Wuwejův zápisník

Jak funguje samoohřívací polštářek

25.12.2007 11:35, Wu | praktické | výběr z blogu | komentáře -

Samoohřívací polštářek je úžasná věc.

Samoohřívací polštářek

Sáček ze silného igelitu, v něm zatavený jakýsi roztok, vypadá to úplně nevinně. Pak přehnete plíšek, který volně plave uvnitř, a začnou se dít věci.

Samoohřívací polštářek - zážeh

Od plíšku se rozběhnou všemi směry bílé čáry tuhnoucího roztoku.

Samoohřívací polštářek - náběh

Během pár vteřin je z celého obsahu bílá hmota a celé to hřeje. A u některých typů vydrží hřát až hodinu (býval tu odkaz na graf úbytku teploty ohříváčku Amaroun, ale web už neexistuje).

Samoohřívací polštářek - výhřev

Bolí vás záda? Prohřejte si je. Spíte ve spacáku? Hoďte si ohříváček do nohou. Musíte držet hlídku někde venku - co si prohřát ruce? Možností jsou stovky...

Jaký zázrak to má na svědomí? Že některé látky při krystalizaci teplo produkují a jiné zase teplo z okolí odebírají není nic zvláštního, souvisí to s energetickou výhodností uspořádaného a neuspořádaného stavu molekul. Mnohem zajímavější je kouzlo s plíškem.

V polštářku je nasycený roztok octanu sodného, látky tající a krystalizující při teplotě 54 (jiné zdroje uvádějí 58) stupňů Celsia. Jenže roztok lze - pokud je dostatečně izolován od vnějších vzruchů - zchladit až na pokojovou teplotu, aniž by ke krystalizaci došlo. Pak stačí nepatrný impuls a dojde k okamžité změně skupenství a s tím spojenému uvolnění tepla. Ohýbání kovu s členitým povrchem vede k uvolnění drobných částic, které poslouží jako krystalizační jádra.

To nejlepší na konec - ohřátím na teplotu vyšší než je 54 (58) stupňů, třeba ve vroucí vodě, se krystaly zase rozpustí a polštářek je připraven k dalšímu použití.

Zdroje:

Aktualizace 25.11.2012: doplněné fotografie.

12345
1198578900000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online