické diktatury a příjezd ruských tanků. Mnozí z tehdejších lidí ještě žijou, pachatelé i oběti. Pořád tu existuje potřeba vyrovnat historické účty. Na velmi osobní úrovni. (Str. 74)

To, jak madam Stříbrná obměňuje tarotové karty:

Přidávám silné moderní symboly k tomu, co máme už od patnáctého století. Stimuluju tak pocity a představy svých klientů. Používám obrazy, které už v hlavě dávno mají. Moment překvapení je při tom mém věštění hodně důležitý nástroj. (Str. 95)

Jeden rozměr fungování kosmetického průmyslu:

Všechny vodičky a elixíry jsou na téhle víře založené.

A to vede k určitému chování, jak jistě víte.

Jednáme podle vlastní představy o tom, co je pravda.

Takže když si myslíte, že vůně růží muže přitahuje, budete se podle toho chovat. Vůbec nejde o nějakou voňavku, má drahá. Hlavní je vaše chování, když se navoníte. (Str. 100)

I to, že člověk má vždycky možnost se svým životem dobře naložit.

Ta diskuze trvala skoro celé odpoledne.

Z hospody U Draků byla učebna. Nevyučovalo se ale, jaké to je být postižení, ale spíš jak se dá hrát s rozdanými kartami.

Jako kdyby ta paní říkala: „Zamyslete se nad tím, co mám já a jak jsem s tím naložila. A pak i nad tím, co máte vy a jak s tím nakládáte.“ (Str. 127)

Vnímání symbolů, dějem pouze podepřené, pak funguje.

Odkazy:

nakladatelství Argo, Praha 2019, ISBN 978-80-257-3007-2, cena 169 Kč

12345
1581973920000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online