Wuwejův zápisník

Brenda Ralph-Lewisová: Hitlerova mládež (Hitlerjugend ve válce a míru 1933-1945)

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
Wu
2010-11-09 22:34:22
jm: aha, jasně, rozumím, no, s ostatními opravdu těžko snese srovnání.

Tribun: ano, banální, nevýrazné, průměrné a najednou ...
Tribun
2010-11-09 08:34:54
Nic to nevystihuje lépe, než obrat "banalita zla" (se kterým jako první přišla myslím že Arendtová, ale na autorství zase až tak nezáleží).
jm
2010-11-09 07:56:47
Jen na vysvětlenou: to vyznění, že "nic strašného", jsem nemyslel ani na článek ani na knížku, ale spíš na ten soud. Míněno, že ti, co páchali, tak šli ke zdi (nebo na oprátku - ani vlastně nevím), ale tenhle jeden ke zdi nešel.

Proti těm knížkám nic nemám; ono i když si člověk přečte detaily o jejich činnosti, že třeba velkou část doby nedělali nic výslovně zločinného, tak to nevidím jako zlehčování. Naopak mi to připadá děsivé z hlediska toho, jak snadno se překročí hranice od pindání k opravdovým zločinům.
Wu
2010-11-09 00:45:58
jm, Jago: "Závěr, že nic tak strašného nepáchali." - no, možná to tak vyznělo v článku a ve srovnání se zbytkem nacistických hrůz to samozřejmě neobstojí, ale neviňátka to nebyla, divize SS Hitlerjugend patřila k nejfanatičtějším a záškodnické akce ke konci války vedly k několika vraždám.
Wu
2010-11-09 00:38:01
Tribun: mě to děsí, jak tenká hranice je mezi prosazováním pořádku a počátkem teroru. Že v těch počátcích je těžké to rozeznat - a pak těžké zastavit.
S perverzní romantikou Baldura von Schiracha ses celkem trefil, kromě aristokratického původu, prvotřídního vzdělání a korektních nacistických názorů (a paradoxní nenávisti k vlastní aristokratické třídě) byl cit. "neskonalý fanatik: fantazíroval o Hitlerovi, psal o něm romantické básně a vyjadřoval se o něm jako o 'géniovi pasoucím hvězdy'. 'Věrnost,' prohlásil von Schirach, 'je vším a všechno je láska Adolfa Hitlera.' Není divu, že jej mnozí měli za homosexuála." Také měl chlapecký vzhled, zženštilé chování - a brutální nacistickou tvrdost.
Jago
2010-11-08 23:20:06
jm
2010-11-08 13:08:36
Když na to koukam, tak jsem si uvědomil, že Ariadne von Schirach se jmenuje jedna literární kritička, co je jedna z hlavních účastnic recenzního podcastu, který poslouchám prakticky denně. Zapamatoval jsem si ji, protože má výrazně erotický zastřený hlas. Počítám, že to po strejčkovi nebo po pratchánovi, nebo po kom vlastně, asi nezdědila.

(Když o tom píšu, tak ten offtopic spáchám úplně. Komu nevadí druhý zemský jazyk (:-), tak ten podcast bych si dovolil doporučiti. Je tam každý den nejméně jedna kniha v recenzi 5 - 7 min. formou dialogu zasvěcený moderatizátor - kritik či kritička (zatím nebyla kritička a její kamarádka).

http://www.dradio.de/dkultur/sendungen/kritik/


Jinak k tématu: dost hnus, ještě navíc nakonec vlastně se závěrem, že nic tak strašného nepáchali.
Tribun
2010-11-08 08:23:33
To muselo být tedy drsné čtení. Ale asi opravdu poučené. Mně například vždy fascinuje, jak snadno se prosazuje nepředstavitelné.

Asi nejvíce mne na Hitlerjjugend přitahuje jméno jejich náčelníka Baldura von Schirach. Přijde mi takové perverzně romantické, jméno, které by slušelo řádovému rytíři, nebo přimo velmistru. Však jím svým způsobem i byl.