Wuwejův zápisník

Stephen Hillenburg: SpongeBob komiks č. 1 - Praštěné podmořské příběhy

19.04.2018 22:05, Wu | knihy | komiksy | komentáře -

obálka  SpongeBob komiks č. 1Máte-li malé dítě, patrně znáte i animovaný seriál SpongeBob Squarepants. SpongeBob je mořská houba, žije v ananasu na dně moří, pracuje v Křupavém krabovi, kde se vyrábějí ty nejlepší krabí hambáče na světě, kamarádí s hvězdicí Patrikem a neustále se špičkuje se Sépiákem chobotnicí. Pro seriál je typické, že se u něj pobaví děti i rodiče, protože hlavní postavy jsou dokonale archetypální a i při ztřeštěnosti všech příběhů jsou ve svém chování konzistentní. SpongeBob je nadšené dítě, plné ideálů. Patrik je dítě prostoduché, ale loajální. Sépiák (můj nejoblíbenější) je protivný dospělý škarohlíd. Pan Krabs dospělý chamtivec. A tak by se dalo pokračovat.

Po úspěchu seriálu začal vycházet i komiks. Jeho první díl se opírá o osvědčené náměty – SpongeBobovy věčné zkoušky v autoškole, jeho zoufalství z nařízeného volna, pátrání po ztraceném centu pana Krabse, snaha odradit Planktona od krádeží. Seriálové epizody ale nekopíruje.

Grafika odpovídá:

SpongeBob komiks 1, str. 28

(Úplně jako bych slyšel SpongeBobův nadšený hlas.)

Mezi příběhy jsou zařazené vzdělávací mezistránky, nazvané „Příliv a odliv – Mořská fakta“. Jsou také kreslené, ale soustředí se na informace o skutečné podobě a životě organismů, které v seriálu vystupují, tedy na mořské houby, kraby, hvězdice a hlavonožce.

Jediné, co vybočuje a podle mě se do knihy nehodí jsou „Spongelegrácky od Kochalky“. Nelíbí se mi styl kreslení ani prostoduché zápletky.

SpongeBob komiks 1, str. 63

Nejprve jsem si myslel, že jsou to fanouškovské příspěvky nějakého dítěte, ale kreslíř James Kochalka na dítě moc nevypadá. Evidentně stylizace.

Takových stránek je ale jen pár a zbytek je skvělý. Fanouškům seriálu rozhodně doporučuji.

Odkazy:

nakladatelství Crew, 2017, ISBN 978-80-7449-506-9, cena 229 Kč

12345
1524168300000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online