Wuwejův zápisník

Peter D. Schiff a Andrew J. Schiff: Ekonomické bajky (pro studované i laiky)

20.06.2011 15:34, Wu | knihy | ekonomie | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Peter D. Schiff a Andrew J. Schiff: Ekonomické bajky (pro studované i laiky)Bylo nebylo, na jakémsi tropickém ostrově ztroskotali tři trosečníci. Žádný zapomenutý ráj, jediné co se dalo získat k snědku byly ryby - a ještě navíc celodenní chytání po pás ve vodě vedlo obvykle k jedinému úlovku, který stačil tak akorát na zasycení. Nic jiného než spát, rybařit a jíst se nedalo, na nic jiného nezbyl čas. Neexistovaly úspory, půjčky, investice, ekonomika byla prajednoduchá.

Pak ale jeden trosečník dostal nápad: vyrobí si podběrák! Jeden den nerybařil, čímž podstoupil podspotřebu, také podstoupil risk (co kdyby nápad nefungoval), ale dopadlo to dobře - vytvořil kapitálový statek, díky němuž získá ryb více. Myslel při tom jen na sebe, ale přesto jeho zisk prospěje všem. Ať už bude půjčovat podběrák za poplatek, půjčovat ryby na úrok nebo rozdávat, vždycky ekonomiku podpoří.

Dobrá myšlenka se rozšířila, podběráky si vyrobili všichni tři trosečníci a najednou získali čas i na další věci. Jeden navrhl a ušil funkčnější oděv z palmových listů, druhý rozšířil jídelníček sběrem kokosových ořechů a třetí postavil první chýši na ostrově.

A tak dál - společný podnik a vynález průmyslového rybolapu, úspory a další odvětví, banky, přilákání zahraničního obchodu, potřeba směnného prostředku (1 ryba, překvapivě), infrastruktura, služby, vláda a její tvůrčí duch při zmenšování ryby (=inflace), bublina na trhu s chýšemi (=krize s nemovitosmi), zesilování všech devastujících opatření a jako závěr? Celá země opět po pás ve vodě a chytající ryby holýma rukama.

Autoři svoji knihu založili na podobenství, které poprvé publikoval jejich otec, kontroverzní ekonom, odpůrce federálních daní a spisovatel, Irwin Schiff. Volají po zdravém rozumu v ekonomice:

Toto všeobecné nepochopení je důsledkem téměř univerzálního přijetí myšlenek Johna Maynarda Keynese, velmi inteligentního anglického akademika z první poloviny minulého století, který dal světu několik velmi neinteligentních teorií o tom, jak ekonomika funguje. Keynes dokázal prakticky nemožné - z něčeho fundamentálně jednoduchého udělal něco beznadějně složitého.“ (Str. 12)

Keynesiánství, velmi zjednodušeně postavené na tisku peněz a vysokých rozpočtových deficitech v době krize, tvrdící, že na mikro a makroekonomické úrovni platí jiné zákonitosti, je velmi oblíbené zejména mezi politiky. Nabízí jednoduché, bezbolestné recepty a jejich ověření se v aktuálním volebním období nekoná.

Co kdybych vám ale řekl, že ekonomická dualita postulovaná keynesiánci vůbec neexistuje? Co když je ekonomie podstatně jednodušší? co když některé zákonitosti platí pro všechny bez výjimky? Co když se k bohatství nemůže proutrácet ani jednotlivec, ani rodina, ani národ?“ (Str. 15)

Jednotlivé kapitoly začínají příběhem z imaginárního ostrova, následuje krátké shrnutí, které stručně popisuje co se v ostrovní ekonomice odehrává, a kapitolu uzavírá poučení, ve kterém již přecházíme do skutečného světa.

Ekonomické bajky - kresba ze strany 61

Ukázka kresby ze strany 61

Vše je obklopeno výbornými ilustracemi Brendana Leache a kniha se čte opravdu skvěle. Na to, abych posoudil její obsah, to, zda ekonomika funguje tak nebo onak, nemám dost znalostí - ale bajky rozhodně působí logicky a věrohodně.

Pamatujte, že ekonomika neroste, protože lidé více utrácejí, nýbrž naopak - lidé si mohou dovolit více utrácet, když ekonomika roste. Tato jednoduchá pravda senátorům a jejich dvorním ekonomům stále unikala. Přísun čerstvě natištěných šupin mezitím vytvářel iluzi zlepšení.“ (Str. 222)

Jen málokdy mám s dočtením knihy chuť začít rovnou znovu od začátku, abych si přečtené dobře zapamatoval a aby mi nic neuniklo. Tady tomu tak bylo, tedy vřele doporučuji.

Aktualizace 26. 5. 2019: S dalším přečtením je kniha ještě lepší, tohle je zkrátka povinnost.

Odkazy:

nakladatelství Dokořán, Praha 2010, ISBN 978-80-7363-325-7, cena 298 Kč

12345
1308576840000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online