Wuwejův zápisník

Graham Lawton: Tahle kniha vám možná zachrání život

04.05.2023 22:04, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Tahle kniha vám možná zachrání životVědecký novinář z časopisu New Scientist suše a přitom s humorem reviduje prakticky vše kolem životního stylu.

Co se týče tradované moudrosti, že dát si víno na pivo je v pohodě, ale pivo na víno vede ke katastrofě… anebo je to naopak? Ale to je vlastně fuk, protože na tom zkrátka není ani ždibec pravdy. Důkladný test obou kombinací neprokázal žádný rozdíl v kvalitě následné kocoviny. (Str. 154)

Říká, co je dobré dělat, čemu se vyhýbat – a co je úplně zbytečné. Třeba detoxikační diety:

Nudná pravda je, že naše přirozené detoxikační systémy jsou dokonale schopné vypořádat se s naprostou většinou toxinů, jimiž nás moderní život zaplavuje. Dokud naše játra, ledviny a střeva pracují správně, většina toxických chemikálií, které zkonzumujeme, je rozložena a vyloučena během několika hodin. Neexistují žádné vědecké důkazy, že by nás detoxikační diety zbavovaly čehokoliv jiného než peněz. Některé dokonce mohou být škodlivé a mohou umocňovat přesně ty problémy, které slibují vyřešit. (Str. 85)

Prochází závěry vědeckých studií, uvádí mýty na pravou míru a shrnuje to nejnovější co víme. Ještě jeden příklad, kapitola o antioxidantech. Nejprve kde se ta myšlenka vzala:

V 80. letech minulého století se však proti volným radikálům objevila mocná zbraň. Už dlouho se vědělo, že u lidí, kteří jedí hodně ovoce a zeleniny, se nemoci spojované s volnými radikály objevují znatelně menší míře. A pak vědci přišli s vysvětlením: ovoce a zelenina jsou bohatými zdroji antioxidantů, které mohou neutralizovat volné radikály tím, že jim předají elektrony. Existuje dobrý důvod, proč jsou rostliny antioxidantů plné: jsou totiž obzvláště citlivé na oxidační stres, protože při fotosyntéze produkují čistý kyslík.

A tak se zrodila lukrativní myšlenka: antioxidanty přijaté v potravě jsou jako houby, které nasávají volné radikály, a mohou tak od nás odvracet hrozby nemocí souvisejících se stárnutím. Extrahujte je, vyčistěte a prodávejte v tabletkách – a každý může sklízet plody jídelníčku bohatého na zeleninu, a přitom se zeleniny ani nedotknout. (Str. 132)

Hypotéza je to rozumná, zněla pravděpodobně, navíc u doplňků stravy stačí základní testy bezpečnosti a ne klinické studie, takže se masivně rozšířily. A pak následuje realita:

V 90. letech minulého století se začaly objevovat výsledky prvních studií týkajících se některých nejpopulárnějších výživových doplňků, například beta-karotenu, vitaminu E a vitaminu C. Přinášely zarážející, ale konzistentní výsledky: zatímco ve zkumavce jsou tyto látky účinnými antioxidanty, jejich užívání ve formě pilulek žádný prospěch nepřináší. (Str. 132)

Přehled kapitol:

  • Pravda o jídle
  • Pravda i dietách a hubnutí
  • Pravda o vitaminech a potravinových doplňcích
  • Pravda o pití (a drogách)
  • Pravda o fyzické aktivitě
  • Pravda o dobrém zdraví
  • Pravda o spánku
  • Můžeme žít věčně?

Obsah je skutečně vyčerpávající, je tam snad všechno. Nemůže chybět ani síla lidské mysli, tohle je fascinující:

Při jednom známém experimentu výzkumníci naverbovali čtyřiaosmdesát lidí, kteří se živili uklízením v hotelech. Ti mají během pracovního dne hodně pohybu, který by se dal počítat jako cvičení, ale tuto skutečnost si často neuvědomují. Výzkumníci předložili hypotézu, že jejich nevědomost by mohla bránit v náležitém využití všech benefitů fyzické aktivity. Polovině z nich se tedy pokusili změnit mentální nastavení: poskytli jim detailní informace o tom, jak je jejich fyzická práce náročná a že splňuje oficiální doporučení ohledně cvičení. O měsíc později se ukázalo, že tito informovaní účastníci zhubli a klesl jim krevní tlak. U ostatních nedošlo k žádným změnám.

Jiná studie shrnula data z dřívějších výzkumů s celkem 60 000 účastníků. Zjistila, že to, za jak zdatné lidé sami sebe považují, předpovídá jejich skutečný zdravotní stav lépe než množství času stráveného cvičením. Obecně měli lidé s negativním názorem na svůj zdravotní stav zhruba o 70 procent vyšší pravděpodobnost, že v průběhu výzkumu zemřou, ať už byly jejich cvičební návyky jakékoliv.

Toto vítězství ducha nad hmotou je možné využít. Není dobré si o svém zdravotním stavu cokoliv nalhávat, ale rozhodně pomáhá mít dobrý pocit ze zdravé životosprávy, které se vám podaří dosáhnout. (Str. 191)

Nevím, jestli tahle kniha někomu zachrání život, rozhodně ale poradí jak ho zlepšit a ozdravit.

Odkazy:

P. S. Spánek rozhodně nepodceňovat!

To je ovšem jen polovina pravdy. Hromadění amyloidu beta v mozku způsobuje právě nedostatek spánku – nevyspalost tedy přímo zvyšuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby. Mozek totiž má svůj vlastní systém vyplavování odpadu, takzvaný glymfatický systém. Podobně jako lymfatický systém odvádí škodliviny ze zbytku těla, glymfatický systém pomocí mozkomíšního moku shromažďuje a odbourává nebezpečný metabolický odpad, který při své práci vytvářejí neurony.

A ačkoli pracuje nepřetržitě, během hlubokého NREM spánku se rozbíhá na plné obrátky. Mozkové gliové buňky (neuroglie) se zároveň v tu dobu scvrkávají o 60 procent, čímž uvolňují místo pro mozkomíšní mok, aby mohl spláchnout odpadky. Během hlubokého spánku dokáže glymfatický systém z mozku odstranit až dvacetkrát více nečistot než jindy. Ve skutečnosti je možná právě toto hloubkové čištění jednou z hlavních funkcí spánku. (Str. 245)

LAWTON, Graham. Tahle kniha vám možná zachrání život. Praha: N media, 2022. ISBN 978-80-88433-20-0.

12345
1683230640000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online