Wuwejův zápisník

Karlheinz Gless: Koně

23.04.2024 22:29, Wu | knihy | příroda | komentáře -

obálka knihy KoněJe to sice dětská encyklopedie, ale pro zvědavého laika je tam informací až až. V přehledu plemen jsem se stejně ztrácel. Jinak jsem si ale odnesl hromadu informací, od anatomické stavby až po základy chovu. Nejzajímavější pro mě ovšem byla fakta o jejich fyziologii a chování.

Třeba to, jak koně vidí:

Změní-li člověk tento obraz například tím, že leze po čtyřech, kůň ho nepozná a chová se k němu jako k šelmě (psu, divoké kočce), před kterou prchá a nebo ji napadne. Proto je důležité chodit ke koním vždy zpříma.

Koně rozlišují barvy a různě na ně reagují. Zdá se, že zelená a žlutá je jim velmi příjemná, proto se k předmětům takové barvy přibližují bez bázně. Někteří koně nesnášejí sytou červeň, jiní jsou velmi nedůvěřiví, vidí-li svítivě bílou barvu nebo pohybující se bílé předměty (prádlo ve větru, záclony v oknech, poletující papír). Kromě toho kůň pozná různé objekty i podle tvaru a způsobu pohybu, jako vzdálené koně či jiná býložravá zvířata, lidi, šelmy, stromy, keře, dopravní prostředky. Avšak prádlo visící na šňůře, třepetající se ve větru a neustále měnící tvar, aniž by se hnulo z místa, je pro něj něco zcela neznámého a vzbuzuje v něm strach. Zneklidňují ho také okna autobusů, protože se v nich zrcadlí a »pohybují« stromy a domy. Proto každý znalec nejprve koně seznámí s novými předměty, které se objeví v jemu známém prostředí. Nikdy nenutí koně překročit šustivý papírek nebo jít těsně kolem vlajícího prádla.

Kůň je nejen schopen dívat se kolem sebe, aniž musí pohnout hlavou, ale umí také otáčet uši do všech stran nebo je obě nastavit tím směrem, odkud pocházejí podezřelé zvuky. (Str. 54)

Jak je pro ně přirozené vracet péči:

Při čištění se zase projevuje přirozené chování koně: i on by chtěl »čistit« ošetřovatele! Když totiž ve skupině koní začne jeden kůň okusovat druhého, vyvolá u něj stejnou reakci a oba se okusují navzájem. Začnou na krku nebo kohoutku a pokračují po celém hřbetě až k ocasu. Totéž chce kůň dělat s ošetřovatelem a přátelsky ho kouše do oblečení. Aby se takovýmto projevům předešlo, je kůň během čištění přivázán nakrátko. (Str. 69)

A také jak je to s jejich spánkem. Ve stoje nespí:

Typický postoj klímajícího koně se neliší od postoje unaveného koně. Při dřímání si kůň lehne na břicho a někdy si položí i hubu na zem. V hlubokém spánku leží na boku, chvílemi chrápe, vzdychá a sní. Průběh jejich snů lze pozorovat při hlubokém spánku podle zvuků, které vydávají, a podle toho, jak sebou trhají. Jsou-li koně ve skupině, převezme jeden kůň hlídku a zůstane ve stoje klímat, zatímco ostatní si lehnou. Během dalšího spánku se strážci střídají, ale v žádném případě podle nějakého pravidla. Strážce prostě vykonává svou službu tak dlouho, než se sám od sebe zvedne jiný kůň. Toto jednání z dob života ve volné přírodě se u koní zachovalo dokonce i ve stájích. Často panuje mylný názor, že koně spí vestoje a že si při tom plně odpočinou. V klímavém postoji si kůň pořádně neodpočine nikdy. Vleže však koně odpočívají jenom tehdy, cítí-li se zcela bezpečni. Starší nebo nemocní koně si nelehají, protože k ulehnutí i k povstání je třeba vynaložit hodně síly, kterou nemají. Tak se dá i podle způsobu spánku poznat, zda je kůň zdravý, či slabý, nebo dokonce nemocný. (Str. 62)

No a to, jak často se musí měnit podkovy, mě až šokovalo. Každých šest týdnů!

Běhají-li koně často na zpevněných vozovkách, opotřebovává se jim rychleji, než jim stačí dorůstat. Proto se musí kopyta podkovat. Koni poprvé podkovanému se změní postavení kopyt i kloubů. Vazy a šlachy se přizpůsobí teprve po několika dnech, proto by se měl kůň v té době pohybovat jenom krokem. Podkovy se musí měnit každých šest neděl. Protože se dorůstající rohovina už neopotřebovává, musí podkovář po sejmutí podkovy přebytečnou rohovinu seříznout. (Str. 69)

Kniha je bohatě ilustrovaná a určitě byla ve své době jedinečná. A jak vidno na mém příkladu, funguje pořád.

Koně, str. 14-15

Odkazy:

GLESS, Karlheinz. Koně. Berlín: Kinderbuchverlag, 1981.

12345
1713904140000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online