Wuwejův zápisník

Vlastimil Marek: Návod na použití člověka

07.06.2013 00:45, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Vlastimil Marek: Návod na použití člověkaChtěl jsem původně napsat něco ve smyslu, že kniha je reprezentativním shrnutím new age světonázoru, ale uvědomil jsem si, že by to nebylo přesné. New age je kde co, od astrologie, přes reinkarnaci až po všemocnou duši, která svou realitu vytváří a okolní přeměňuje. Kdežto kniha - a vlastně celá tvorba a učení - Vlastimila Marka je o možnostech mozku, vnímání a myšlení s velkým důrazem na zen či meditaci. Do new age spadá, ale nepokrývá ho celé.

Jednotlivé kapitoly, krátké eseje, se dají rozdělit do podle témat na

  • základní principy (myšlení a vnímání) - síla myšlenky, mozek, mozkové hemisféry, ženy, endorfiny, tělo a mysl, jazyk, problém, labyrint, jiné myšlení, duchovnost
  • zen a meditaci - Buddha, kláštery, meditace, zazen, hůl kyosaku, kinhin, sešin, kóan, hara, makyo, zenové zahrady, kolem dvaceti kapitol s praktickými radami jak meditovat, satori, meditace u nás
  • buddhismus obecně - karma, mája, mandala, kolo bytí, buddhistické symboly, mala
  • muzikoterapii - meditace hudbou, zpěvem, mantry, alikvotní zpěv, bubnování
  • terapii - čínské kuličky, chůze přes oheň, agnithora, psychowalkman

Často narazíte na věci, které vzbuzují pochybnost (obřadní pálení sušeného kravského trusu, například), často se v nadšení vylévá s vaničkou i dítě - ale s návodem na použití člověka, tedy jádrem knihy, se dá souhlasit.

Návod je shrnutý v jedné z kapitol, ale jak už to tak bývá, bez pročtení všech textů a pochopení co se za jednotlivými doporučeními skrývá nevyzní zdaleka tak komplexně jako celá kniha. Přesto je souhrn užitečný:

  • Meditujte, vážení. Pravidelně meditujte. Budete nejen zdravější a odolnější vůči stále se zrychlujícímu přívalu informací (ve kterém si dokážete vybrat jen to, co je pro vás důležité), ale i šťastnější. A třeba dosáhnete i toho, čemu se od dob Buddhy říká 'probuzení', osvícení, satori.
  • Studujte a poznejte se. Nnaučte se zacházet se svým tělem a mozkem. Tak jako se dají zvětšit svaly a udržovat, dá se zvětšit a udržovat i mozek.
  • Pečujte o své tělo. Je to jediný nástroj, pomocí kterého si můžete život a sebe vychutnat.
  • Buďte duchovní. Získáte pravohemisférový nadhled, intuici, pokoru, soucit, umění poznat a konat vždy jen to, co je nejdůležitější.
  • Zpívejte si. Uvolněním hlasivek uvolníte emoční bloky, nashromážděné životem v současné společnosti.
  • Dělejte a učte se jen to, co vás baví. Život a učení vás bude bavit. A budou vás za to i platit.
  • Smějte se a radujte. Upevníte zdraví a schopnost nebýt připoután k výsledkům své práce.
  • Milujte a budete milováni, chvalte a budete chválení. Chvalte se a pochvalte i ty kolem sebe, chvalte své děti a vnoučata. A především vy, ženy, chvalte své chlapce, partnery, manžely, a ...
  • - roďte se a roďte přirozeně. Tím všechno začíná. Budete se snadno učit, budete duchovnější, budete si umět zpívat a radovat se ze života, dokážete chválit sebe a jiné a snadno a přirozeně se naučíte pravidelně meditovat, protože zůstanete dokonalí.

Akorát s tím rozením je to příliš zjednodušené, ale to je na jinou diskuzi.

Kniha je velmi atraktivně sestavená, obsahuje spoustu obrázků s popisky, několik na každé dvojstraně, kromě toho se po stránkách toulají i sloupečky se zajímavostmi, medailonky osobností nebo souvisejícími tématy. Čtení je to pestré a bojuje proti monotónnosti - pro mě možná až příliš. Přečíst text, pak projet doplňující obrázky a nakonec ještě plovoucí doplňky znamená procházet každou kapitolu třikrát.

Protože sám jsem se už trochu posunul, nečetla se mi tak dobře jako dříve; velké nadšení je zapotřebí, ale nesmí sklouzávat k generalizaci nebo nedostatečným podkladům pro tvrzení. Rozhodně ji ale doporučím každému zájemci o východní duchovno a meditaci zejména. Kniha je kromě papírové podoby také volně ke stažení z autorových stránek (pdf).

Ještě odkaz na recenzi.

nakladatelství Alman, 2004, ISBN 80-86766-12-8, cena 258 Kč

12345
1370558700000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online