Wuwejův zápisník

Spiknutí kolem rozvíjejících hraček

19.06.2011 02:57, Wu | deník | praktické | komentáře -

Asi víte co myslím - takové ty podivné, strakaté hračky pro kojence, tvaru přibližně jako nějaké zvíře. Místo jedné končetiny visí kousátko, místo druhé kroužek s třemi korálky, jedno ucho je z šustivého plastu, druhé z drsné látky, každý kousek je jinak barevný, když se za něco zatahá nebo něco zmáčkne, začne to zpívat nebo hrát melodii a k hračce dostanete půlstránkový elaborát co všechno rozvíjí - hmat, zrak, sluch, zručnost, schopnost mluvit, hudební sluch. Zázrak, každé dítě musí po něčem takovém přímo skočit! Cena tomu pochopitelně odpovídá.

Jo. Zlatý voči. Dítě dvakrát zašustí uchem, že to hraje písničku si ani nevšimne, žužlá mnohem radši palec a obyčejný reklamní leták, který vám náhodou upadl, když jste odkládali každodenní nálož ze schránky, ho zabaví na zhruba desetkrát delší dobu.

Celé spiknutí, nebo spíš kolektivní iluze, tkví v tom, že každý rodič to koupí (přece neošidím svoje dítě o tak fantastickou rozvíjející hračku), čímž vzniká poptávka - a výrobce tuto virtuální poptávku uspokojuje a přichází se stále novými modely, které po velmi krátké době končí stejně jako ty předchozí nepovšimnuty v bedně, zatímco dítě se může strhnout, aby dosáhlo na klíčky od auta.

Je to bublina, z níž by se dal vyextrahovat model pro dokonalý podnikatelský záměr - najděte něco, co vypadá nezbytně, co vypadá reálně, co když nebude fungovat, znamená pouze výjimku na zákazníkově straně, a pro co existuje stálý přísun nových zákazníků.

Ano. Ale myslíte, že kdyby mi tohle někdo řekl předem, že bych ty hračky nekupoval? Ani náhodou - přece neošidím svoje dítě o tak fantastickou rozvíjející hračku ...

12345
1308445020000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online