Wuwejův zápisník

Procházka mezi vůněmi

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
Wu
2013-08-05 01:32:05
Jasně, zajímá, díky, pročtu to.
(ale tu srozumitelnost taky úplně neodhadnu, prapůvodně jsem studoval chemii ;))
Linniére
2013-08-01 09:32:06
Díky za pochvalu :-) No, možná jsem měl jen delší cestu :-D Ale je pravda, jak už jsem psal, že jsem po mamině podědil celkem citlivý čich, což je vlastnost, která se v potravinářství celkem často i hodí.

Možná máš pravdu, je pravda, že co meditujiu pravidelně, daří se mi déle a lépe soustředit a jsem míň rotěkaný. Ale to neznamená, že jsem se nemusel stále napomínat a vracet pozornost k očichávání cesty do práce.

Kdyby Tě tahle pivní tématika zajímala, tak je výroba pěkně popsaná třeba tady: http://domacipivovar.webnode.cz/vse-o-vareni-piva/ (jen nejsem schopný jako člověk, který se v tom pohybuje, odhadnout, zda je to vysvětlené srozumitelně i pro lajka... je to alchimie, ale nádherná).
Wu
2013-07-29 01:05:27
klokánek: ty jo, se zavázanýma očima to musí být silní zkušenost, obzvlášť na nějaké trochu delší trase.

Linniére: fascinující! Díky za příspěvek, Tvůj záznam je mnohem pečlivější, evidentně ses na to víc soustředil (a nebo to bude to meditační praxí).
Vůně sladiny při rmutování, to si musím zapamatovat!
Linniére
2013-07-27 00:36:23
Wu, vyzkoušel jsem to předevčírem po tom deštíku. Dojmy jsou ve zkratce následující:

V baráku "zápach" od sousedů z nižší sociální třídy - o patro níž vůně co nastražil do chodby v podobě vonných placiček pan domácí - venku vůně "deště" (zajímavě je o téhle vůni napsáno zde: http://www.scienceworld.cz/neziva-priroda/k-cemu-je-dobra-vune-deste-6613/) - okolo zahrad se do toho přimísila ethanolová a esterová vůně spadaných nahnilích jablek - pak vůně sena (byť žádné v dohledu) - na nádraží vůně pražců (tér) - ve vlaku typická lehká zatuchlina (trošku jako šatny u tělocvičny) - po výstupu v Bydžově zase vůně deště - před nádražím křemenný prach a cement (rekonstruuje se ulice) - před obchodem vůně kouře z cigaret od prodavaček na pauzičce - v obchodě taková ta příjemná vůně obchodu s potravinamy (směs vůní mouky, pečiva, čokolády, vanilky a dalšího koření, ovoce a bůhví čeho ještě, dohromady mi to trochu připomíná perník) - pak zase venku déšť - okolo sila vůně spařeného sena a zatuchlích olejnin, něco jako řepka, nebo tak - tady jsem neodolal a přičichl ke svlačci a s nemilým překvapením jsem zjistil, že necítím vůbec nic (musím vyzkoumat, zda nevoní až od určité hodiny) - pak vůně jakoby napůl sena, napůl suchého sluncem prohřátého listí v lese, nakonec se ukázalo, že to jsou lány suchých přesliček okolo kolejí a mezi kolejemi vlečky k těm silům - okolo cesty splodiny aut - a pak v práci lehce zatuchlá vůně administrativní budovy smísená s vůní omítky po posledním malování...

Docela příjemný zážitek. Takže Ti musím poděkovat za skvělou inspiraci a někdy to zopakuju, ale v tomhle parnu moc vůní nevynikne (respektivě věci je moc nevydávají), když teda nepočítám popelnice, a to není zrovna to, co čichám rád.

Jinak k té vůni piva - to co popisuješ je vůně sladiny při rmutování (stejně to voní když se vaří agar do petriho misek na mikračku). Zápach co zmiňuje klokánek je chmelovar - hlavně sirné sloučeniny a silice, které se uvolňují z chmele (což je pro mě jako člověka z téhle branže vůně taky velice příjemná, ale třeba mojí mamince to neskutečně smrdí...).

Ještě mě ještě napadl film, kde je čichu docela dost prostoru věnováno: Dokonalý smysl (Perfect sence).
klokánek
2013-07-26 11:26:00
Pěknej log. To samý jde dělat se sluchem, chodit se zavřenejma nebo zavázanejma očma. Taky zajímavej úlet.

To "s pivem" bude vůně sladu. V Nymburce máme gigantickou sladovnu a když to někdy zavoní, můžu se toho ufetovat. Vaření piva samotnýho je spíš takovej puch.
Wu
2013-07-22 01:29:40
Vyzkoušel jsi? Jaké jsou dojmy?
Ve výčtu knih zmiňujících čich by rozhodně neměl chybět Parfém bláznivého tance (http://blog.wuwej.net/2012/08/01/tom-robbins-parfem-blazniveho-tance.html)
Linniére
2013-07-19 00:09:57
Díky za inspiraci. Také vyzkouším - a to hned zítra cestou do práce. Po mamině jsem podědil excelentní čich (letní MHD je prokletím, věř mi), takže ve světě vůní jsem neustále. Ale udělat si z toho takovouhle "meditaci", to mě nikdy nenapadlo.

Tribune, přečti si Dunu (a jejích pět pokračování) od F. Herberta, tam je čichu a čichání postav věnováno hodně prostoru, nebo cokoliv od J. Loukotkové.
Wu
2013-07-18 23:01:33
To je něco trošku jiného, tohle je snaha rozpoznávat a k vůni si zapamatovat jméno. S tím mám taky problém :).
fialka
2013-07-18 20:22:25
Tribun
2013-07-18 09:43:30
Nejspíš ano, já musel hledat to samé.
Wu
2013-07-18 01:10:41
Přitom čich, nějaká vůně, spojená s nějakou situací, dokáže vyvolat tehdejší pocity dokonale a bleskově.
Holdstock, ano, dokonce jsem si musel jít nějaké slovo vyhledat do slovníku, miazma to bylo, tuším
Tribun
2013-07-15 16:24:25
Čich je vůbec podceňovaný smysl. Vše zastiňuje zrak následován sluchem, stále více prostoru získává chuť, ale čich je pořád na okraji zájmu, asi proto, že je většinou spojen s vjemy nepříjemnými. Je to vidět i v literatuře, kde se málokdy lze dočíst, že postavy čichají (snad s výjimkou čichání ke květinám). Asi jediný spisovatel, u kterého jsem zaregistroval, že s čichem pracuje, byl Holdstock; asi proto jsem si toho také všiml. Ale jak jsi správně postřehl, Wu, čich může přinášet i příjemné zážitky, jen se člověk musí naučit čichat.