Wuwejův zápisník

Software pro zettelkasten - Obsidian

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
Wu
2022-07-02 23:02:58
Hmm, to mě vůbec nenapadlo, že bych mohl Obsidian mít přímo jako zdroj článků. Řešil jsem jen uložení jeho textu a vztah k poznámkám (takže díky za praktické zkušenosti). Každopádně generátor mám vlastní, takže by ho přesvědčit šlo poměrně snadno... no ale taky mám jenom jeden život :).
(ona by tam asi byla spousta praktických problémů, třeba processing prolinkování, ale jinak je tam všechno, linky, tagy... určitě by to šlo.)
tengu53
2022-07-01 10:56:27
Co s článkem? Třeba publikovat v odpovídajícím vysoce impaktovaném periodiku. :-) Nebo na blogu. Nebo si ho schovat pro pozdější wow nebo ugh. Dávalo by mi smysl zkusit nějak přesvědčit generátor Jekyll (nebo kterýkoli jiný), aby obsah k publikaci na blog hledal přímo v k tomu určené složce obsidianového trezoru. Stejně tak obrázky. Generátory webů jsou docela flexibilní, takže by to mělo jít nějak nastavit. Ale nevím, jestli se do toho pouštět, mám jen jeden život. Každopádně, když něco vytvořím - obvykle je to post na blog, nebo jen text pro mě - nechávám to v Obsidianu jako samostatnou stránku. Co nejvíc prolinkovanou s dalšíma věcma. Pro pracovní věci Obsidian moc (jen s výjimkama) nepoužívám, protože si nechci radostnou "digitální zahradu" zaplevelit pracovní agendou.

Jinak údolní nauky = bojová umění. Mám to z knížky Anatém od Nela Stephensona. Je to dost divoké dílo, které u nás trochu zapadlo. A to i přesto, že je velmi dobře přeložené. Na blogu nejsem moc čtenářsky vstřícný, takže pojmy moc nedefinuju.
Wu
2022-06-28 23:16:59
Já jsem popis svých nejasností nad systémem ukládání přidal do článku o Obsidianu, protože to v něm řeším, ale nebylo to asi úplně šťastné, protože to vypadá jako bych to od něj očekával.
Vůbec ne! Vím že je to na mě a líbí se mi volnost Obsidianu.
Akorát v tom pořád trochu tápu.

Ale dualita s blogem mě trápí víc. Je v těch popisech zoologických zahrad zmíněno, jak pracovat s produktem který z myšlenek vznikne? Tj. když z pěti propojených poznámek napíšu článek, tak
- co s článkem - taky do systému?
- co s myšlenkami - prolinkovat na článek?


Mimochodem moc pěkný blog.
Co jsou to ty údolní nauky?
tengu53
2022-06-28 13:54:27
Obsidian existuje i jako flatpak. Jinak píšete, že vám chybí logický systém základní hierarchie poznámek a složek. To ale IMHO není chyba, ale základní vlastnost. Tyto nástroje (Obsidian, Logseq nebo placený Roam) jsou koncipovány jako nehierarchické - máte mrak víceméně rovnocenných prolinkovaných poznámek, z nichž pak nějaký systém samovolně povstane. Jediné, co je potřeba, aby poznámek bylo dost a byly smysluplně prolinkované a ten systém se v nich vyvinul. Je to jako chovat Tamagochi.

Ale pokud chcete, můžete si jakoukoli hiearchii sám vytvořit. Obsidian je spíš takové pískoviště, kde si postavíte, co chcete. A to je cool, ale taky náročnější na naučení a implementaci do svýho workflow. Na webu se dá najít spousta tipů, jak si svoji poznámkovou "digitální zahradu" tvořit. Ale osobně bych se na tyto návody vybodl a zkoušel si svou cestu. Jó Obsidian je to nejlepší, co mě v oblasti softwaru v poslední době potkalo, doporučuju ho každýmu, kdo nějak pracuje s informacemi. A dalo by se o tom povídat dlouho...