Wuwejův zápisník

Jaroslav Flegr: Zamrzlá evoluce

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
A.P.
2020-11-23 18:04:58
Jm
2020-11-23 13:03:17
S tím "nechce" nemám vůbec problém, pokud to někdo použije.

Kdo chce diskutovat o evoluci, nemůže začít bez akceptace toho základního kouzla, že účinek nastává mechanicky, nezávisle na motivaci aktérů.

(To samé jako v modelu tržního hospodářství.)
Wu
2020-11-18 23:06:58
tresen, Tribun: co přesně bylo podstatou Darwinova učení zreprodukovat nedokážu - ale moc důležité to není. Sehrál svou roli, následovala další zkoumání, vyvracení a doplňování - a důležité je to, co víme teď.

Jm: no jo, je to zábavné, fascinující a šokující, obzvlášť když to některé paradoxní jevy umí vysvětlit. Ale nemůžu se zbavit dojmu, že je to záměna příčiny a důsledku, nebo spíš záměrné zlidšťování. Stejně jako když se u viru říká, že si "nechce" vyhubit hostitele nebo že "spásá pastvinu". vyjádření je chytlavé a razantní - a zavádějící.
Jm
2020-11-18 09:45:48
"moc mě tehdy neodarwinismus neuchvátil"

@Mr. Wu: Čistě z hlediska zábavnosti mě bude mrzet, jestli ten Dawkins se pletl. Ta představa, že všichni jsme jen dočasná pokusná vozítka pro nevázané závody alel, mi i po letech bere dech a působí závrať. A hlavně to dává neodolatelně komickou perspektivu veškerému lidskému snažení.
A.P.
2020-11-15 20:04:00
Tribun
2020-11-15 14:40:58
Podstatou Darwinova učení je konstatování, že druhy vznikají v důsledku adaptace na vnější podmínky, nikoliv z rozmaru nějakého jakéhosi Stvořitele. Jestli je ta adaptace čistě mechanická, nebo částečně i inteligentní a volní, je až sekundární problém, jehož chápání podléhá vývoji. Darwin sám například ještě nic netušil o epigenetice.
tresen
2020-11-15 08:56:56
Wu
2020-11-14 21:48:04
sax kaktusy jsou celkově taková nějaká divná hříčka přírody :).

k odkazovanému článku - ona ta konkurence je sice neoddiskutovatelná, ale není to evoluční pohon. Průnik do nových životních prostorů ano, ale ve spojení s nízkým počtem jedinců, teprve tehdy se mohou začít uplatňovat mechanismy vedoucí k diferenciaci.

Jm taky jsem kdysi něco četl, ale moc mě tehdy neodarwinismus neuchvátil (tím nechci říct, že bych nesouhlasil, nebo k tomu přistupoval z jiných pozic, to rozhodně ne - prostě jsem to akceptoval a studoval něco dalšího). To Flegr je jiná káva!

A.P. no jo, ten podtitul. Ale je to provokace, už od počátku, je to i pravopisně špatně.
A.P.
2020-11-14 16:49:40
sax
2020-11-14 08:48:40
Vase nenapadna poznamka by mohla vest k rozsahle mysticko-teologicke uvaze, A.P.. Ale na tu nemam cas, protoze musim na houby. Tak to vezmu ve zkracenem rezimu- v bodech:
1) "souboj druhů není to samé co přírodní výběr"
Mate pravdu, neni, ale pri kategorizaci o skatulku vyse uz ano- vliv zive i nezive prirody muzeme zaradit do kolonky "vynucene chovani". Pro vase omezeni a naslednou premenu je jedno, jestli celite suchu, anebo komarum.
2) Otazka je, jestli vyvoj druhu je dusledkem tothoto vynuceneho chovani (tedy darwinismu), anebo jestli (nejen) clovek ma v sobe "z podstaty" zakotvenu potencialitu takoveho vyvoje.
Tedy zda-li "prirozeny vyvoj" neprirozenym zpusobem nemodifikuje vas prirozeny zamer k nejake jine, dobrovolne zmene.
Teoreticky obecny priklad: Kdyby nebylo sousedicich druhu a neprizne prirody, mohl byste se (tedy vas druh) vyvijet organickym uspokojivym smerem a to zcela bez stresu.
Prirozeny vyber by se z tohoto uhlu pohledu pak jevil jako vynucene omezeni a odchylka (ci spise v pluralu nekonecna rada vynucenych odchylek), vedouci k vnitrne neuspokojivemu vysledku ("chtel jsm byt kovarem, ale otec mne dal do uceni na tesare").
3) Myslticka uvaha je to proto, ze vyse uvedena uvaha predpoklada, ze byste zil mimo prirodu, coz neni myslitelne. Na druhou stranu neni spatna v tom, ze prirodni vyber vidi spise jako nevyzadane omezeni, coz se bezne praxi casto potvrzuje (chcete neco plodneho a prinosneho udelat, ale okolnosti vam v tom brani- tim se stavate necim jinym, nezli jste chtel, ale uspokojeni (tedy naplneni vnitrni "vis vitalis", prirodni sily) nenachazite.
A.P.
2020-11-13 17:42:00
Jm
2020-11-13 14:57:56
Díky za pěkné připomenutí.

V Červené královně a Sobeckém genu jsem svého času hodně "frčel".

Zamrzlým genem jsem pak evoluční čtenářskou fázi víceméně ukončil. A pan Flégr mě tehdy nepotěšil! Člověk pracně vstřebá formulku sobeckého genu, je rád, že něco pochopil, a pak mu to rozbijou.

Chystám se k tomu tématu vrátit. Mám takové osobní "metatéma", že myšlenka biologické evoluce mi připadá podobná myšlence tržního hospodářství.

Obojí jsou koncepty svobodné soutěže, které zcela bez záměru produkují ty nejvíce fascinující výsledky. Jenom že jsou tak abstraktní, že je otázka, do jaké míry vlastně popisují realitu.
sax
2020-11-12 23:38:12