Wuwejův zápisník

Telefon Samsung Galaxy S4

04.06.2014 00:30, Wu | telefony | komentáře -

telefon Galaxy S4Vzhledem k tomu, jak se mi hodil minulý článek o nastavení a zprovoznění telefonu, soudím, že bude rozumné si deníkovou formou poznamenat i letošní zážitky s novou, pokročilejší hračkou.

Wi-Fi

Nastavení Wi-Fi je naprosto bezproblémové.

Jen příště bude dobré vzpomenout si dříve, než potřetí opíši 42 znakové paranoidní heslo, že mám také paranoidní whitelist MAC adres na routeru...

USB mass storage

Je to pořád Samsung, pořád Galaxy a pořád bez karty – a tak se pořád nehlásí jako USB mass storage, jen přes protokol MTP. Ale jak už jsem zkušený, ani jsem to na Linuxu rozchodit nezkoušel a rovnou šel opačnou cestou – z telefonu se připojím na síťový disk a zkopíruju si co potřebuju (Ghost Commander + SMB plugin).

Synchronizace

Pořád platí to co jsem psal o telefonním seznamu – nechci synchronizaci a to ani omylem, čili vypnout synchronizaci, zakázat aplikaci synchronizace kontaktů, vymazat kontakty a naimportovat čistý telefonní seznam.

Více jsem o tom psal tady; všechno platí, jen umístění v menu a náhledy jsou na S4 jiné.

Data na pozadí

Zrovna tak data na pozadí, okamžitě vypínám, nechci aby si telefon brouzdal sám. Nešikovná je ale trvale přítomná ikona ve zprávách telefonu, která po doteku zase data zapne – udělat to omylem při pokusu rozkliknout jiné zprávy je velmi snadné.

Vychytávky a nastavení

Jsa v podstatě konzervativní, nemám ani chuť zkoušet hlasové ovládání nebo inteligentní displej. Takže jsem povypínal co šlo.

V Nastavení/Připojení jsem zrušil NFC, S Beam, Nedaleká zařízení pomocí DLNA, Bluetooth. V Nastavení/Toto zařízení vypnul Bezdotykový náhled, Ovládání hlasem, v podmenu Pohyby a gesta vypnul Bezdotykové ovládání, ovládání Pohybem telefonu, ovládání Pohybem dlaní. A v inteligentním displeji tamtéž jsem nechal jen Inteligentní pohotovostí režim (kouká jestli koukám a v takovém případě nezhasíná), ten se mi osvědčil.

Stejně mám ale pocit, že v něčem vypnutí ignoruje – i přestože jsem gesta vypnul, pohasínající displej se znovu rozsvítí, pokud nad něj přesunu prsty. A když telefon vytahuji od opasku, automaticky mačkám rozsvícení displeje. A tím ho vypínám, protože se – asi – rozsvěcuje sám.

Mít v Nastavení/Účty/Záloha a obnovení vypnuté „Zálohovat moje data“ je pro paranoiky samozřejmost, stejně jako povypínané Nastavení/Další/Služby pro zjišťování polohy (to by tak hrálo, aby twitter hlásil, kde zrovna jsem, že ano...).

Šifrování

Data, hesla na wifi, účty, fotky, kontakty, poznámky, to všechno jsou příliš cenná data na to, aby nebyla chráněna šifrováním. Tentokrát už jsem použil heslo a dostatečně dlouhé. Má to dvojí pozitivní efekt, jednak by se obtížně prolamovalo, jednak účinně brání obsesivní kontrole telefonu (kdo to má pořád odemykat, že ano).

Pouzdro

S4 pouzdroKrusell bohužel pouzdro na S4 nedělá a tak jsem musel hledat jinde – našel jsem Brando, kožené pouzdro Flip Top. Provedení obdobné kvality, bohužel zrovna jako na potvoru odklápění zdola nahoru namísto shora dolů. Čtrnáct dní mi trvalo, než jsem si zvykl. Otvor na sluchátka tu byl, pro změnu chybí otvor na fotoaparát. Člověk holt nemůže mít všechno.

Sluchátka

Že dali k černému telefonu bílou nabíječku mi bylo celkem jedno, ale že tam dali i bílá sluchátka? Ale řekl jsem si, že si je nechám alespoň na telekonference… Než jsem je zkusil.

Ano, jsou to zase ty divné zatloukací špunty, tentokrát se třemi velikostmi nástavců. Nedrží mi ani jeden, neznačkové uši jsou prokletí.

S4 sluchátka

Micro SIM

To vám bylo překvapení, když jsem si všechno nakonfiguroval, nastavil a konečně se rozhoupal přehodit SIMku – a ona tam nešla. Ve značkové prodejně mi ji ale vyměnili zdarma a na počkání (rovnou jsem si koupil adaptér pro případ, že by příští telefon byl zase na klasickou velikost).

Google talk / hangouts

Já nechci být trvale online, Android si ale myslí že ano a tak jakmile nový telefon zapnete, jste tam. Je třeba na to myslet, aplikaci spustit a odpojit se v ní.

Použitelnost

Přestože telefon je výkonnější, displej kvalitnější, Android novější, já spokojenější nejsem. Ne že by nefungoval, funguje perfektně, ale v oblasti použitelnosti má spoustu malých příkoří:

  • foťák už nejde pustit bez odemčení displeje (a s takovým heslem si to odemykání sakra rozmyslíte)
  • o podezřelém chování zapínání jsem už psal
  • změněné přijímání hovoru (místo tažení ze středu doleva tažením zleva doprava)
  • po přepnutí na klávesnici symbolů se tato nevypíná sama po napsání jednoho znaku jako dřív
  • klávsnice smajlíků místo předpřipravených textových převádí zprávu na MMS a vkládá obrázky. WTF?
  • vibrace jsou opravdu slabé, prakticky nezachytitelné

Ale člověk si zvyká rychle a za pár týdnů už o tom ani nebudu vědět.

12345
1401834600000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online