Wuwejův zápisník

Bronislav Sobotka: Zamilujte se do angličtiny

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
Wu
2023-07-15 21:56:13
Skvělý článek, díky za odkaz.
Ano, každý jazyk má svoje složitosti.
K těm anglickým se mi moc líbila knížka Darrena Crowna Angličtina na rovinu (mimochodem také tip od Bronislava Sobotky). Čtivě a zábavně popisuje spoustu zajímavostí, včetně toho, proč se tak liší zápis a výslovnost.
Mungo
2023-07-14 19:44:28
Nevěřte učebnicím že angličtina je snadná / "English is easy" a že má jasná a logická pravidla.

Mluvčí musí formulovat věty s ohledem na časový kontext sdělení (jak Wu správně píše) a k tomu má řadu vyjadřovacích prostředků - viz velmi dobré vysvětlení "Kolik má angličtina časů"
https://www.helpforenglish.cz/article/2018042801-kolik-ma-anglictina-casu

Jako by to nestačilo - slovesa nejen že lze časovat, ale navíc jsou jejich tvary tvořeny jinak u pravidelných a jinak u nepravidelných sloves ...

Záludný mluvčí také používá ustálená rčení (idiomy), které nelze doslovně přeložit a je nutno se je naučit i s jejich skutečným významem ...

O těch jasných a logických pravidlech lze říci jenom tolik, že každé z nich má nejméně jednu výjimku.

Do angličtiny - jako do ženy - se můžete zamilovat, ale neznamená to, že jí budete rozumět. Jsem jí okouzlen, ale zůstávám věčný začátečník.