Wuwejův zápisník

Co zkoumal obchodník kousnutím do zlaté mince?

07.04.2009 20:52, Wu | praktické | komentáře -

Jedno ze zažitých a hluboce vrytých klišé - obchodník či lichvář, převážně středověký, když dostane zlatou minci, nejdříve si ji zálibně prohlédne, párkrát mezi prsty otočí, pak ji vsune do úst a stiskne mezi zuby. Co tím ale zjistí?

Lidské smysly jsou poměrně citlivé, ještě z dob sbírání minerálů si pamatuji, že je možné odhadnout tvrdost materiálu hmatem. Kousáním do něčeho také většinou zjistíme, jestli to bylo příliš měkké a na zuby se to přilepilo, nebo příliš tvrdé, a zub to rozlomilo, takže předpokládám, že tady o tvrdost půjde také.

Ryzí zlato je měkké; takže čím více ryzího zlata v minci, tím měkčí bude. Anglická wikipedie to potvrzuje - volný překlad: „Existuje prastará tradice testování zlata kousnutím. Ačkoliv to rozhodně není profesionální způsob, měl by rozpoznání umožnit, protože zlato je měkký kov a čím ryzejší je, tím snáze na něm zuby nechají stopu.

Co mě udivuje je, že by to mělo být dostatečné měřítko - opravdu je tak těžké udělat slitinu stejně měkkou a vypadající zlatě? A co mince pozlacené? Myslím, že v tom muselo hrát roli ještě druhé posouzení - hmotnosti vzhledem k objemu. Zlato má velkou hustotu (19.3 gramů na centimetr krychlový), takže jakýkoliv jiný materiál bude při stejné váze mnohem větší.

12345
1239130320000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online