Wuwejův zápisník

Michail Bulgakov: Mistr a Markétka

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
Wu
2017-08-04 22:57:27
Vynikající a pronikavá (konečně chápu dějovou linii s Ježíšem) přednáška: http://tapolitika.cz/na-kave/dmitrij-bykov-prednaska-o-mistrovi-a-marketce/
Wu
2014-01-14 00:52:27
Je to takové zlidšťování - jak Boha, tak Ďábla.
Se zosobněným zlem toho člověk sám moc nenadělá - tady má možností více.
Také se mi to zamlouvá.
André Pulgar
2014-01-13 18:35:45
Ano, tento koncept ďábla (podle mě se zrodivší s počátkem racionalismu a humanismu) mám rád. Už to není zosobněné zlo, jakýsi Morgoth, který neustále chystá zničující válku. Je to vlastně Trestající Spravedlnost, která je pro Boha stejně nezbytná, jako byl pro Ježíše Jidáš. Mám tato pojetí mnohem raději, už proto, že kladou větší nároky na lidi samotné - už se nelze vymlouvat na Boží vůli nebo svody Ďábla, které člověka svedly na zcestí. Bůh Ti vdechl život a Ďábel teď posoudí, jak jsi s ním naložil.