Wuwejův zápisník

Charles Dickens: Oliver Twist

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
A. P.
2024-04-13 18:40:47
Ad jméno:
Nevím, jestli se má ten druhý odstavec vztahovat k tomu prvému, ale každopádně jsem si ten zákon také našel a nějak mi není zřejmé, co s ním mají společného Židé (pokud to tak bylo míněno). Žádné ze jmen s ním spojovaných nezní zrovna semitsky a vzhledem k tehdejšímu společenskému postavení Židů mi ani nepřipadá pravděpodobné, že by na jeho návrh, natož přijetí, mohli mít vliv.
Pokud jde o to, zda za Dickensův antisemitismus mohla životní zkušenost, tak jako sorry, ale to by pak bylo možné ospravedlňovat klidně i českou nenávist k Němcům, Polákům, Slovákům, Rakušanům, Francouzům a bůhvíkomu ještě. Nehledě na to, že v kontextu doby fakt není nutné hledat vysvětlení v životní zkušenosti, tehdy to byl běžný standard pěstovaný od narození. U nás je to třeba pěkně vidět na Vrchlickém - stačilo, aby ve své tvorbě párkrát použil pár témat ze Starého zákona a židovství a napsal Bar Kochbu, a hned se vážně začalo řešit podezření, jestli on není ve skutečnosti také Žid, když o nich tolik píše v pozitivním světle.
Antisemitismus byl tehdy standardem, což samozřejmě neznamená, že to nebyl antisemitismus (viz třeba Paměti antisemity od Gregora von Rezzoriho). Nicméně na druhou stranu je pravda, že by se tenhle archaický antisemitismus neměl brát zase tak vážně. Už z toho důvodu, že by pak nějací aktivisté mohli začít zakazovat předválečné knihy s antisemitskými prvky. A to by nám ty literární kánony dost prořídly.
Wu
2024-04-12 00:07:52
A.P.: je to tak, včetně sirotků. Jen to utrpení už není fyzické, ale psychické.
Kdepak, dalšího Irvinga už ne, na to nemám. 🤷

jméno: podívám se na ten zákon také, díky
jméno
2024-04-11 13:01:32
A. P.
2024-04-10 22:17:42