Wuwejův zápisník

Randall Munroe: Velký vysvětlovač

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
Wu
2018-05-29 23:04:54
Ale kdepak, on je odkaz docela nenápadný. Když udělám aktualizaci, dávám sem upozorňovací článek, jinak je tam návštěvnost mizivá (jednotky denně).
sax
2018-05-28 17:24:13
Wu
2018-05-27 23:12:43
Pochopil jste to správně, knihy si všechny kupuju. Protože nechci čekat, až se v knihovně uvolní; nechci v knihovně vybírat to, co je k dispozici, místo toho, co chci; nechci na novinky čekat; ale hlavně a především - chci mít ty, ke kterým se budu vracet, pořád u sebe a při ruce.
Takže pochopitelně problém špatné volby řeším také. Dokud jsem si nepořídil detašovaný sklad na chatě, postupné zaplňování bytu mě dost deprimovalo. Teď mám místa dost... Knihy se ale snažím prodávat, mám na to svůj minibazar (http://bazar.wuwej.net/). Čas od času se někdo objeví, ale ne moc často, takže balení a posílání mě nezatěžuje. Dávám knihy dost pod cenou, jde mi o to, aby našly svého čtenáře.
Vyhazování... Už jsem se párkrát odhodlal, ale přemýšlím u toho opravdu dlouho :).

Díky za doplnění kritiky a vysvětlení ztrát hvězdiček.
Ovšem zařazení do knihovny - to je bomba. Skvělý způsob, jak naznačit, jaká kniha je.
Z Hastrmana (https://blog.wuwej.net/2011/10/07/milos-urban-hastrman-zeleny-roman.html) jsem byl nadšený, takže mě to jen utvrdilo, že Do tmy si pořídím.
sax
2018-05-25 07:41:07
Obdivuji vas, Wu, ze ty knihy kupujete. Jak nakladate s knihou dal, kdyz o ni nejste presvedceny? Schovavate, vyhazujete, rozdavate, prodavate?
Anebo jsem to spatne pochopil a knihy si pujcujete?
Ja kdyz jsem naplnil knihovnu a uz nebylo kam, tak jsem dostal po delsi dobe pretlaku vyhazovaci zachvat- a je pravda, ze vyletelo i par kusu, ktere postradam doted. Drive jsem knidy prodat nedokazal, ted uz ano.
Tim, ze se dostanu do Ceska jen parkrat do roka, mam situaci stizenou- musim nakoupit na par mesicu dopredu. Ale problem s prebytkovymi tituly, co nesedly do noty, je tu stale, protoze ted to mam opacne: nedokazu vyhodit, preferuji darovani, anebo prodej.
Problem je, ze okoli cte mene a mene, takze darovacich moznosti ubyva; na druhou stranu si nepamatuji, ze bych neco neprodal, vrati se mi tak tretina az polovina vydanych penez.
Ted na jare jsem si jeste koupil 2 "klady", ke kterym se sem jeste vratim, Zanik Zapadu Oswalda Spenglera a Angelologii dejin Emila Palese.

Ale proc sem ted vlastne pisi...vzpomenul jsem si na to, ze jsem nedodal kritiky tech 2 ceskych titulu, za co oba dostaly 1-1,5 hvezdicky minus.
Do tmy za to, ze jde o popis ciste chorobnosti, u ktere mi chybel vyssi presah do univerzalniho zazitku (je tam, ale skryt implicitne, neliterarne, je treba si ho domyslet a tim pade chybi orgasmus spoluprozitku s autorem).

Veronice vrazednici jsem tech az 1,5 hvezdicky sebral, protoze jsem mohl a nemel jsem pri tom vycitky (ty bych mel az u dvou hvezdicek minus). Kniha mne nevtahovala a nevalcovala, od cetby bylo uniku. Mozna to ale dela spatne PR, stavejici autora do role lokalniho kulturträgra, "uspesneho lovce lososu, vyuceneho sladovnika, clena Armadniho umeleckeho souboru a clena ustecke opery"...to je trosku jako z Hrabala, anebo primo Jary Cimrmana. Ovsem Muska ma na konte uz 29 titulu a ja jdu do dalsiho, jen co to pujde.
A ani sama anotace knihy neslibuje velky zazitek, malem mne to odradilo: Koncert pro sekyru s doprovodem lidovych nastroju.
A ted to dulezite, kam v knihovne knihy zaradit?
Do tmy pujde vedle Hastrmana Milose Urbana a Veronika vedle Obycejneho zivota Karla Capka, Muska to urcite zvladne.
Wu
2018-05-24 22:53:38
Zdravím, saxi, a děkuju za tipy.
O prvotině Anny Bolavé jsem několik recenzí četl, v době kdy se objevila (myslím že teď nedávno vydala další knihu). Ale přesvědčil jste mě až Vy teď. Jdu si ji připsat na seznam.
A Veroniku si ještě rozmyslím.
sax
2018-05-24 10:13:23
Dobry den, dovolim si jedno OT k soucasne ceske literature. Malokdy se mi stane, ze bych mel tak stastnou ruku jako ted na jare, kdy jsem v knihkupectvi namatkou vybral dva soucasne ceske autory, Ladislava Musku a Annu Bolavou.
https://www.kosmas.cz/knihy/145006/veronika-vrazednice/
Obe anotace jsou chybne, nejlepe knihu zhodnotil prvy ctenar-recenzent:
"Po delší době (pár let) jsem konečně narazil na výborně podaný příběh. Zajímavý, citlivý. Ve své jednoduchosti geniální."
A ja bych dodal, ze predevsim hluboky. Necekane dilo od "amatera", davam 8 az 8,5 hvezdicek z 10.
Druhou knihou je prvotina:
https://www.kosmas.cz/knihy/205434/do-tmy/
Opet necham promluvit ctenare:
"Vypovídá o tom, že ho napsala bohemistka a jazyková korektorka, jejíž jedinou předchozí knihou byla básnická sbírka. Její čeština je skutečně magická. Tak jako příběh sběračky léčivých bylin Anny, nemocné, podivné, až šílené ženy, která svůj život podřídila rytmu od úterý do úterý. Je to smutná, někdy až depresivní kniha, ale stojí za to ji číst."
A opet dodam: pro mne byla kniha predevsim dojemna a strhujici.
Prekvapive krasne napsana kniha, davam opet 8-8,5 hvezdicek z 10, jako minule.

Podle meho jsou obe knihy nebyvale svezi proto, ze jde o amatera a v druhem pripade o prvotinu. V obou nenajdete zadna klise, zadne chyby ambicioznich ci jiz vycichlych autoru, oboje jsou svezi a emocne uderna dilka, jejichz prvotni leitmotiv- tragika- zustava diky stylu psani skrata vzadu s nerusi v cetbe.
Veronika je o osudovosti, Do tmy o nutkavem tlaku prirody.