Wuwejův zápisník

Kudlanka nábožná

27.05.2021 22:17, Wu | příroda | komentáře -

Kudlanka nábožná už dávno není vzácnost, lokalizovaná v nejteplejších oblastech jižní Moravy. Poprvé jsem ji spatřil v podhůří Železných hor před třemi roky, tyhle fotky jsou z roku 2019. Na serveru BioLib se můžete podívat, kam všude už dorazila.

Kudlanka

Přední pár nohou, ony „modlící se ruce“ jsou v pohotovostní poloze připravené lovecké pasti. Kudlanka hmyz sevře mezi holeň a chodidlo (proto je holeň také tak pěkně zubatá).

Kudlanka

Co se týče další vyhlášené vlastnosti kudlanek, totiž že samička samce po kopulaci sežere, není to úplně přesné. Sežere ho už při ní…

(na výsledek to vliv nemá, neboť: Centrum pro kopulační pohyby má totiž sameček umístěné v poslední nervové uzlině na konci zadečku, takže když mu samice ukousne hlavu, statečně pokračuje v milování jako bezhlavý rytíř. (zdroj Vražedkyně na modlitbách: Nemilosrdné kudlanky nábožné, 100+1) Tamtéž ale také Jaroslav Monte Kvasnica uvádí, že to zdaleka není pravidlem.

Kudlanka

Kudlanka je také jedním z mála druhů hmyzu, který dokáže vnímat člověka. Křídla používají kudlanky hlavně v ohrožení života, když je pronásleduje predátor se kterým nechtějí bojovat (např. drobní hlodavci, kočky, člověk, atd.) nebo při tzv. dálkovém cestování za potravou. Samička má bříško složené ze šesti článků, sameček má článků osm. (zdroj Wikipedie)

Kudlanka

A co se týče barvy, ta krásná zelená jí umožňuje dokonalé ukrytí ve vegetaci.

Kudlanka

Zdroje:

12345
1622146620000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online