Wuwejův zápisník

Bronzový nůž z doby halštatské - replika

27.09.2023 21:52, Wu | nože | komentáře -

Jak jsem si tuhle dělal rešerši proč železo vystřídalo dobu bronzovou, zatoužil jsem rozšířit svou sbírku nožů o nějaký bronzový kousek. Ideálně historickou repliku. V Čechách toho ovšem k zakoupení moc není; Drakkaria s autorem krásné repliky už nespolupracuje a dva jiní výrobci mi důsledně maily ignorovali.

Chytil jsem se, až když mi někdo poradil Etsy, tedy globální komunitní tržiště. Tam je výrobců bronzových replik celá řada. Můj první vytipovaný kousek byl z Norska, ale zalekl jsem se jeho nečlenství v EU, průchod celnicí jsem nechtěl řešit. Druhý byl ze sousedního Německa, kde je vše bez problémů. Takže tohle je můj nový přírůstek:

Bronzový nůž

Podle výrobce Altmarkbronze jde o nůž, založený na bavorském nálezu z doby zhruba 750 let před naším letopočtem, tedy z doby halštatské kultury. Další klíčová slova Garden knife Herb knife Bronze Bronze knife Reenactment Celtic Druid witch knife jsou hlavně pro moderní hledače (bronzový nůž by se mohl dávat do souvislosti s Kelty, druidy, čarodějnicemi, také pro zahradní použití nebo pro bylinářství).

Bronzový nůž

Zkoušel jsem najít nějaké obrázky takových nálezů, nejpodobnější je vpravo nahoře na tomto.

Ale ať je to replika, rekonstrukce nebo inspirace, je to moc pěkný kousek. Nůž váží 66 g, dlouhý je 19 cm. Je to pochopitelně odlitek, ale čepel překovaná a naostřená.

Bronzový nůž

(Další fotky od výrobce přímo v inzerátu.)

12345
1695844320000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online