Wuwejův zápisník

Jonas Jonasson: Analfabetka, která uměla počítat

14.08.2015 00:12, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Analfabetka, která uměla počítatSirotek Nombeko pracuje jako vynašečka latrín v největším jihoafrickém slumu, v sowetském sektoru B. I přestože je jí tak málo let a nikdy nechodila do školy, počítat umí už od malička a vypracovala se na vedoucí sektoru. Jenže nic netrvá věčně, a v zemi, kde vládne apartheid, je možné všechno, nehledě na Nombečinu prostořekost:

‚Sektor B překročil rozpočet o jedenáct procent,‘ prohlásil asistent a svrchu si svou podřízenou měřil přes brýle na čtení, které sice vůbec nepotřeboval, ale zato v nich vypadal starší.
‚To je pěkná hloupost,‘ namítla Nombeko.
‚Když to říkám, tak je to pravda,‘ trval na svém asistent du Toit.
‚A já zase říkám, že neumíte počítat,‘ opáčila Nombeko, vytrhla svému nadřízenému sešit z ruky, přelétla čísla pohledem, ukázala na dvacátý řádek a prohlásila:
‚Slevu, kterou jsem nám tady vyjednala, jsme dostali formou dodávky navíc. Když ji oceníte podle faktické zvýhodněné ceny místo ceníkové, uvidíte, že těch jedenáct procent rázem zmizí. Kromě toho jste si asi spletl plus a mínus. Kdybychom počítali tak, jak chcete vy, dostali bychom se jedenáct procent pod rozpočet a ne nad. Což je samozřejmě taky špatně.‘
“ (Str. 33)

Zkrátka, jakmile je jasné, že Nombeko čeká vyhazov, sbalí své věci a vyrazí směr knihovna. Do cesty jí vstoupí, obrazně řečeno, inženýr Engelbrecht van der Westhuizen a Nombeko se ocitá zavřená v nejstřeženějším vojenském zařízení celé Jihoafrické republiky.

Mezitím se na opačném konci světa, ve Švédsku, spřádá druhá linie příběhu, historie pomatené fascinace monarchou, která se obrací v nenávist a kterou otec přenáší na své dva syny, Holgera – a Holgera.

Jak už to v Jonassonových příbězích bývá, linie se v jeden okamžik protnou a ve zběsilém tempu pokračují...

Po fenomenálním Stoletém staříkovi jsem Analfabetku, autorovu druhou knihu, otevíral s obavami, protože čím lepší je prvotina, tím těžší je pro autora udržet svou úroveň. Nicméně zde se to podařilo, příběh je zajímavý, bez zbytečného nátlaku na city (a to přestože začíná v režimu plném bezpráví a mizivé šance na změnu); forma je opět groteska.

Snad jediná poznámka – když dvojče Holger svou podvratnou činností dělá ostatním další a další čáry přes rozpočet, jsou některé z nich tak neuvěřitelné, že je to moc i na zábavnou knihu. Asi ve třech čtvrtinách mě začaly schválnosti osudu unavovat a vyčerpávat.

Ve srovnání se Staříkem je tedy Analfabetka lehce slabší, ale pořád vyčnívá vysoko. Nějaké recenze: Klára Kubíčková, Karolína Kousalová.

nakladatelství Panteon, Mladá Boleslav 2014, ISBN 978-80-87697-17-7, cena 379 Kč

12345
1439503920000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online