Wuwejův zápisník

Kategorie výběr z blogu

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
Wu
2012-09-04 02:04:26
Jago: alespoň ne většinou :). Ale pamatuji si jednu, která měla přímo stránku, na které byl nápis (přibližně) "tato stránka je určena ke zmuchlání, vytržení a zničení". (Tvůrci času, J. W. Procházka).

fialka: škoda, podle popisu program vypadal užitečně. Jenže popis je něco jiného, než vyzkoušení.
fialka
2012-09-03 18:15:42
Ten prográmek z rootu jsem si nainstalovala a zase odinstalovala, protože pro samotné psaní zůstává malý obdélníček vlevo dole. Navíc text je rozdělený po kapitolách a to už je mi jedno, jestli přecvakávám mezi kapitolami nebo mám otevřené 4 wordy. Část s náčrtkem situace se mi nepodařilo otevřít vůbec. Do wordu vmáčknu obrázek mnohem rychleji. A taky tam chybí kompost na nápady, ze kterých by někdy něco mohlo být.
Workaholik měl ve wordu udělanou šablonu, kam se po straně daly psát poznámky. Já jsem si to stáhla, ale nemůžu najít odkaz.

Ono toho tady je tolik zajímavého, že možná bude moc i výběr z prvních pěti let a nemusí se pak nic aktualizovat.
Jago
2012-08-31 00:03:13
Wu: Myslel jsem aktualizaci, samozřejmě. Celý blog jako e-kniha? To snad ne, kam bychom psali komentáře? Čmárat do knížek se nemá! :-D
Wu
2012-08-29 02:11:45
Jago: zeptám se stejně jako fialka, jak jsi to myslel s tím staráním? Aktualizace? Nebo jsi myslel i publikaci blogu ve formátu eKnihy? To bych asi musel automatizovat...

fialka: hehe, jo, zveřenění po 15 letech je takové trochu nezvyklé, ale na druhou stranu, kde byl tenkrát internet? Musel bych obrázky vylepovat do okna :)

Rozdíl mezi knihou a blogem moc neposoudím, jelikož knihu jsem nikdy nezkusil, ale myslím, že u knihy bude hlavní odlišnost v nutnosti udržet to celé konzistentní. Popisované reálie, psychologii postav, dějové zvraty. Teď jsem někde viděl i přehled programů pro psaní knih, které v tom mají pomáhat: http://www.root.cz/clanky/textove-editory-pro-tvurci-psani/
fialka
2012-08-27 14:39:11
No já bych zájem měla, protože zrovna odsud si toho moc nestahuju, taky proto, že se tady docela dobře hledá. (Kromě obrázků. Ty jsou takové abstraktní cosi, sám autor neví, jak tomu říkat, nakreslí to v r. 96, zveřejní po 15 a více letech, a pak si to hledej, šmudlo.) Na "Výběr z Wu-Ermitáže" jsem opravdu zvědavá.

Jago, proč by se o e-knihu musel pořád starat? Já myslela, že kniha-výběr se dá nějak dohromady (v rozumném formátu, s přitažlivým názvem) a hotovo.

Zajímalo by mě, jestli je nějaký podstatný rozdíl mezi psaním blogu ("lepšího" = nějak zaměřeného) a psaním knihy (jakékoliv).

Jago
2012-08-26 08:04:32
Wu: Pěkný nápad, ale myslím, že lezeš čertu na rohy, protože o tu e-knihu se budeš muset pořád starat. Chceš-li to zkusit, rád se podívám.
Wu
2012-08-26 01:13:08
Dobře, pdf ne.
Jestli se objeví ještě alespoň jeden zájemce, začnu o tom vážně uvažovat.
Bohdan
2012-08-25 21:28:30
Ano, já se o e-knihu hlásím. Jen prosím, ne pdf. :)
Wu
2012-08-25 02:18:34
Díky všem za reakce, měl jsem trochu obavy co na to budete říkat, protože já sám si staré články na jiných webech pamatuji celkem dobře a jen málokdy si něco přečtu znovu.Jsem rád, že se vám nápad líbí.

lojzo: vidíš, to mě nenapadlo, ale možná dobře, že se ukáže, jakých článků si cením :)

Bára: to je fakt, ale nesmí se to dělat moc často, aby si čtenáři nezačali myslet, že už jen recykluju

Jago: aspoň že vyhledávače o článcích ví - ale bojím se, že málokterý hledač zůstane pravidelným čtenářem

HC: tak teď můžeš udělat hned dvojnásobnou loupež :) Účinnost odkazovaných článků posoudit neumím obecně, pokud bych mluvil jen za sebe, tak dopad je čistá nula - jdu jen na to, co mi přistane ve čtečce, tedy na nově publikované věci.
Ano, tematické blogy bývají účinnější, ale od počátku jsem s tímhle problémem počítal. Zajímá mě spousta věcí a tohle je spíš můj odraz, než specializované médium, je tu všehochuť a čtenář to bohužel musí přijmout. Ale může to pro něj být i pozitivní, dozví se i to, co vědět nechtěl :)

Fialka: eKnihu? To mě nenapadlo, myslíš že by o ni byl zájem? Z přítomných diskutéru, chtěl byste někdo ten výběr z blogu i touto formou?
fialka
2012-08-23 19:58:37
Výběr z blogu je dobrý nápad. Sama ani nevím, odkdy sem chodím, ale určitě jsem spoustu věcí přehlídla nebo zařadila do "někdy".
HC: "Chtělo by to x menších tématicky vymezených blogů místo jednoho velkého..." Tak právě tohle řeším na svém blogu, protože Blog.cz neumožňuje nadělat štítky (tagy, kategorie), jenom rubriky. Copak povídky, ty se ještě dají rozdělit na zábavné atd., ale co ostatní články? Na druhou stranu, systém mít co tag, to blog, když nezvládám pravidelně psát do toho svého jednoho jediného...
Aby to nakonec nedopadlo jako s e-maily. Mám 5 v podstatě živých adres a stejně mi všechno dohopká na fialku, protože je jednodušší nechat si maily přeposlat než si pamatovat, kdy jsem kam koukla.

Nebo co tak ten Výběr udělat jako e-knihu?
HC
2012-08-23 16:33:45
Dobrý nápad, už koncept Recyčlánků jsem Ti chtěl ukrást :)

Řeším podobný problém, blog mám od roku 2008, článků je přes 500 a mnohé starší, které pokládám za kvalitní, jsou zabité. Vyhledávače si často oblíbí zrovna ty, které by si oblíbit nemusely.

V levém menu titulky odkazuji na ty nejčtenější, na stránkách článků používám dynamické poutače. Pomáhá to minimálně.

Chtělo by to x menších tématicky vymezených blogů místo jednoho velkého, kde spousta textů zapadne. Škoda, že jsem nebyl takto chytrý už v roce 2008.
kryska
2012-08-23 10:01:20
Jago
2012-08-23 08:13:56
Vidím, že můj spolukavárník Lojzo vstal dřív než já a ušetřil mi souhlasné psaní. To je snad problém všech blogů: Sejde s očí - sejde z mysli. :-)
Bára
2012-08-23 08:11:05
Ano, to je dobře. Některých článků je škoda, když zapadnou. To jsou takové ty chvilky, kdy si člověk řekne, proč já už jsem to neudělal dávno!
lojzo
2012-08-23 07:32:09
Výborný nápad!
Ja teraz vlastne riešim niečo podobné - pri sťahovaní od Sharkana na Lojzojago sa chtiac-nechtiac (viac chtiac ;-) ) vraciam k starým článkom, zahadzujem balast a recyklujem to, čo za to stojí (možno je to občas aj recyklácia odpadu :-? ). Každopádne výber nemôže byť iný ako subjektívny, takže sa teším, čo všetko nám na seba výberom článkov prezradíš. :-D
Henry Psanec
2012-08-23 01:40:11
Ó, to je báječný nápad!