Wuwejův zápisník

Kasia Kordylewska, Silvia Belis, Roman Žižlavský: Vlčí holka

16.09.2021 22:35, Wu | knihy | komiksy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Vlčí holkaKomiks popisuje a vykresluje život autorky, oné Vlčí holky, od narození po současnost. Narodila se v malém městečku v Polsku, do rodiny rozpolcené nevyřčenými problémy, matčinou nemocí, otcovým alkoholem a nevěrami.

Když matka pere, už je mi špatně. Znamená to, že pije. Tenhle zvyk měla matka po své matce, která ve starším věku dokázala dělat strašlivý nepořádek. Hromadila věci, měla v domě ohromný binec. Matka mojí matky byla nejdřív ohromná dáma – krásná žena, kterou všichni obdivovali. Když muž, který jí udělal dítě, začal běhat za jinýma, probudily se v ní židovsko-cikánské kořeny a její zkušenost z koncentráku a začala se toulat. Klidně desítky kilometrů od domova. Zapomínala, co se děje kolem ní. Pak jí diagnostikovali schizofrenii. (Str. 40)

Vychovávala ji svérázná babka Antonína, které chodívala obstarávat mrtvé a malou Kašu brala s sebou… Kaša zkrátka nemohla být jako ostatní. A v dospívání se všechno ještě víc komplikovalo.

Moc si se mnou nevěděli rady. Nikdy jsem necítila hranici mezi sebou-dítětem a dospělým. Bylo to i proto, že u nás doma bylo pořád plno různých dospělých. S matikářkou jsem se hádala jako s kamarádkou na dvorku. Stěžovala si třídímu. Ve škole z toho bylo haló. Řekli mi, ať se jí omluvím, já odpověděla, ať se mi omluví ona. (Str. 49)

Studium, život s mladým nezkušeným „existencialistou“, těhotenství. A vše protkané neuvědomovanými motivy, komplexy, životní silou a voláním po návratu k sobě.

Vlčí holka, str. 65

Trvalo ale ještě dlouho, než našla odvahu z role vystoupit. Propad, temná noc duše, rozvod… samota, vlci.

Vlčí holka, str. 71

A pak ještě celé roky, než se dokázala smířit se svými stíny, vším, co je její součástí.


Musím říct, že jsem četl a prohlížel se zatajeným dechem. Otevřená upřímnost, těžký začátek a komplikovaný život, vedoucí k individuaci, to vše tvořilo naprosto nepředvídatelnou linii a každá stránka byla překvapením. A ta forma! Syrová, černobílá kresba, která je realistická i jaksi pokřivená, je s tématem v dokonalém souladu.

Vlčí holka, str. 102

Mimořádně kvalitní komiks pro dospělé.

Odkazy:

KORDYLEWSKA, Kasia, BELIS, Silvia, ŽIŽLAVSKÝ, Roman. Vlčí holka. Praha: Volvox Globator, 2020. ISBN 978-80-7511-557-7.

12345
1631824500000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online