Wuwejův zápisník

Erlend Loe: Naivní. Super.

29.08.2012 01:27, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Erlend Loe: Naivní. Super.Hlavní hrdina, mladý muž, studující vysokou školu, jakoby bleskem z čirého nebe ztratí pocit smyslu existence. To, že zrovna prohrál v kroketu, dozajista nebyla příčina. Jen spouštěcí impuls. Teď je ale ztracený, v sobě i ve světě, a naprosto netuší co s tím. Jedno ví jistě, studovat dál vysokou školu a plnit si hlavu nepotřebnými informacemi už nedokáže. Stejně jako cokoliv dalšího, čím se až doposud zabýval.

O internetu: „Podle mého názoru je to přeceňovaná síť.
Z větší části se skládá z informací, bez nichž bych se radši obešel.
Dává mi pocit, že mnozí jsou na tom trochu jako já. Že toho ví fakt hodně, ale netuší, k čemu by to mohli využít. A neznají úplně rozdíl mezi tím, co je špatné a co je dobré.
Našel jsem tam uvnitř děsivé spousty nepoužitelných informací. Například si myslím, že mi bylo o trochu líp, dokud jsem nevěděl, jakých organizací je Norsko členem. Ne o moc líp. Ale o trochu. Dost na to, aby se to počítalo.

Má ale štěstí; jeho bratr, který odjíždí obchodně na delší dobu do ciziny a potřebuje, aby se mu někdo postaral o byt, přeposílal poštu a faxy, ho nechá bydlet u sebe. Mladík tak má minimum povinností a dostatek času na to, aby se postupně vzpamatovával, aby se dokázal sám v sobě vyznat a znovu dal svůj život dohromady.

Listuju novinami nebo ležím na pohovce a dívám se do vzduchu.
Nemám žádné plány.
Pocit, že většina věcí nemá smysl, je stále přítomný.
Není to inspirující pocit.
Snížil jsem úplně tempo. Na nulu.
Myslím na to, že bych měl začít od začátku. Jak se začíná od začátku?
Včera jsem si sepsal seznam toho, co mám a co nemám.

Zkouší leccos, kniha o vesmíru mu působí závratě, házení míčem o zeď nebo zatloukání kolíčků do dětské zatloukačky jej naopak uspokojuje, nijak nenutí k přemýšlení a dovoluje vyvčerpané mysli spočinout v klidu. Občasné faxové dopisy a vytváření seznamů toho, co má, nemá, jaká zvířata viděl nebo co který den zažil. S postupem knihy jsme svědky toho, jak se po překonání krize začíná jeho život projasňovat.

Sedím na lavičce a dívám se na všechny lidi. Dělá mi dobře, když vidím, že existuje tolik lidí, kteří nejsou já. Že existuje tolik jiných lidí. Cítím vůči nim něhu. Většina z nich dělá, co může.
Já taky dělám, co můžu.
Vidím spoustu lidí, kteří se nemají tak dobře.
Lidi, kteří jsou chudí nebo smutní.
Měli bychom být na sebe hodnější. Nejen v Americe. Lidi na celém světě by na sebe měli být hodnější.
Vstávám a začínám oslovovat lidi, kteří prochází kolem.

Význačným rysem je naivita a přímočarost vyjadřování, jakou známe u dětí nebo u poněkud opožděných dospělých, vzpomínáte jak mluví Forrest Gump? Obsah ale zároveň dokazuje, že hlavní hrdina je inteligentní, koneckonců je to vysokoškolák. Kontrast mezi tím nepochybně přispívá k jemné komice. Tomuto stylu se říká nový naivismus, literární teoretici předpokládají, že jde o reakci na propracované postmoderní romány a Erlend Loe stojí u jeho vzniku.

Recenze Karolína Stehlíková, Zbyněk Černík, Daniela Mrázová.

Příjemně humorná, civilní kniha o velkém tématu krize a jejím překonání.

nakladatelství Doplněk, Brno 2012, ISBN 978-80-7239-276-6, cena 129 Kč (eBook)

12345
1346196420000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online