Wuwejův zápisník

Hlenka - hřívovka černá

28.06.2021 22:21, Wu | příroda | komentáře -

Když jsem byl přivolán k hromádce slizu na pařezu, bylo mi jasné, že to není jen tak. Pečlivě jsem ho nafotil, ale vylovit z paměti, oč se jedná, se mi nepodařilo. To až doma s internetem; hlenky jsme ve škole prošli opravdu rychle.

Hlenka - hřívovka černá

A přitom jsou to tak zvláštní organizmy! Dlouhou dobu byly řazené k houbám, protože také tvoří plodnice, ale podrobné prostudování ukázalo, že je to jen jedna fáze jejich života. V té druhé jsou tvořeny buňkami, které loví a pohlcují bakterie a kvasinky. Mohou mít bičíky (myxomonáda) nebo podobu améby (myxaméba), nebo mezi nimi dokonce přecházet. Zajímavé to začne být, když vytvoří plazmodium:

Ty se mohou dělit i splývat do těsných shluků chovajících se jako jeden organismus (pseudoplasmodií) nebo mnohojaderných slizovitých útvarů (plasmodií), také schopných améboidního pohybu. Z nich se za určitých podmínek vytvoří fruktifikační útvar (sorokarp nebo sporokarp) v podobě plodniček různých typů se sporami. Spory se pak uvolňují a v příznivých podmínkách životní cyklus pokračuje stadiem jednojaderných prvoků. (zdroj)

Takže ta hromádka slizu je plazmodium a celá se může pohybovat.

Hlenka - hřívovka černá

Hypothalus neboli slizovitý povlak, ze kterého pak vyroste sporokarp se sporami, se vytváří na spodní straně plazmodia na substrátu (zdroj). Počítám, že to jsou ty černé stopy na pařezu.

Hlenka - hřívovka černá

A že by ty bílé tečky byly plodničky? To už se mi vygooglit nepodařilo, ale jestli je tam ještě nejdu, vezmu je pod mikroskop.

Hlenka - hřívovka černá

P. S.
Možná to není přímo hřívovka, přece jen ty dostupné fotky se od mého nálezu liší – pokud ji někdo umíte určit lépe, budu rád.

Odkazy:

12345
1624911660000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online