Wuwejův zápisník

Linux a dvoupanelový správce souborů

06.10.2010 23:08, Wu | počítače | komentáře -

Logo Tux - authors Larry Ewing, Simon Budig, Anja GerwinskiZačínal jsem na DOSu a teprve později přecházel na Windows a proto mám, stejně jako většina podobných veteránů, v krvi dvoupanelové rozhraní souborového manažera. Soubory se zkrátka kopírují klávesou F5 zleva doprava nebo naopak, žádné Ctrc-C, Ctrl-V nebo nedejbože přetahování myší! Ve Windows jsem si koupil licenci Altap Salamandra (pokud neznáte, zkuste, nemá konkurenci), v Linuxu ... trpím.

Přitom moje požadavky nejsou nijak přehnané, kromě standardních souborových operací chci:

  1. vstupování do archivů - dát enter na ZIPu a vidět jeho obsah stejně jako obsah normálního adresáře, samozřejmě s možností kopírovat
  2. vytváření archivů z adresáře (pravé tlačítko nebo příkaz z menu) a z označených souborů
  3. akce spouštění/otevírání souborů integrované s GNOME (nechci preferovaný program nastavovat na dvou místech)
  4. otevírání seznamu vybraných souborů (z dvaceti mp3 v adresáři jich pět označím a ty chci přehrát)
  5. možnost další vybrané soubory do přehrávače přetáhnout myší (alespoň do doby, než se naučím zaregistrovat do kontextového menu GNOME příkaz "enqueue to audacious2")
  6. v titulkovém pruhu panelu vidět cestu a mít možnost na jednotlivé adresáře klikat a tím se do nich přepínat

Nevěřil bych, že kompletní seznam nesplní žádný z dostupných managerů. A prošel jsem jich hodně. Ze seznamu jsem vynechal ty, které nebyly pro Gnome nebo alespoň v GTK, nakonec jsem vybíral z šesti programů (sedmý je Midnight Commander - povinnost pro textový režim):

Double Commander

Double commander

Double Commander není ve standardních repozitářích Fedory, z jeho homepage se stáhne rpm a nainstaluje pomocí „rpm -ivh doublecmd-0.4.5.1-1.gtk2.i386.rpm“. Vypadá dobře, ale neumí otevírat více souborů najednou ani soubor přetáhnout.

Gentoo

Gentoo

Gentoo je v repozitáři, proto stačí standardní „yum install gentoo“. Výsledek je ale divný, dokonce tam nefungují šipky, to už je příliš vzdálené mému navyklému ovládání. Také nelze vstupovat do zip archivů a nepřebírá asociace z Gnome.

muCommander

muCommander

MuCommander je multiplatformní správce napsaný v Javě, což mi bylo sympatické. Z jeho homepage se stáhne instalační balík, rozbalí se do složky, spouštěcímu skriptu se nastaví příznak x a můžeme startovat. Interface se mi líbil, kopírování ukazuje spoustu informací, že neumí přetahovat soubory bych mu odpustil (těžko chtít po javě, aby rozuměla drag and drop mechanismu Gnome), ale že nelze otevřít více souborů najednou, to je nepřekonatelné.

Tux Commander

Tux Commander

TuxCommander a jeho pluginy je v repozitářích, použijeme „yum install tuxcmd*“. Podoba klasická, ale... neumí otevírat víc souborů přes kontextové menu, otevře jen ten, na němž se kliklo. Neumí soubory přetáhnout do přehrávače. A neumí ani zipovat.

EmelFM2

EmelFM2

EmelFM se také instaluje z repozitáře, „yum install emelfm2“. Umí otevřít více souborů, ale nedostatků je nepřeberně. Nefunguje enter, nepřebírá asociace, nelze soubor přetáhnout, neumí ani zobrazit obsah zipu.

Gnome Commander

Gnome Commander

GnomeCommander instalujeme opět z repozitáře „yum install gnome-commander“. V menu aktivujeme plugin file roller, což je podpora pro archivy. Ne že by do nich začal vstupovat, ale aspoň umí vytvářet archiv ze složky.

Asociace mu fungují nějak divně, něco přebere, něco chybí a něco přebývá. Prošel jsem několik diskuzí a popisů mime typů (AbcLinuxu, Gnome Commander) a došel k závěru, že jde o nějaký nesoulad v cestách, protože GnomeCommander se stejně jako Gnome samotné drží standardu freedesktop.org. Asociace, které jsem nastavil v Gnome, se uložily do „~/.local/share/mime/application“, zatímco gnome-commander to čte v „~/.local/share/applications“. V mém případě stačilo do „~/.local/share/applications/defaults.list“ přidat ty, které jsem chtěl jinak, např.:

image/jpg=fedora-geeqie.desktop;gthumb.desktop;
video/mpeg=livna-vlc.desktop;
application/x-extension-IFO=livna-vlc.desktop;

Fungovalo to až do posledního týdne v srpnu, pak se nastavení zresetovala. Za stesků a sakrování nad tím, jak jsem si až doteď myslel, že co v Linuxu jednou nastavím, už tak zůstane, jsem se to jal zkoumat. Linux v tom byl nevinně, někoho napadlo přejmenovat registrovaný MIME typ z livna-vlc.desktop na vlc.desktop a tudíž vše, co jsem nakopíroval, přestalo mít smysl. Haj hou.

Přetáhnout mp3 do audacious taky zvládá, ale jen v případě, že jsou alespoň dvě. Jednu - čert ví proč - přepravit nedokáže.

Zbylé věci fungují a tak jsem nakonec, s výhradami, zůstal u Gnome Commandera. A utěšuji se tím, že v plánovaných vylepšeních je v sekci General konfigurace MIME typů a procházení komprimovaných archivů na prvním místě.

12345
1286399280000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online