Wuwejův zápisník

Erlend Loe: Doppler

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
Wu
2017-03-02 21:54:24
Okouzlení chápu :)
Ale pozor, některé knihy se u mě vymykaly -Ryba http://blog.wuwej.net/2010/02/16/erlend-loe-ryba.html a Fakta o Finsku http://blog.wuwej.net/2010/07/03/erlend-loe-fakta-o-finsku.html

Každopádně na pokračování se těším, díky za info.
Hana Kubíková
2017-03-01 10:27:01
Na Dopplera jsem narazila až minulý týden (vychází v Hostu v novém vydání) a byla jsem okouzlená. Vůbec nechápu, že toho autora neznám:-) Jinak by v Hostu měla vyjít dvě pokračování Dopplera, první letos v červnu (Náklaďáky Volvo) a další za rok - Konec světa, tak jak ho známe.
Wu
2017-02-28 21:34:14
Je to výborná kniha, navíc nový naivismus, takže zkratkovité, naivní vyjadřování. Určitě zkus.
Nebo Naivní. Super. http://blog.wuwej.net/2012/08/29/erlend-loe-naivni-super.html
bb
2017-02-27 21:13:48
Wu
2009-09-28 21:47:56
Totem je podařený, jak tam stojí jeden druhému na hlavě, včetně losího mláděte [úsměv].
Ofelie
2009-09-28 19:55:11
Někdy může být polobláznivá samota v lese pro člověka smysluplnější než přežívání mezi lidmi. Dopplera jsem četla, je to tak rok a tohle mi z něho zůstalo. A ještě stavění totemu, tomu jsem se hodně zasmála.
Wu
2009-09-27 15:24:08
Rouhačská a těžko předtavitelná myšlenka. Ale tak lákavá - prostě se na to vykašlat a pustit se [úsměv].
Holdstock ne, to je hodně daleko, Holdstock je oživlá mytologie, tady není po mýtech ani stopa. Doppler je naprosto v tomhle světě, až přízemně.
Wu
2009-09-27 15:20:58
Ten citát o pilnosti ještě pokračuje, do recenze jsem ho zkrátil, abych neodradil čtenáře. Tady je zbytek: „Jenže moje dcera vykazuje znepokojivé známky píle a já si myslím, že byl nejvyšší čas, abych se přestěhoval do lesa, i kvůli ní. Můj pobyt v lese, který ona považuje za inklinaci k šílenství, ji snad dokáže znejistit, a tím jí pomůže vytyčit si méně pilnou cestu a přiměje ji podávat méně výkonů a všeobecně snížit laťku. Jestli už ovšem není pozdě. Jestli už se v ní píle nezabydlela a celou ji nevyplnila. Obávám se, že to tak je, protože píle vytváří závislost. Jestliže se jednou člověk stane pilným, pak je schopný udělat cokoli, aby ve svém okolí nadále vyvolával pozitivní ohlasy. Je to spirála, která se sama roztáčí a která nikdy nebere konce. Člověk může být pilný jako žák a student a později může být pilný v pracovním životě, v organizacích a ve spolcích, může být pilný partner a přítel a manžel, pilný rodič a spotřebitel, v podstatě neexistuje nic, co by nebylo možné dělat pilněji než jiní, člověk může pilně stárnout, může být pilně nemocný a může pilně zemřít, což bych já bezpochyby udělal, kdybych nespadl z kola a nepraštil se do hlavy. Jenže teď se to nestane. Zemřu nepilně a nikdy, dokud budu žít, se už nepokusím podávat výkony. Nebudu podávat žádné výkony. Naposledy jsem podal nějaký výkon a naposledy jsem byl pilný.“ (str. 33)

Tribun
2009-09-27 12:15:46
Vyloženě rouhačská myšlenka: "Bože nedopusť, aby moje děti byly stejně pilné jako já." Ale tak nějak mám pocit, že na ní asi něco bude. Uštvaná, hysterická, vystresovaná generace... z hlediska zachování druhu to podle mne žádné terno není.

Ten odchod do lesa mi trochu připomněl Holdstocka, ale jenom trošiku.