Wuwejův zápisník

Josef Dvořák: Člověk mezi životem a smrtí

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
Wu
2022-08-29 23:33:04
To mi uniklo, díky za doplnění!
jula
2022-08-27 20:30:27
Klokánek
2013-02-06 17:18:46
wu: paráda, zdá se, že funguje. šikovný pan domácí.
Wu
2013-02-03 03:11:34
Zkouška formátování

adresa s podtržítky (neměnit) http://softhouse.speccy.cz/documents/bludiste_pocitacovych_her.htm
násobení 4*5 a 3 * 8 (neměnit)
začátek řádku (změnit)
(změnit) na konci řádku
celý řádek (změnit)
přes více
řádků
(změnit)
uprostřed_slova (neměnit)
(změnit) na konci komentáře
Wu
2013-02-03 02:25:27
Jago: vyhnul bych se tím problémům s podtržítky, to je fakt... Ale ještě jsem se na to podíval a přece jen ten regulární výraz na mezera+znak předělal, podle rychlých testů by to mělo fungovat, tak uvidíme.

Klokánek: mělo by to být opravené
Jago
2013-02-02 06:22:16
Wu: K těm podtržítkům. Jsem dalek toho ti radit, ale u nás máme hvězdička zleva a zprava = kurzíva, dvě hvězdičky = bold a docela to funguje.
Wu
2013-02-02 01:41:18
Klokánek: tak ta kapitola je výborná, díky za odkaz. Jsou to univerzálně platné věci a parádně zpracované.

Je to bug, už si na to stěžoval Mordemy. Hmm... tak v Mordemyho případě to byl bug, tady je to bohužel vlastnost. Podtržítka řeší regulární výraz, který každou dvojici podtržítek nahradí tagem. A protože v URL byla podtržítka dvě... Mohl bych to asi předělat na hledání dvojice mezera+podtržítko a podtržítko+mezera, ale kdo ví co by vyplavalo pak. Zatím se mi jeví jednodušší ručně odkazy opravovat.
Každopádně pokud se problém bude opakovat častěji, změním to.

(U Mordemyho, který měl v odkazu podtržítko jen jedno, to bylo proto, že jsem nejdřív provedl převedení URL na odkaz a tím se podtržítko zdvojilo - jednou v odkazu, jednou v jeho popisu. To jsem teď předělal.)
Klokánek
2013-01-31 05:28:31
bug: podtržítka v linku bere jako kurzívu. mají se nějak escapovat nebo co?
Klokánek
2013-01-31 05:27:30
Psychoanalýza & Wu: Tvrdost a měkkost ve Stalkerovi... Stoprocentně je to z Taa (36. kapitola), taky jsem si toho všiml, když jsem na to koukal. Řekl bych, že tam cituje i jiný texty, ale Bibli tak načtenou nemám.
Měkkost se jako metoda boje používá i tchaj-ťi čchuan, i když se někdy kombinuje s tvrdostí. Baví mne tu měkkost zkoušet aplikovat i jinde a zkoušet, jestli to jde.
Nedávno jsem ještě na tuhle dichotomii četl dobrou kapitolu v prastaré knížce Bohuslava Blažka Bludiště počítačových her. Nějací fanoušci osmibitových her udělali online reedici (http://softhouse.speccy.cz/documents/bludiste_pocitacovych_her.htm) a kapitola o tvrdých a měkkých stylech přístupu k počítači stojí myslím za přečtení i teď (pp 143-158).
Wu
2013-01-30 00:02:54
Tribun: to jsi vyjádřil přesně, není to fér.

Psychoanalýza života a smrti: ne že bch nesouhlasil se závěrem, psychická poddajnost je méně nezdravá než nepoddajnost a následné rozlámání. Ale přejít k tomu od nepoddajnosti fyzické mi přijde jako velký skok, něco mi na tom připadá nepatřičné... ale nevím přesně co.
Citace Tarkovského zní jako Tao te ťing, celý taoismus je o síle neusilování.

fialka: možná ji tam dám, až si přečtu tu druhou, rozhodnu se. Myslím že se budou dost překrývat. Hermekrator, tejemství Rapa-nui a hlavně Tajemství stvoření mě taky polekalo.
Ale beru je jako jeho koníček, zatímco medicína přežití je jeho profese, což bývá rozdíl.

ratka: asi ano, taky jsem to jako časopis četl, každý den jednu kapitolu.

ratka
2013-01-28 19:37:23
Taky ji doma mám. Jsou to různé zajímavosti. Spíše než knihu, mi to připomíná časopis.
fialka
2013-01-28 15:53:07
Psychoanalýza života a sm
2013-01-28 09:20:06
"Padat se sníženým svalovým napětím..." - tohle je btw naprosto klíčový. Jsou případy (určitě popsaný v týhle knize), kdy namol opilej člověk spadnul třeba z pátýho patra a nic moc se mu nestalo, právě proto, že měl v tom alkoholovým delíriu tělo jak hadrovou panenku. Kdyby tentýž člověk spadnul z téže výšky za střízliva, tak se šíleně pomlátí a třeba umře.

Teď co z toho vyvodit pro lidskou psychiku: Rozhodně ne to, že chlastat je dobrej nápad. Každopádně jde o to, že všichni se snažíme být "tvrdí" a nepoddajní, snažíme se mít vlastní hlavu nastavenou na co nejvyšší stupeň kontroly (tvrdosti) a pak když něco přijde, tak končíme obrazně řečeno s přelámanejma hnátama. A je to logický. Tohle je prostě další důkaz toho, jakou hodnotu má pro člověka například deprese a obecně stavy, kdy mu prostě není "dobře".

O tomhle je například i slavnej film Stalker od Andreje Tarkovskiho (http://www.csfd.cz/film/32353-stalker/), kde jedna z postav přímo říká: "Tvrdost a síla jsou společníky smrti. Pružnost a slabost jsou projevem svěžesti bytí." (v jiným překladu "Co je tvrdé a silné zaslouží smrt. Co je měkké a slabé je život.") A je tím myšleno přesně tohle.

Ta "tvrdost a síla" znamená mimo jiné i tu takzvanou harmonii a vyrovnanost, o kterou se snaží všichni ti, kteří prohlédli, že snažit se o vyloženě štěstí je drobet mimo. Ve výsledku je to stále o tom samém... lidi nezvládají pády paradoxně právě proto, že se snaží být co nejtvrdší (a nejodolnější vůči pádům). Lidi pak končí jako diamant, tj. maximální tvrdost, ale zároveň maximální křehkost; chce to bejt jako grafit, kterej je to samé jako diamant, akorát má ty částečky strukturovaný jinak (tenhle poznatek je v každý učebnici přírodovědy pro základní školy a stejně to nikdo není schopnej vztáhnout na něco dalšího...).
Tribun
2013-01-28 08:21:14
To takhle přežiješ neotevření padáku a pak uklouzneš ve vaně. To není fér, co všechno se dá přežít, a na co se naopak dá umřít.