Wuwejův zápisník

Freemind a Freeplane - myšlenkové mapy

28.03.2012 00:15, Wu | počítače | produktivita | komentáře -

S překvapením jsem zjistil, že ačkoliv jsem tu o myšlenkových mapách několikrát psal, ani jednou jsem neukázal svůj oblíbený program na jejich kreslení. Používám Freemind - open source implementaci v javě. Díky tomu je přenositelný a funguje všude tam, kde máte javu k dispozici. To je pro mě poměrně důležité, protože často střídám Windows a Linux a chci se držet stejných nástrojů.

Freemind

Cílem článku není vyčerpávající popis všech vlastností, ale upozornit na užitečnou pomůcku, zmíním se hlavně o tom, co využívám nejčastěji.

Tak především vyladěné ovládání na klávesnici - ano, když si zapisuji nějaké strukturované poznámky nebo dělám analýzu problému, potřebuji rychle přidávat a přemisťovat uzly a zároveň do nich zapisovat. Přehmatávání na myš by rušilo.

Ke každému uzlu se dá přiřadit ikona (nebo více ikon). Sice na grafické vyvedení moc nedám a mé myšlenkové mapy jsou čirá, strohá a nezajimavá pavouková struktura (neřeším barvy uzlů, tloušťky nebo barvy čar apod.), ale o to účinnější pak taková ikona je. Nejde totiž přehlédnout. Nejčastěji dávám otazník, fajfku a křížek.

Freemind

Barvy uzlů možná nepoužívám proto, že mi příliš nevyhovují předefinované a připravené styly - je jich hodně, ale málo se liší a barevná konvence je pro mě neintuitivní. Jediná výjimka je „hot“ pod F5, který celý uzel přebarví na červeno.

Uzly mohou být buď obyčejným textem, nebo textem formátovaným - ten se mi občas hodí pro zvýraznění některých slov tučně nebo kurzivou.

Naopak ani jednou jsem nevyužil možnost „přivěsit“ k uzlu ještě jeden rozsáhlejší formátovaný text. Možná se to hodí při psaní dokumentace, která se pak vygeneruje a z myšlenkové mapy uloží jako textový dokument.

Freemind

Vkládání obrázku, hyperlinky z uzlu na jiný uzel, šipka porušující hierarchii nebo obláček, který opticky spojí související uzly, také přijdou vhod.

Freemind

Ještě je nutné zmínit alternativní produkt Freeplane. Vytváří jej odštěpená větev vývojářů, kterým vadil pomalý vývoj a odmítání některých úprav. Jakožto modernější program jsem ho před asi rokem a půl vyzkoušel. Jenže poté, co při uložení rozbil strukturu souboru a mapa už nešla otevřít, jsem na něj zanevřel. To ale samozřejmě o jeho současných kvalitách nic nevypovídá, za pokus určitě stojí.

12345
1332886500000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online