Wuwejův zápisník

VUE - vynikající nástroj pro myšlenkové a konceptuální mapy

08.01.2012 21:37, Wu | počítače | produktivita | výběr z blogu | komentáře -

Náhodou jsem objevil VUE - Visual Understanding Environment a jsem nadšený. Až doposud jsem nepracoval s tak jednoduše a rychle použitelným nástrojem. Uzly, spojovací čáry a text jsou elementy, ze kterých sestavíte vše co potřebujete, paleta formátovacích nástrojů řeší barvy čar i výplní, tluštky a typ čar a samozřejmě formát písma. Špičková věc je „rapidní prototypování“. Jedním tahem přidáte nový uzel i spojovací čáru, během pár vteřin máte nakreslený základ a pak si můžete hrát s uspořádáním nebo barvami.

Nakreslit se dají klasické myšlenkové mapy:

VUE - myšlenková mapa

a když si zapnete „Pruning“ (v menu „View“), půjdou i jednotlivé větve schovávat, tak jak to znáte z programů na myšlenkové mapy (např. FreeMind).

To je samozřejmě jen začátek; často potřebujete nakreslit konceptovou mapu, která nemá stromovou strukturu, ale přechází mezi více uzly, dělá cykly nebo si mezi dvěma uzly vymění několik šipek. Se vším program počítá a opakované přechody i patřičně formátuje (kdo to někdy zkusil nakreslit ve Visiu, automatické formátování šipky nepochybně ocení). Přechod lze popsat, do uzlu můžete přetáhnout obrázek:

VUE - obrázky, grafy

Co napojení jedné spojovací čáry na jinou? Ano. A vnoření uzlů do sebe? I to je možné:

VUE - vnořené uzly a spojení spojnic

Tím to ale nekončí - každý uzel můžete začlenit do prezentace a připojit k němu slide. Prezentace tak může být definovaná jako průchod schématem a také umožní toto schéma kdykoliv během prezentování zobrazit.

VUE - prezentace

Formátování jednotlivých slidů je standardní:

VUE - myšlenková mapa

Program umí spoustu dalších věcí, od zoomování, přehrávání prezentací, přes umisťování objektů do vrstev, import RSS a CSV až po vyhledávání. Kompletní přehled vlastností najdete na příslušné stránce, k nahlédnutí doporučuji také galerii.

VUE je open source, vytvořili jej na Tufts University s cílem poskytnout nástroj pro strukturování, prezentování a sdílení informací - což se jim skutečně podařilo. Já se o něm dozvěděl díky ANIMA forbíně.

Aktualizace 12. 5. 2019: I po těch letech program stále používám – a tak si článek zaslouží zařazení do kategorie výběr z blogu.

12345
1326055020000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online