Wuwejův zápisník

Antoine de Saint-Exupéry: Malý princ

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
Wu
2008-01-11 07:23:36
Sargo: hezky řečeno [úsměv]. Nějaké knihy jsem neměl rád, nějaké jsem hodně neměl rád, ale milovat nebo nenávidět - ne, nevzpomínám si.
Sargo
2008-01-10 21:18:45
Wu
2008-01-05 11:42:25
Sargo: přemýšlím, jestli jsem přece jen nějaký vyhraněně citový vztah ke knize nenavázal, ale pořád nic nenacházím... asi to bude člověk od člověka jiné [úsměv]

"Nemůže nedat"? To je dobrý pohled [úsměv]
Sargo
2008-01-04 23:20:45
Wu
2008-01-02 08:03:55
Eithne: no jo - diakritika! [úsměv] Vážím si toho.
Zodpovědnost za svou růži, no to šlo tenkrát úplně mimo mě [smích].
Eithne
2008-01-02 07:57:08
Malého prince mám opravdu ráda, poprvé jsem tu knihu četla asi tak v sedmé třídě jako povinnou četbu a konec jsem obrečela stejně jako v šestnácti. Úplně nejlepší knihou bych ji sice nenazvala, ale k těm nejlepším ji určitě řadím. Pamatuju si, že se mi, už jako dítěti, strašne líbila ta myšlenka, že je človek zodpovědný za svou růži. /* Všiml sis, že se kvůli tobě snažím psát s diakritikou? =) */
Wu
2007-12-31 12:53:55
Tribun: no jo, možná právě proto, že vím, že tam žádný pokrok nenajdu, mě to nebaví [úsměv].

GeoN: klíč k dvacátému století? O důvod víc k přečtení.

Pavel: Kurýr na jih a Noční let vyšly v edici klasiků v Levných knihách, dokonce je mám v zásobníku, teď už jenom přečíst [úsměv].
Pavel
2007-12-30 13:20:53
Wu: Zemi lidí doporučuji opravdu vřele, většinou vychází dohromady s Kurýrem na jih (dost poplatném tehdejším "leteckým" románům), Nočním letem (zajímavá etuda na téma odpovědnosti, smyslu pro povinnost a empatii) a Válečným pilotem (pohled na okupaci Francie 1940)
GeoN
2007-12-29 23:53:00
... máte pravdu, Tribune ... :)

... kapitalismus se opravu nezměnil, je stále "stejný" - liší se, a to radikálně, jenom v prostředcích, kterými disponuje ... což je děsivé.

Takže?

Jistě hovno pokrok ... a to v dobrém slova smyslu slova "pokrok" - pokrok totiž "udělaly" prostředky téhož - jak konstatujete ... a to je, dle mého, velmi vážná věc - stále vážnější ... no, fakt tohle jsem "nevymyslel" já - byli jsme již dávno varováni. :(
GeoN
2007-12-29 23:46:49
... no jo, naposledy jsem Zarathustru také koupil v "levných knihách" ... ale u téhle "levné" knihy se, dle mého, zcela jistě slastně zpotíš - je to fakt cosi jako "soulož" (fuj - odporné slovo :) - jako mnozí před Tebou a mnozí po Tobě ... tahle kniha je klíč ke dvacátému století, a možná ještě "cosi více" ... čirý výdech "lidského ducha", který se nevzdává až na pokraj, a plnost, sebezničení ...

... ech to jsou letos vánoce ... :/ ... :) ... už je 29. ... :)
Tribun
2007-12-29 23:12:12
To ani nemusíš, Wu. Ta debata je stejně nakonec (či spíše velmi záhy) o něčem úplně jiném.

Ale klidně si Havlíčka přečti. Je to dobré cvičení pokory. Zjistíš totiž, že jsme od roku 1850 udělali ale lautr hovno pokrok.
Wu
2007-12-29 22:36:27
GeoN: jasně, link znám. Akorát mě tam vůbec nebaví číst ty články Karla Borovského [úsměv].
Jej, ještě Nietzsche... nevím jak Ty, ale já bych na čtení ptořeboval trochu víc času. Asi tak desetkrát [smích]. No jo, někde jsem Zarathustru viděl, asi v Levných knihách, podívám se po něm.
GeoN
2007-12-29 15:18:56
... na "Konfrontaci", Wu ... poučné to asi je, a to všelikými způsoby ... link znáš, anebo ho najdeš u mě, že ano? :)

Wu ... Citadela je tak nietzscheánská, že pohlcuje samotného Nietzscheho - a potom ho zcela "předělává" ... a to je fakt co říci ... přečti, poku jsi nečetl, Nietzschova Zarathustru ... a pak si dej, hned potom, Citadelu ...

... zažiješ nebývalé a nemyšlené ... :)
Wu
2007-12-29 14:56:46
Děd nevěd, Lucienne: představte si, že jsem ho až doteď neměl doma [úsměv]. Tak jsem ho koupil, donesl domů a hned na místě přečetl.

GeoN: a kde ses zapovídal, smím-li se ptát? Tvoje zapovídání se jsou totiž velmi poučná, tak že bych si početl [úsměv].
Z Malého prince mě jako malého chlapce nejvíc bavily návštěvy na jednotlivých planetách. Poselství jsem samozřejmě nepobral, ale ta prazvláštní izolovanost - jediná postava na celé malinké planetě - a dialogy mě bavily.
Citadela... jak bych to nejlíp řekl... má takové zvláštní kouzlo včleněnosti do lidské společnosti, porozumění nutnostem, správnému vládnutí.

Pavel: já nic jiného než Malého prince a Citadelu zatím nečetl, doporučuješ tedy Zemi lidí?
Pavel
2007-12-29 10:57:30
K té Citadele: přečetl jsem ji dvakrát docela poctivě, ale musím se přiznat, že mi přišla silně nedodělaná a (pro mě :-) nesrozumitelná. Pokud mám chuť na Exuperyho, sáhnu obvykle po Zemi lidí, případně po Nočním letu (ten si vždycky představuji zfilmovaný s Rudolfem Hrušínským v hlavní roli)
GeoN
2007-12-29 07:25:59
... hergot, to jsem tam zase vyrobil blbostí - už se na ten Word asi takhle rychle vykašlu ... nadělá více škody než užitku ... pardon ... :(
GeoN
2007-12-29 07:23:26
... omlouvám se, zase jsem se trochu zapovídal jinde ... takže se zpožděním, Wu ...

... to s tím věkem a touhle jistě určitým způsobem veleknihou je asi pravda. Dostal jsem se k ní asi v sedmi letech - líbila se mi, bavila mě ... ale přeci jenom jde opravdu o knihu, v níž jsou zakódovány zkušenosti, které tak malý člověk prostě nemá a mít nemůže. Malý princ je opravdu "magická" šifra ...

... ano Tribune ... z mnoha ohledů to je velmi silný ranně trans-metafyzický text ... ! :)

... podobně jako třeba všechny knihy Kurta Vonneguta. Opravdu myslím, že Exupéryho "existencialistický" esprit se až velmi často překlápí už za a mimo dobovou negativní metafyziku heideggerovsko-sarterovského typu ... a je to bezbřeze citelné a čitelné dle mého hlavně v jeho nedokončené Citadele. Byť tahle kniha zůstala trozem, tak je dle hému mínění jeho nejskvělejším dílem, které je opravdu už docela "nezařaditelným" ... jež docela "vymyká době". A myslím, že jde o dešifrovací klíč ke veršem Exupéryho ostatním dřívějším a "úplným" knížkám ... včetně a snad hlavně Malého prince. Miluju a obdivuju Citadelu, nelze nedoporučit. Víte já se domnívám, že k Exupérymu se budeme ještě hodně a často vracet ...

... dobré připomnění, Wu ... díky :)

... už jenom, zde zcela soukromě, že si musím Citadelu zase znovu koupit, protože mám s knihami, které jsou pro opravdu důležité a mám je ze všech nejvíce rád, takovou potíž:

... půjčuji je, a již se mi nevrací - je to jistě v tom, že je nějako "nevymáhám" zpět, protože se mi to v jejich případě zdá nepatřičné ... tyhle knihy by měly zůstat u toho, kdo je přečetl "napořád", aby s ním mohly bydlet ... což ovšem druhu rukou znamená, že nebydlí se mnou.
Lucienne
2007-12-29 00:25:55
Malého prince uznávám a při počtu mých a Kojotových knih pro něj sahám docela často - několikrát do roka. Dokonce jsem si na jeho obrázku dovolila postavit článeček o duze: http://www.lucienne.cz/569934-duha-sabianske-symboly-a-pratelstvi.php

Děd nevěd
2007-12-28 18:52:48
Poprvé jsem "ho" četl na střední škole (hrome, stydím se napsat ten letopočet:-)). Občas "ho" vezmu do ruky a vždy se začtu. Nejvíce se mi líbí ta malůvka slona pod kloboukem. Člověk to často vidí kolem :-).
Wu
2007-12-28 18:07:29
Sajuri: říkal jsem si, že by se Ti mohl odkaz na online verzi hodit [mrknutí s úsměvem].

Tribun: to chápu, muselo to být úchvatné. Ideální pod hvězdami... Citadela je také výborná, ale ne zrovna jednoduchá na čtení.

b.: několikrát jsem přemýšlel o tom, jestli kniha může mít i víc úrovní, než autor zamýšlel a do knihy sám vepsal.
b.
2007-12-28 14:20:44
Tribun
2007-12-28 14:17:49
Osobně jsem Malého prince nečetl, ale mám je spojený s jedním nevšedním zážitkem. Kdysi, když jeden sud s pivem naplnil svůj trans-metafizický smysl (GeoNe?), četl tu knihu jeden spolužák. Četl ji celou, dlouho do noci. A protože nechi, aby mi ten zážitek zevšedněl, tak Malého prince ani číst nehodlám.

Pustil jsem se tedy do Citadely, a čtu ji již asi dva roky. Měsic jsem četl, a od té doby ji hledám.
Sajuri
2007-12-28 11:06:16
Wu, určitě přečtu a díky online odkazu, který jsi sem hodil, mám o důvod víc, proč se té knize nevyhýbat.
Wu
2007-12-28 10:48:43
Sajuri: přesně, také jsem takové silné pocity ke knize nikdy necítil a ani příliš nevěřím, že by je někdo cítit mohl. Proto jsem to nazval pózou [úsměv]. Ale určitě si knihu přečti, moc času nezabere a špatná není.

BlackCat, Pavel: máte pravdu, časování je důležité - a asi je důležité i překonat nechuť, když to napoprvé nevyšlo...

jm: díky za upozornění, budu si to pamatovat. V článku to nechám, aby Tvůj komentář neztratil smysl.


Pavel
2007-12-28 08:39:43
U téhle knížky je podstatné, v jakém věku se k ní dostanete. Já ji četl poprvé cca v 16 letech a byl to pro mě plný zásah (jedna spolužačka si ji dokonce opisovala, protože kniha byla za komunistů těžko k sehnání). Pokud se s Malým princem člověk potká dříve či později, může to být problém, stejně jako četba Mayovek ve třiceti.
Sajuri
2007-12-27 23:32:07
Ještě se mi nestalo, že bych nějakou knihu nenáviděla. To jsou asi příliš silná slova pro knihu. Ale je pravda, že ve spektru oblíbenosti Malého prince spadám někam k té skupině, která jej právě moc nemusí. Důvod je jednoduchý, na můj vkus je tu až příliš moc lidí, kteří knihu zbožňují. A navíc jsem se nikdy nedokopala k tomu, abych tu klasiku všech klasik přečetla....
jm
2007-12-27 22:07:58
Knihu jsem zatím nečetl, ale vypadá to zajímavě. Dovoluji si jen upozorniti, že nás upozorňovali ve škole, že "notoricky známý" jest pleonasmus. Původem zřejmě ze spojení "notorický alkoholik", což však není silný alkoholik, nýbrž známý alkoholik.
BlackCat
2007-12-27 21:19:29
Já se řadím k těm, kteří Malého prince milují, ale má mamka zas do opačné skupiny, a proto jsem se s ním seznámila až později, kdy jsem byla schopna chápat smysl knihy a děj vůbec.
Děkuji za připomenutí. Asi si ho znovu přečtu.