Wuwejův zápisník

Jak vyčistit lepkavou gumu

15.09.2019 22:28, Wu | praktické | komentáře -

Čas od času narazím na nějaký spotřebič nebo jinou věc, jejíž gumový (protiklouzavý) povrch se během pár let změnil v něco odporného. Lepkavou hmotu, na kterou se prakticky nedá sáhnout. Když je to stará flashka, počítačová myš nebo zastřihovač, mávnu rukou a koupím si nový.

Když jsem ale totéž objevil na poměrně kvalitním dalekohledu, mohl mě vzít čert. Dalekohled, mechanická věc, tam se nemá co rozbít, to musí vydržet desítky let – a on se nedá vzít do ruky…

Lepkavý dalekohled

Vidíte jak se to leskne? Je to přesně tak matlavé, jak to vypadá. Tentokrát jsem se ale rozhodl nevzdat to bez boje a v dílně posbíral všechna rozpouštědla a roztoky.

Syntetických kaučuků je spousta: Mezi nejběžnější typy patří polybutadienové kaučuky, kopolymerní butadien-styrenové kaučuky, ethylen-propylenové kaučuky a isoprenové kaučuky (jejich monomerem je isopren, tedy jsou chemickou obdobou přírodního kaučuku). Mezi syntetické kaučuky patří i silikonové kaučuky, což jsou zesíťované polysiloxany, ale také polychloropren a další halogenované kaučuky. Z kaučuků na bázi uhlovodíků se pryž vyrábí přídavkem plniv, antioxidantů, vulkanizačních činidel a následnou vulkanizací. (zdroj Wikipedie – Kaučuk)

A protože netuším ani jaký charakter po (de)vulkanizaci má ta rozbředlá guma, začal jsem nejdříve opatrně polárními rozpouštědly. Vodu jsem přeskočil, vím že ta nezabírá, takže líh. Bez šance.

(Teď mě napadá, že jsem taky mohl zkoušet kyseliny a zásady, ale kdo ví, co by reakcí vzniklo… )

Další pokus byl olej, v olejích se rozpouští leccos. Ale tady selhal i takový matador, jako je WD-40.

Takže ředidla.

Technický benzín – nic.

Ředidlo S6006 (do olejových a syntetických nátěrových hmot) – taky nic!

Když zbývala poslední plechovka, Univerzální ředidlo Primaster (na nitrolaky a laky na bázi umělých pryskyřic), už jsem pomalu rezignoval.

ředidlo Univerzální ředidlo Primaster

K mému překvapení se to ale začalo smývat:

Smývající se guma

Takže vítězství! Za pár minut byl dalekohled vyčištěný.

Vyčištěno

Bohužel, zdá se, jsem zase v pasti – plechovka je skoro prázdná, složení nemám a ani experti nevědí (ano, už se na to někdo ptal). Každopádně příště budu zkoušet další rozpouštědla na nitrolaky a umělé pryskyřice.

Aktualizace 14. 6. 2023:
Vzhledem k tomu, jak často je tento článek navštěvovaný, doplňuji řešení z komentářů rovnou sem, do textu. Nejspolehlivější je aceton!

12345
1568579280000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online