Wuwejův zápisník

František Novotný: Konečný den Valhaly - Mezi světy

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
Wu
2010-10-04 22:06:56
Tak to jsem rád, že tam přílohy zůstaly.
Od Ondřeje Neffa jsem toho moc nepřečetl, ale zatím se mi líbilo všechno (Tma, Pole šťastných náhod a nějaké povídky).
Jakub
2010-10-02 02:21:09
...tak je to dobry, priloha je i v druhem vydani. Nevim proc mi to uniklo, takze se omlouvam.
Zadny skandal se nekona :)
Ted jsem zkousel zacit cist Rock meho zivota od Ondreje Neffa, ale vubec to nejak nejde. Ten zpusob jak byla psana Valhala, ten velice precizni vyber slov a bohata cestina mi chybi. Novotny slovy skutecne maluje obrazy, to je jedinecne. Ale podobne je psany i Andros.
Wu
2010-09-12 23:57:48
Nové svazky jsou bez přílohy? To je ovšem skandál!
Schéma přechodů u Sólistku jsem viděl, ael vůbec nechápal, při příštím čtení asi začnu nejdřív přílohami, to určitě pomůže.
Jestli Fr. Novotný chtěl čtenáře nechat postupně odhalovat jak to funguje, tak se obávám, že nás poněkud přecenil :-/.
Jakub
2010-09-11 14:13:37
jeste k prvnimu vydani Dlouheho Dne Valhaly. Doma jsem ji znova otevrel a prosel jsem si znovu prilohu za posledni strankou pribehu - ta uz v novych svazcich nevysla. Krome korespondence par dulezitych postav z nacistickeho vedeni je tam Heisenbergovo Memorandum! Nebo jeho cast. Driv mi to nedavalo smysl, protoze jsem to cetl uz hodne davno, kdyz to poprve vyslo. Uz tenkrat tam byly vlastne rozebrane dulezite momenty z dalsich udalosti, ale ve forme dokumentu jednoho z Magu z nemecke rise. Plan, ktery zajistuje nekonecne opakovani casu v novem svete ovladanem Reginleif. Je tam pod jmenem Solistka, coz jsem tenkrat taky nechapal. A dale je tam i Schema Prechodu mezi svety, ktere vysvetluje kdo muze prechazet a kterym smerem, nebo jaky artefakt musi mit u sebe (Lokiho klic atd.)
No a pak me napadlo, ze F.Novotny prave proto mozna chtel znovu vydat i prvni knihu (jako dva svazky), aby tato schemata vypustil a nechal ctenare postupne odhalovat jak to cele asi funguje.
Dalsi vec taky moc nesedi, kdyz se pak zminuje v DDV:Dopoledne, ze ve stare Americe putuje samizdat stareho vydani Dlouheho Dne Valhaly, ktery se dokonce dostane do rukou agenta Male Ameriky Cromellina. Kdyby slo skutecne o toto stare vydani, pak by mel v ruce i prilohu, ktera obsahuje cast Heissenbergova Memoranda a vedcum ze Sanhedrinu by bylo vse jasne.

Jinak, podarilo se mi spojit primo s panem Novotnym a napsal mi, ze snad v prosinci vyjde jeho nova kniha Prsten Od Vevodkyne, ktera by mela byt udajne mene slozita a bude se odehravat v obdobi ceskeho obrozeni a pribeh se bude tocit kolem postavy Bozeny Nemcove...
Wu
2010-08-17 01:05:56
Jakub: terapie možná ano, ale rozhodně je to dílo neuvěřitelné a neuvěřitelně propracované. Začínám se těšit, až si celý cyklus dám znovu,možná se v něm už konečně zorientuji (a budu si kreslit časové osy).
Takže první dvoudíl nemusím kupovat nově, to je dobře, knih přibývá, místa ubývá :).
Jakub
2010-08-16 01:36:03
oprava: ...dopravit k suddicce Verdandi (ikdyz nakonec se ukaze ze to bylo jinak):)
Jakub
2010-08-16 01:32:17
zdravim! dneska jsem docetl posledni dil Valhaly a nejakou dobu jsem z toho byl fakt hotovy! mel jsem sam pocit, jako bych vypadl z toho sveta zpatky do reality. Docela sok. Taky jsem to cetl kazdy den ve vlaku do prace a zase odpo pri ceste z prace. Takze z toho byl zvyk a ted je to normalni abstak. No ale co, vsechno jednou musi skoncit.

Cetl jsem si recenzi v tomhle blogu. Mam fakt mezery jako ctenar, ale i tak musim sohlasit ze v tom strasne moc skoro az namackane. Mam pocit ze to pro pana Novotneho byla mozna trochu terapie, po tom co svuj zivot prozil v komunisticke totalite (narozen jeste za valky) a pak ta promena po roce `89...

Tady budu citovat neco z jeho zivotopisu, kde chapu, proc tak krasne popsal vyvoj magickeho stroje Kabaly. Sam pracuju castecne jako programator, takze to bylo neco pro me :)

"Ve svém rodném městě získal středoškolské a v roce 1968 vystudoval obor technická kybernetika na elektrotechnické fakultě VUT v Brně. Poté pracoval jako technik komplexních zkoušek v Chemontu Brno. Od roku 1971 byl vedoucím technické péče výpočetního střediska podniku Kancelářské stroje, a to i na detašovaném pracovišti v Adamově.[1]."

vice zde:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_Novotn%C3%BD_(spisovatel)

A Novotneho jachting... Krasne popsane bitevni lode, bajna Skidbladni, clun, ktery Von Galwitze ma dopravit k suddicce Skuld, a ty vecne plavby sem a tam a to ze snad kazdy hrdina Valhaly vcetne Von Galwitze ma zkusenost s plavbou na mori, to je jasna vec... :))

Tobe Wu jsem snad uz psal, ze moje znama mi nakonec sehnala Dalsi Den Valhaly: Dopoledne. Mam jeste stary vytisk Dlouheho Dne (jeste od Franka N. Skippera). Nejsem si jisty jak hodne se zmenilo v novem dvousvazkovem pretisku. Prislo mi to stejne, snad tam pridal par detailu, aby dalsi dily lepe navazovaly.
Wu
2008-09-29 19:54:28
kryska: Já bych v domku (V domě. Velkém.) měl přímo celou místnost jako knihovnu. Všude police s knihami, křeslo a lampa...
kryska
2008-09-28 21:07:15
Wu
2008-09-28 19:05:14
kryska: jestli si dobře pamatuju, tak jste aspoň v domečku a můžete knihovnu přistavět zvenčí - ale co my v činžáku? Tak akorát propadnout se k sousedům [úsměv].
kryska
2008-09-27 18:30:39
Wu
2008-09-24 13:23:18
jm: dokonce šest, pokud si koupíš i ten první dvoudíl. Jo, život je krušný. My už se taky nemůžeme vejít [úsměv].
jm
2008-09-24 10:38:07
Do pytle, čtyři tlustý díly. Pošlu Ti účet za procenta plochy bytu a náklady na knihovnu!