Wuwejův zápisník

Nůž CRKT Hitchcock Hole In One

06.06.2011 23:00, Wu | nože | komentáře -

Nůž Hole In One navrhl pro CRKT designer Tom Hitchock. Je to univerzální návrhář, vynálezce a výtvarník; kromě nožů a nástrojů tvoří i sochy nebo speciální jízdní kola. Chtěl vyrobit nůž, který bude co nejjednodušší, praktický a zároveň unikátní. Což se mu povedlo - Hole In One zaujme na první pohled.

Nůž CRKT Hitchcock Hole In One

První věc je otevírací mechanizmus - čepel se zaklápí do boku:

Nůž CRKT Hitchcock Hole In One

Další je rukojeť, tvořená pouze zahnutým páskem oceli. Ergonomii má nůž výbornou, jak prohnutí rukojeti, tak výřezy a otvor v čepeli umožňují spoustu různých úchopů a zapření prstů.

Nůž CRKT Hitchcock Hole In One

Rukojeť funguje zároveň jako pružina pro otevírací mechanismus a pojistku - po otevření nůž zaklapne a tlakem pružiny se zajistí.

Nůž CRKT Hitchcock Hole In One

Odjišťuje se pomocí malé páky velikosti přesně na špičku palce, stiskne se dolů a pak se zatlačí na levou nebo pravou stranu, čímž zároveň čepel vyklopí. Těžko se to popisuje, podívejte se raději na video. Kromě elegance je pojistný mechanismus také bezpečný - čím silněji rukojeť svíráte, tím pevněji se čepel jistí.

K velkému otvoru v čepeli, podle kterého je nůž pojmenovaný, se povedlo přidat i pohyblivý díl - závoru karabiny, nůž lze snadno připnout na batoh nebo třeba k poutku na opasek. Že zároveň slouží jako otvírák na láhve už je opravdu jen malá třešnička na dortu.

Nůž CRKT Hitchcock Hole In One

Další detaily:

  • délka otevřeného nože 20.6 cm
  • délka zavřeného 13.3 cm
  • délka ostří 5.7 cm
  • tloušťka čepele 3 mm
  • hmotnost 108 g

Povrchová úprava je mírně zdrsněná a matná, nůž neklouže a vypadá hodně elegantně. Jeden z nejhezčích kousků, které mám.


Firma Colombia River Knives and Tools, zkráceně CRKT, sídlí ve Wilsonville v Oregonu, USA. V roce 1994 ji založili Paul Gillespie a Rod Bremer; zpočátku se soustředili na nářadí, ale nože brzy získaly navrch. V továrně se vyrábí pomocí obráběcích strojů (a tedy levně) kvalitní nože všech druhů - sportovní, pracovní i profesionální pro armádu, policii, hasiče a záchranné služby. CRKT často oslovuje renomované návrháře nožů a proto jsou v jejich sortimentu k nalezení unikátní modely - jako například právě Hole In One.

(podle Velké encyklopedie nožů A. E. Hartinka, REBO Productions, 2005, ISBN 80-7234-457-9)

12345
1307394000000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online