Wuwejův zápisník

Jakou nosnost má zubní nit?

04.01.2010 22:46, Wu | praktické | komentáře -

Dentální nit je velmi univerzální pomůcka, kromě primárního účelu čištění mezizubních prostor ji lze využít k jakémukoliv svazování, sešívání nebo zavěšování. Je tvořená nylonovými vlákny, takže je podstatně pevnější než normální nit. Nylon... Když tak nad tím přemýšlím, možná by se po odstranění osvěžovacích látek, kterými bývá napuštěná, dala použít i na šití ran. Není tedy divu, že je doporučovaná jako součást KPZ.

Pevnost má vysokou, jak se ostatně přesvědčil každý, komu se někdy zasekla v zubech, ale JAK vysokou? Kolik kilogramů na ni můžeme bezpečně zavěsit? Letmé prohlédnutí českého internetu nic neukázalo, proto jsem realizoval menší experiment.

Jako závěsnou rampu jsem použil hliníkové schůdky. Abych si byl jistý, že po přetržení nitě a dopadu závaží nezničím podlahu, postavil jsem je na postel; pro zvýšení stability jsem schůdky podložil dřevěnou latí, dopadovou plochu tvořily polštáře.

Schůdky

Zavaží, zahálejících ve skříni, mám k dispozici dostatek:

závaží - činky

Samozřejmě nesmím zapomenout na zkoumaný vzorek - zubní nit Prokudent:

Zubní nit Prokudent

Přistupme k experimentu. Přes horní plošinu schůdků jsem přetáhl úvaz, na který jsem přivázal nit, tím jsem eliminoval případné narušení vláken o hrany. Druhý konec jsem přivázal k tyči na závaží (cca 1 kg), nit vedla pouze přes zakulacené hrany. Délka volného úseku byla kolem 30 cm. Pro případ, že by se konec nitě po utržení vymrštil, jsem si vzal ochranné brýle.

návaz nitě

Postupně jsem zavěšoval závaží, začal jsem 5 kg kotoučem. Okamžitě se utrhl - to bylo docela překvapení; poté, co jsem si tímhle vynálezem málem vytrhl zub, jsem čekal nosnost vyšší. Další zkoušené byly: 4,25 kg, 4 kg a 3,25 kg, žádné se neudrželo.

4 krát utržené závaží

Teprve závaží 3 kg (3 x 1) zůstalo viset.

udržené závaží

Měření jsem zopakoval třikrát, z toho jednou závaží zůstalo viset, jednou se utrhlo asi po 15 vteřinách, jednou hned. Podařilo se mi tedy najít mezní hodnotu, bezpečná hmotnost bude nižší.

Poslední krok bylo zvážit závaží (pochopitelně také třikrát a naměřené hodnoty zprůměrovat):

Závaží na váze - 4.3 kg

Závěr je, že zubní nit bezpečně unese hmotnost menší než 4,3 kg. Osobně bych na více než 3 kg nespoléhal.

12345
1262641560000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online