Wuwejův zápisník

Kolektiv autorů: Z nuly na pět

08.01.2024 23:13, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Z nuly na pětPřed (více než) pěti lety jsem si docela intenzivně uvědomoval, že mi chybí zdroj informací, kterému by se dalo důvěřovat. Který by byl nezávislý, nevlastnil ho ten či onen velkopodnikatel či nedej bože politik. A který by se soustředil na poskytování informací s kontextem, nikoliv jen zkratek, jaké se zrovna někomu hodí. Procházet ke každé události několik zdrojů plus historii je docela vyčerpávající.

Když se tedy objevila informace, že od 28. 10. 2018 takový deník začne vycházet, pokud nasbírá v crowdfundingu dostatek předplatitelů, zapojil jsem se také. Online verzi beru od začátku; když přibyla ta možnost, přibral jsem si víkendové číslo na papíře.
(A nikdy jsem nelitoval – dostávám přesně to, co potřebuji.)

Kniha Z nuly na pět je pamětní publikace k pětiletému výročí Deníku N. Skládá se ze čtyři částí:

Uvnitř v Enku – to je přes sedmdesát stránek vzpomínek, rozhovorů a komentářů zakladatelů, šéfredaktora i členů redakce. Popisují co předcházelo, jak probíhaly první měsíce, jaké kdo měl motivace a obavy, je to taková osobní kronika.

Příběhy titulních stran Deníku N – titulní stránka je důležitá a v Enku je to vždycky výrazná grafika. Těžiště knihy ukazuje všechny „titulky“, některým je věnovaná celá stránka a komentář o popisované události a okolnostech daného grafického návrhu.

Z nuly na pět, ukázka str. 108

Všechno nejlepší! – blahopřejné vzkazy významých osobností (Petr Pithart, Jiří Přibáň, Michael Třeštík, … ), influencerů (Kovy) a dalších.

Členové redakce – nejkratší, dvoustránkový přehled, jednak zakládajícího týmu, jednak všech jmen, která redakci tvoří, nebo jí za těch pět let prošla.


Lákadlem k zakoupení knihy pro mě byly – vedle podpory oblíbených novin – titulní stránky. Sliboval jsem si od nich jakýsi ilustrovaný přehled hlavních událostí pěti let. Ten tam rozhodně je, ale moc to pro mě nefunguje; většina obálek je malinkých a bez komentáře není pokaždé úplně jasné, čeho se týkaly.

Z nuly na pět, ukázka str. 92

Chápu – velké by být nemohly, protože je jich moc, a kdyby se dělal výběr podle významných událostí, už to nebude přehledová publikace deníku. Ale co s tím?

Vzpomínkové texty jsem sice všechny přečetl, ale vracet se k nim nebudu, velký smysl a význam mají hlavně pro členy redakce.

Je to tedy spíš taková interní kronika a podruhé bych si ji nekoupil.

Odkazy:

Z nuly na pět. Praha: N media, 2023. ISBN 978-80-88433-37-8.

12345
1704751980000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online