Wuwejův zápisník

Od čtenáře: Jaké je americké školství doopravdy?

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
Wu
2009-09-25 21:18:21
Eithne: Tvůj názor je stejně důležitý jako ty naše. Sem s ním! Nebo napiš na svůj blog a sem hoď odkaz.
Eithne
2009-09-25 09:25:26
Velice zajimavy clanek. Libi se mi, sth.
(Puvodne jsem mela rozepsanou docela dlouhou odpoved o svych zkusenostech v ceskem skolstvi, i o zkusenostech kamaradu, kteri se vratili z Ameriky, ale myslim, ze muj nazor neni podstatny.) =)

Wu
2009-09-24 23:25:01
sth: pocit viny z proflákaného času? Co je to proflákaný čas? [mrk]

Jago: myslím že jsi připomínky napsal podstatně srozumitelněji než já [úsměv]. Jsem zvědavý, co odpoví Hamilton.
Jago
2009-09-24 08:45:38
Hamiltone:
Pěkný příspěvek, ale pokusím se polemizovat s některými tezemi, které uvádíš:
Nepopírám, že americký úspěch (pro zjednodušení zde a dále pokládejme termíny Amerika a USA za ekvivalentní) je, jak uvádíš, založen na talentu atd. Odmítám však paušální tvrzení, že škola není důležitá k úspěchu. Škola nemusí být důležitá k úspěchu, ale jen u některých jedinců a jen v některých případech. Ano, známe případy neškolených selfmademanů (a proč je nedávat za zářný příklad), ale kolik jich je? Ostatně, kolik patentovaných vynálezů vymyslel osobně Edison a kolik lidé pracující v jeho firmě?
Docela by mě zajímalo, čím máš podložené tvrzení o poměru vynálezů přišedších z garáží a z výzkumných ústavů. Obecně to totiž očividně není pravda, namátkou uvedu základní výzkum v jakémkoliv oboru. A proč omezuješ své argumenty na technický pokrok měřený počtem vynálezů? Jsou další oblasti (např. právo a jiné společenské vědy), kde se úspěch takovýmto způsobem měřit nedá, a přitom jsou pro rozvoj společnosti nesmírně důležité. Nedá se v nich pracovat v garážích, potřebují týmy vzdělaných lidí a hlavně PENÍZE, za které ty lidi najmu a vytvořím jim podmínky pro práci. Soudím, že v USA si toho jsou vědomi a jsou ochotni podpořit každou věc, z níž nakonec kouká ekonomický prospěch, byť nemusí být okamžitý.
Ano, Amerika dala světu hodně. Ale bude to tak v podmínkách globalizace resp. mezinárodní spolupráce pořád? Ostatně Rusko, Čína Indie a jiné země také nebudou pořád ve srabu, aby jejich špičky končily v Americe. Proč ale vlastně končí v Americe, když Amerika má svých špiček dost?
Americké školství neznám, nemohu proto polemizovat. Je tu však pár otázek: Co s těmi, co talent objektivně nemají? Nebo s těmi, po jejichž talentu není společenská poptávka? Netvoří množinu sebevědomých atd., ale neuspokojených lidí?
Ostatně, co vůbec chápeme pod pojmem talent, jehož rozvoj je třeba podporovat? Betty Mc Donaldová ve své knize Co život dal a vzal uvádí kouzelný případ pozitivní motivace: Není dobré říkat Tomovi, že je nejhorší dítě Spojených států, protože právě nakopl kočku, ale pochválit ho, jak pěkně si zavázal tkaničku u boty.
P.S. Možná je to OT, ale neodpustím si citát ze Stopařova průvodce po Galaxii: Nikdo nebyl doopravdy chudý. Aspoň nikdo, kdo by stál za řeč.

sth
2009-09-24 00:02:31
Wu
2009-09-23 22:12:03
sedmi: není nad zkušenost, díky za doplnění.
Obvyklé námitky budou, že jde o dovednosti a ne nabiflovaná fakta, jenže bez fakt se těžko něco odvozuje.
(Můžu stokrát umět postavit dům, ale když nebudu mít cihly...)
Wu
2009-09-23 22:01:29
Hamilton: nevím, jestli úspěšnost školství a výchovy (původní článek je hlavně o výchově v paradigmatu "můžu dokázat cokoliv") lze měřit vynálezy nebo něčím, co nabídnout světu.
O vzdělání a jeho (ne)souvislostech vyšla zajímavá kniha: http://blog.wuwej.net/2008/04/17/jan-keller-a-lubor-tvrdy-vzdelanostni-spolecnost.html

Ani argumentovat Edisonem, Gatesem a dalšími nemá smysl - zrovna tak bych mohl říct, že byli tak geniální, že to zvládli I PŘES NEDOSTATEK vzdělání.
(Ne že bych snad věřil ve vysokou školu jkao vrchol vzdělávání.)

Spojovat ekonomiku se vzděláním nelze, viz. odkazovaná kniha. Dokonce ani talent se vzděláním nesouvisí. Možná to "vybalancované ekonomické a politické prostředí", umožňující se prosadit... Ale to neumím posoudit. Možná by nám mohl někdo přispět vlastní zkušeností do diskuze. Třeba CaymanIslander (http://www.caymanislander.info/). Zkusím ho přizvat.


Wu
2009-09-23 21:54:28
kryska: to je jednoduché, Misantrop tlouštíky neviděl, protože ti seděli u televize s cpali se megapacky hamburgerů [úsměv]

sth: zatímco společnost, která vychovává k vítězství zase nemá pochopení pro neambice nebo nemožnost ambicí.
Ale to celkové zhodnocení ("Celkove je vsak lepsi, kdyz se lide snazi") by mě zajímalo. Jaké kritérium byste zvolila? Spokojenost se životem?
sedmi
2009-09-23 21:41:47
Taky můžu srovnávat, byla jsem tam na rok na státní High School. Ve třetím ročníku jsem hravě udělala zároveň i čtvrtý a "odmaturovala" = žádné zkoušky, jen dosažení požadovaného množství kreditů. Chodili za mnou ze všech ročníků, ať jim pomůžu s matikou - já absolutní antitalent, u nás jsem byla ráda za 3, ale na jejich střední bohatě stačily mé znalosti ze 7. - 8. třídy české ZŠ. A takové perly, jako že jsou žáci střední školy schopni na mapě světa hledat Čínu v Africe snad nemá ani cenu psát. Největší hvězdy školy byli hráči baseballu a roztleskávačky. Hráči čehokoliv se díky svým sportovním výsledkům dostanou hravě i na univerzitu. Já bych to až tak optimisticky neviděla. A naše školství tam vesele směřuje taky, podle hesla, co je americké je dobré (stejně jako zdravotnictví, důchodový systém a podobně ale to je OT).
Hamilton
2009-09-23 20:05:26
Zajímavé téma a ještě zajímavější komentáře....

Americký úspěch je založen na talentu, tvrdé práci, pro-aktivitě, silné sebedůveře a vytrvalosti člověka - a pak teprve na škole a na vzdělání. Záměrem Amerických škol je, aby tento talent identifikovaly, podpořily ho potřebnou informací a teoreticky ho rozvinuly do maxima.

Škola není důležitá k úspěchu. Thomas Alva Edison (1 093 patentů) neměl vůbec žadné vzdělání, Bill Gates (Microsoft) odešel z prvního ročníku VŠ, Steve Jobs (Apple), má pouze jeden semestr VŠ, a Roy Kroc (McDonalds) nikdy na VŠ ani nechodil. Dnes si těžko můžeme představit život bez vynálezů a nebo pracovních procesů, které nám nevzdělaní lidé, jako Edison, Gates, Jobs a Kroc dali.

Většina výnálezů, které byly představeny světu z Ameriky, nebylo vynalezeno v výškových budovách výzkumných ústavů štábem vysoce vzdělaných odborníků v bilých plaštěch - ale v garáži rodiného domku obyčejnýma lidma, hrazené dluhama.

V ČR dnes každý chodi na VŠ, nazývá se "inteligentním" a mluví o USA v negativních termínech - ale dodnes my, jako Češi, nemáme nic nového, co by jsme mohli světu nabídnout. Doposud, zdaleka více nových věcí, které zanechaly impakt na náš život, pochází z Ameriky, ne z ČR. Tak kdo je tedy "...blbější...?" Který školský systém je tedy lepší ? Je čas, aby jsme se na sebe podívali do zrcadla kritickým okem...

Možná je to tím, že se Češti kritici dívají hodně na televizi a nejsou v kontaktu s realitou. Kdyby Americké školy byly skutečně tak špatné, tak by Amerika nebyla největši ekonomii ve světě a každá kompany se nepovažuje za úspěšnou, pokud neuspěje v USA.

USA vytváří talentovaným lidem správně vybalancované ekonomické a politické prostředí, ve kterém mohou svůj talent vyvynout do absolutního maxima. Když máš talent a nebo máš nějaký nový vynález, tak ti garantuji, že skončíš v Americe. To se nemůže říct o žádné jiné zemi na světe. Proto díky USA, většina vynálezů okolo nás pochází právě z Ameriky. A když náhodou z Ameriky nějaký vynález nepochází, tak Amerika nabídne prostředí, kde se nová myšlenka může přivést do svého maxima. Toto také vysvětluje jeden z předchozích komentářů, který říká, že Amerika "krade" úspěšné lidi z celého světa. Amerika nikdy nikoho násilím nedonutila, aby se tam přestěhovali - snad pouze von Brauna, který byl více-méně přinucen odjet do Ameriky, aby si zachránil krk. Ale i v tomto případě, díky von Braunovi a Americe, jsme přistály na Měsíci. Co láká úspěšné lidi z jiných zemí do Ameriky, jako např. byli Einstein a Bell, je vidina kvalitního zázemí pro kultivaci jejich nápadů.

Byl by to tedy nevalidní argument tvrdit, že "...Američani jsou blbci..." a nebo že jejich školství stojí pod psa. Zde mluvíme o dvouch kompletně rozdílných systémech a vzdělávacích prostředcích, které tento systém aplikuje, za účelem edukace. Musíme se na to dívat z úhlu úspěšnosti a jaký přínos má daná národnostní skupina našemu životu. Dnes, hromada našich netalentovaných mladých lidí navštěvuje školy vyššího vzdělání v ČR, protože si tak přejí jejich rodiče, aby vypadali dobře před sousedy. Produkt je pak vzdělaný, ale netalentovaný člověk, který vás u piva ohromí citací ze Shakespeare v Angličtině - ale protože nemá skutečný talent pro to, co dělé, nic nového nám během své působnosti nenabídne.
sthsth
2009-09-23 08:19:53
kryska
2009-09-22 23:02:55
Wu
2009-09-22 22:02:35
kryska: jsem rád, že to splnilo svůj účel

Tribun: to jsi řekl přesně. Taky mě zajímá vnější Amerika, ta, se kterou se setkávám. Byť to může být podobné jako s politickým obrazem České republiky (o němž víme, že je mnohem horší, než skutečnost).

Václav: díky za doplnění. Misantrop si ve svých zápiscích z dovolené (http://www.misantrop.info/stitky/usa09) dopravu celkem pochvaloval.

Winter: hehe, jo.

ratka: jo! O tom vlastně byl ten můj původní článek. A o hranicích, na něž takto vycvičené myšlení naráží. Ale poté co tam sth vložila tenhle komentář, nedokázal jsem na něj nic kloudného říct (ač se mi něco nezdálo). A nejspíš to bylo tohle. Každý má šanci, takže i ty MUSÍŠ najít to svoje něco, v čem budeš dobrý. Protože každý může... Ale co když nemůže? Nebo nechce.
ratka
2009-09-22 18:15:33
Me se popisovany system zase takmoc nepozdava. Zazila jsem ten nas Cesky (priznavam ze zadna slava- je to sikana) podstatne lepsi rakousky (ti fakt byli dobri, povzbudili) a nemecky (dost drsny) To americkemi zavani tak trochu vymyvanim mozku. Proc by mel byt kazdy dobry? naco? I prumerny clovek by mel dostat sanci normalne existovat, bez frustraci, nekde si neco nenagazovane a neuvedomele pizlat. To co mi vadi je ideologie ve smyslu: kazdy je dobry, kazdy muze byt stastny a kazdy muze neco dokazat! snaz se. nevidim duvod k takovym snaham. Jsem spise za to nechat kazdeho se vyvijet jak sam citi. Treba do prumeru nebo podprumeru. Svobodne.

Rakusaci na me udelali dojem protoze byli v pohode. TA skola neresila jestli je nekdo dost dobry. Proste dali kazdemu moznost at zkusi co umi a smytec. nedelali rozdily mezi deckami. U nas v Cesku je teda drezura jak hrom. deprimovane decka. jakmile nekdo v necem pokulhava tak je vyrizeny. memorovani. ale to je zase jine tema.
Winter
2009-09-22 17:31:28
Václav
2009-09-22 09:21:11
Václav
2009-09-22 09:20:38
Tribun
2009-09-22 09:08:48
Jak vypadá kultivace barbarů šlechetnými nositeli vysoké kokakolové kultury z pohledu jednoho zločince, desperáta a podvratného živla, který nechce být spasen a polidštěn: http://outsidermedia.cz/Proc-jsem-hodil-botou-1.aspx

Opravdu toto nijak nesouvisí se vzděláním amerických osvoboditelů? Opravdu nemá americká vzdělávací praxe vliv na to, jak se Američané chovají k jiným lidem?
Tribun
2009-09-22 08:46:22
Buď nám o Americe všichni lžou a lžou o ní víc, než komunisti, nebo je to popis Ameriky ideální, ne té skutečné. Ohleduplnost, tolerance? Kdo tedy má na svědomí všechny ty vraždy, masakry, vzpoury? Násilí a agresivita je přece nedílnou součástí americké reality a americké mentality. Američané jsou agresoři, a to nejenom ve fyzickém slova smyslu.

S výjimkou zemí jako Irák či Afghánistán (tyto dvě nezmiňuji náhodou) je Amerika zemí s nejvíce stresujícím životním stylem. Mezi "vyspělými" (co všechno, jako například reálnou nedostupnost zdravotní péče, lze prohlásit za vyspělost, že?) zeměmi je rozhodně na čele tohoto nelichotivého žebříčku, snad s výjimkou Japonska, které je rovněž horkým favoritem.

Jestli je americký vzdělávací systém tak výtečný, proč je potom Američan synonymem tupého ignoranta, kterému ne že by nebylo shůry dáno, ale který nemá zájem a potřebu se zajímat, protože on je Američan, střed a smysl vesmíru? Proč Amerika přímo lační po expertech ze zahraničí, když by měla mít k dispozici dostatek vlastních expertů?

Myslím, že odpověď je jednoduchá: americký vzdělávací systém je zaměřen na výcvik, nikoliv na vzdělávání. Podpora sebevědomí je dobrá věc, ale musí stát na pevných základech. Není nic horšího, než sebevědomý blbec, vycvičený k tahu na branku.

Jistě, mluvím zde o Americe, jak se jeví zvenčí, uvnitř může být jiná. Jenže jaká je uvnitř mne vůbec nezajímá, protože s tou se nesetkávám. Setkávám se s tou vnější Amerikou, ta ovlivňuje mne i dění na celém světě. Je mi celkem jedno, jestli jsou Američané úžasní lidé, když Amerika je bestie.

A dost pochybuji o tom, že by Amerika vnější byla zcela jiná, než ta vnitřní, že by na ní byla nezávislá. Ta vnější je jenom odrazem té vnitřní, v některých aspektech možná pokrouceným, v jiných zesíleným, ale přesto neoddělitelným.

kryska
2009-09-22 00:52:24