Wuwejův zápisník

Amy Myers: Za čím vším stojí štítná žláza

27.06.2023 23:12, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Za čím vším stojí štítná žlázaO štítné žláze už jsem tu jednu knihu měl, tahle je ovšem významně podrobnější. Jak si ostatně problematika řízení metabolismu, o které se štítná žláza stará, zaslouží. Je to totiž opravdu složité na mnoha úrovních.

Když přeskočíme hypothalamus, tak hypofýza uvolňuje stimulační hormon TSH a může ho uvolňovat příliš mnoho nebo málo. Podle stimulu štítná žláza vezme jód a tyrosin a syntetizuje hormony T3 a T4. T4 je zásobní a podle potřeby se přeměňuje na aktivní T3. Teprve ten vstupuje do tkání (když je ho málo, tělo vykazuje příznaky hypotyreózy, když moc, tak hypertyreózy).

Ale to by pořád bylo moc jednoduché; T3 i T4 jsou vázané na thyreoglobulin TBG a pro vstup do buněk je důležitá jen jejich volná část. Množství TBG může opět vést k nerovnováhám, protože buď jich váže málo, nebo moc…

Pak samozřejmě přeměna T4 na T3 pomocí dejodázy, která potřebuje také zinek, selen a železo. Když bude něco chybět, bude proces také narušený. Při vstupu do buněk hraje mimo jiné roli kortizol… A také to, že T3 má i reverzní formu, která se sice na receptory buněk naváže, ale metabolicky aktivní už také není. Takže příjem blokuje.

A to byly vlastně jen odchylky a nerovnováhy, ke kterým může dojít stravou, životním stylem nebo vlivem prostředí. Co teprve když do toho vstoupí autoimunitní útoky.

Další háčky spočívají v obvyklých postupech při diagnostice. Laboratorně se dá změřit téměř vše, ale začíná se hladinami TSH a případně T3/4, protilátky až v dalším sledu a zjištění hladiny reverzního T3 se u nás nedělá vůbec. Referenční meze normálních hladin jsou možná příliš široké, takže slabá hypofunkce nebo hyperfunkce se ještě považuje za normální. A tak dále.

Autorka tohle všechno podrobně popisuje a vysvětluje, kde všude se co může pokazit. Jaké testy je třeba vyžádat, co máte chtít po svém lékaři a jaké hodnoty testů by měly být optimální. Uvádí příklady z praxe, jaké existují léky a jak fungují.

Od čtvrté části pak popisuje svůj systém pro ozdravení štítné žlázy, nazvaný The Myers Way. V principu se soustředí na čtyři oblasti (názvy kapitol):

  • Co dokáže jídlo – chybějící doplňky, propustné střevo, lepek, mléčné výrobky a vliv na autiomunitu
  • Zkrocení toxinů – a jejich vliv na všechno, kupříkladu látky podobné jodu a jejich vstup do procesů
  • Spojitost s infekcemi – mohou vést k zánětům ve štítné žláze
  • Jak vyřešit stres – stresové reakce posouvají rovnováhu a metabolismus tlumí

Pátou část knihy tvoří podrobný program včetně 28 denního rozpisu (na každý den činnosti, léky, doplňky i jídla), postupy pro další fungování po prvním měsíci a podrobné recepty na navrhovaná jídla. To je užitečné, protože program vylučuje lepek i mléčné výrobky a recepty tomu vyhovují.

Sice je tu kolovrátkový americký způsob, kdy každý příklad končí nasazením „The Myers Way“ metody a úspěchem, ale lékařská východiska jsou znát a užitečných informací je hromada. Konvenční medicína asi bude pochybovat o paušální nutnosti vysazení lepku a mléčných výrobků a všudypřítomných toxinech, pokud ale něco z toho může (aspoň u někoho) předejít nevratným změnám, trvalému braní prášků nebo operativním zásahům, určitě to stojí za pokus.

Odkazy:

MYERS, Amy. Za čím vším stojí štítná žláza. Olomouc: ANAG, 2019. ISBN 978-80-7554-179-6.

12345
1687900320000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online