Wuwejův zápisník

Jakub Pok: Jak se naučit 100 slovíček za hodinu

18.02.2024 14:22, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Jak se naučit 100 slovíček za hodinuFotit autora na obal knihy by se mělo zakázat. Vážně. Kdybych knihu nedostal půjčenou, těžko bych si ji pořídil… Což by asi byla škoda, protože popisovaná technika je užitečná.

Pro mě nejpřínosnější bylo upozornění na to, že lidská paměť není stavěná na tupé memorování, ale na zapamatování příběhů, a že když si k anglickému slovíčku takový příběh nebo scénu připravíme, zapamatujeme si ho mnohem rychleji a bez námahy.

Jeden příklad za všechny – jak si zapamatovat slovo dinner, neboli večeře:

Sedíte na romantické VEČEŘI a tam obsluhuje DINosauRus. (Str. 70)

Celou techniku podrobně vysvětluje úvodní část, včetně tří pilířů dokonalé paměti nebo použití pro všechny možné jazyky (je univerzální).

Následuje pak jedenáct kapitol se slovíčky z klasických konverzačních okruhů – nakupování a móda, restaurace a jídlo, cestování, rodina, práce, bydlení atd. Je tam vždycky několik sad příběhů a kontrolních otázek, které adresně připomenou klíčovou část zápletky (Jaké zvíře vás obsluhuje během romantické večeře?), a na závěr pak použití slovíček ve větách. V některých kapitolách je ještě medailonek s odpovědí na otázku, vztahující se k procesu učení, např.

  • Co dělat, abych slovíčka nezapomínal?
  • Hrozně se mi pletou předložky, když je to v češtině jinak, co s tím?
  • ...

Tady už to tak zajímavé nebylo. Většinu slovíček znám, takže jsem si jenom zkoušel překládat jejich použití ve větách, ale byl jsem dost nekompatibilní, netrefoval jsem do použitých frází, časů. A těch absurdních příběhů bylo moc.

Techniku ale určitě využiju, když mi nějaké slovíčko nepůjde do hlavy. A když vidím, že to funguje, nakonec jsem si objednal autorovu další knihu se všemi technikami, Dokonalou paměť.
(Protože ji mám elektronicky, obálku na začátku přeskočím a už ji nikdy neuvidím!)

Odkazy:

POK, Jakub. Jak se naučit 100 slovíček za hodinu. Praha: Grada Publishing, 2017. ISBN 978-80-271-0319-5.

12345
1708262520000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online