Wuwejův zápisník

Jindřich Rohlík: Světlu vstříc

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
Wu
2013-08-16 01:11:36
jm: dobrá :)

Tokugawa: taky jsem ji kupoval okamžitě (a doufám že nezůstane u jediné knihy).
Tokugawa
2013-08-13 14:36:34
Světlu vstříc jsem četl dlouho a mrzelo mě, že to vzalo konec. Každopádně hned první den, co knížka vyšla, jsem si ji do čtečky koupil a s chutí si vybrané povídky přečetl znovu. Engeor mě velmi baví. Tedy teď už Jindřich Rohlík.
jm
2013-08-13 10:00:08
wu: Nepřipadá mi to i jinak úplně přesvědčivé jako opravdu zralá próza, ale podle jednoho odstavce by to nebylo fér. Navíc samozřejmě určitá kvalita tam zas vidět je, takže víc bych se do toho pouštěl jedině po přečtení.
Wu
2013-08-13 01:13:37
Tribun: je to možné, určitě jsem o tom webu někde už psal, nebo zmiňoval v komentářích. Ano, má opravdu vytříbený styl.

jm: pro mě jako fotbalového ignoranta je to naopak docela přesné, ale to je skutečně jen úhel pohledu :).
Je tahle zmínka to jediné, co Ti na ukázce (která je opravdu extrémní) vadí? Vypadá to tak, protože ve zbytku komentáře se fotbalem zabýváš. Pokud ano, tak Tě můžu ujistit, že je to jediná zmínka a tak nějak mimochodná, není ani těžiště, ani součást děje. Jedno z mnoha vyšpěrkování textu.

Úvahy o fotbale mě zaujaly, hřiště v každé vesnici je opravdu zvláštní. Ale jako ignorant k tomu nemám moc co dodat - jen potvrzení toho co říkáš, které jsem nedávno četl v Katarské abecedě Martina Jaroše: http://www.jarosovi.cz/katarska-abeceda/
jm
2013-08-12 10:19:57
Dělám to nerad, ale dám nepopulární kritický komentář k článku. Ukázka mě moc nepřesvědčila o tom vysokém hodnocení, co píšeš. Třeba okopávání holení milionáři je dle mého asi tak to nejpovrchnější, co lze o fotbalu říci - to bych hodnotil naopak jako impulsivní výkřik bez lámání hlavinky.

Ale tuším, že na Tvém blogu asi nebude moc dalších návštěvníků, kteří též pravidelně sledují v médiích fotbal, takže jsem tím jistě ovlivněn více:-)

Nemám to ani zdaleka zformulované, ale fotbal mi připadá docela pozoruhodná forma nic. Když jedu krajinou, stále víc mě zaráží, že úplně každá i nejmenší vesnička má jako tradiční základ společenského života kostel a fotbalové hřiště, i když obojí dneska může být nepoužívané. Často člověk o víkendu jede přes obec a je tam zrovna zápas, ať už chlapi nebo žáci. Prakticky dnes poslední forma, kdy se lidi nějak shromáždí někde.

K tomu pak ten druhý konec celé věci, to je profesionální fotbal jako jediná síla, která je schopná lidi donutit v bohatších zemích si koupit placenou TV. Padesátitisícové návštěvy na každý zápas bundesligy. Vášeň pro fotbal jako jedna z mála věcí, která spojuje dnešního běžného Evropana s běžným muslimem. Vůbec filozoficky to, že profesionální fotbal je naprosto nesmyslná neužitečná záležitost a jediným účelem je budit kolektivní emoce. Kolem toho veliký byznys, který pořád zlepšuje organizaci a vzniká z ničeho něco velice reálného pro spoustu lidí. Proč některé národy jsou schopny prožívat otevřeně a ne jen odpudivě emoce při fotbale a dovedou to jako zábavu až někam ke středním vrstvám a rodinám a proč jinde to zůstává vyhrazeno jenom lůze. Atd. Atd. Atd.
Tribun
2013-08-09 09:19:48
Už ani nevím kdy a jak (možná i nějak přes tebe?) jsem na Světlu vstříc narazil, když ještě bylo "jen" na webu, ale byl jsem tomu tehdy rád a s potěšením jsem jej četl. Podle všech indicií to píše amatér, který je lepší spisovatel, než leckterá etablovaná celebrita. Svým způsobem je to důkaz toho, že kultura ve smyslu toho, co lidé tvoří, a ne co konzumují, ještě žije (či alespoň živoří).