Wuwejův zápisník

Fulgurit

26.02.2006 17:49, Wu | příroda | komentáře -

Kdysi, ještě když jsem intenzivně sbíral nerosty a vrtal se ve skalách, hlíně a potocích, mě nejvíc fascinoval křemen. To ohromné množství barev, tvarů a modifikací, které dokáže vytvořit jediná chemická sloučenina, oxid křemičitý. Černý morion, růženín, žlutý citrín, záhněda, fialový ametyst, křemen mléčný, čirý křišťál a spousta dalších.

A co teprve, když se zkombinuje s jinými minerály, třeba se slídou, to pak vzniká avanturín, plný třpytivých hvězdiček; nebo s krokydolitem, díky čemuž můžeme vidět měňavou krásu tygřího oka.

Hydratovaný oxid křemičitý, který obsahuje navíc molekuly vody a netvoří proto krystaly, se jmenuje opál a opět má řadu variant, za zmínku stojí kupříkladu opál dřevitý, vznikající pronikáním do dřeva a zachovávající jeho strukturu. Málem bych zapomněl na velmi oblíbené acháty, tvořené pestře zbarvenými vrstvičkami křemene, chalcedonu a opálu. Jejich tvar odpovídá dutině, v níž se roztok usazoval. Všech druhů, variant a odrůd, jež měly vlastní mineralogické pojmenování, jsem jednou napočítal přes třicet, a určitě to nebyly všechny. A to nemluvím o zvláštnostech morfologických, třeba žezlový srůst krystalů....

Ehm. Nějak jsem se zapovídal, a přitom jsem chtěl psát o něčem trochu jiném. O blescích na poušti. Takový blesk, když nemá kam jinam uhodit, sebou bouchne do nějaké větší písečné duny. A jak tak elektrický výboj proniká hmotou a ve svém kanálu dosahuje teploty až 30000 stupňů, křemenný písek s teplotou varu kolem 3000 stupňů se taví a odpařuje. Vzniká nepravidelná sklovitá trubička, zvaná fulgurit.

Když jsem se tehdy, v období největšího zájmu o kamennou krásu, o fulguritech dočetl, fascinovalo mě to. Bohužel jsem žádný z nich nikdy neviděl, a ať jsem navštěvoval specializované obchody jak chtěl, fulgurit jsem neulovil. Že bych ho našel v přírodě, tomu jsem nevěřil. Ke své škodě, na pískovcových skalách sice vypadají jinak, ale jsou tam.

Dnes už kameny nesbírám, zajímám se o ně spíš nevědecky, takže když jsem vloni v létě na pouti viděl stánek s minerály, šel jsem se podívat spíš ze zvyku. A co myslíte. Byl tam! Egyptský fulgurit, za pár desítek korun. Prostě jsem ho tam nemohl nechat (délka 8 cm, naleziště Velké písečné moře, Dakhla - Egypt):

Fulgurit

12345
1140972540000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online