Wuwejův zápisník

Eduard Bass: Klapzubova jedenáctka

06.01.2024 16:13, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Klapzubova jedenáctkaPříběh fenomenálního fotbalového mužstva, složeného z členů jedné rodiny, z jedenácti synů starého Klapzuby, je knížka především humoristická. Zaměřená na mladého čtenáře, ale pro svou poetičnost neurazí ani staršího.

»Nás to velice zajímá z jisté soukromé příčiny. Když totiž přicházely první zprávy o vašem mužstvu a noviny se předháněly v podrobnostech, našli jsme jednoho dne našeho syna, pana prince Waleského ve velkém zamyšlení. Ptali jsme se ho, co mu chybí a on řekl: »Královský otče, pročpak nemám i já deset bratří, abych mohl utvořit jedenáctku jako jsou Klapzubové?« Máme pana prince Waleského velmi rádi a chceme mu splnit každé přání. Odebrali jsme se tedy do komnat Jejího Veličenstva královny a tam jsme po delších poradách zjistili, že tomuto přání stěží se může vyhověti. A teď mě právě napadá: nevzal byste prince Waleského do mužstva?«

Popisuje nejprve tvrdé tréninky, během nichž kluci zvládnou dokonale techniku i souhru, následně pak založení fotbalového klubu a jeho raketový postup z třetí ligy až do světové špičky. Dramatický moment přinese až srážka s malým klukem, který si s Klapzuby odmítl zahrát, protože "oni jsou profesionálové a hrají pro peníze". To hochy nikdy nenapadlo, pořád hráli kvůli hře a vítězství, a peníze brali jako zabezpečení rodičů. Teď se jim ale nadšení vytratilo. Když si to tedy vyjasní, rozhodnou se kariéru ukončit, hřiště rozorat…

Ti ještě seděli v nejčilejším hovoru a kuli plány do budoucnosti. Všechna jejich kopáčská sláva jako by ani neexistovala; každý se zabýval jenom tím, co bude, co by dovedl, jak by se asi uživil. Jejich přirozené schopnosti, potlačené výhradní starostí o kopanou, se rychle probouzely. Najednou viděli, že život je mnohem bohatší a plnější, nežli jej dosud znali, a že je v něm více a vážnějších povinností pro mladého muže, nežli si dosud dovedli představit. Tou chvílí, kdy sport přestal být jejich zaměstnáním a stal se tím, čím ve skutečnosti je, zdravou hrou, potěšením a doplňkem občanského života, pochopili, že těžisko leží v práci a nikoli ve hře.

Ale ještě předtím jedou do Austrálie na poslední zápas. Tam to vypadá na prohru, než je tatík vyhecuje.

A pak šli a hráli…

Přišlo to ohromující a zdrcující jako bouře. Byly chvíle, kdy se Australci v nejprudším běhu bezradně zastavovali, aby se rozhlédli, co se vlastně kolem nich děje. Útok bílých? Osm mužů letělo po hřišti jako vichřice a kdesi mezi nimi přeletoval míč, neviditelný, dokud neležel pod sítí branky. Obrana? Jedenáct mužů jako bílá zeď. Kombinace? Té jste už vůbec nepostřehli. Nebylo jí ani vidět v těch šílených letech od branky k brance. Na tribunách i v lóžích se přestávalo dýchat. To už nebylo jedenáct hráčů, kteří si hrají s míčem, to míč sám ožil, očarován, nabit pekelnou vůlí porazit nejmladší pevninu. V nejnevypočitatelnějších klikatinách skákal vpřed a vzad, vpravo a vlevo, nahoru a dolů, uhýbal Australcům, přitáčel se k bílým, odskakoval tam, kde rudých bylo nejméně, prodíral se vpřed, někdy se jen kutálel a jindy jen zafičel, malý kulatý ďábel ve službách bílé jedenáctky.

Cestou zpět jejich loď ztroskotá a jedenáctka skončí na ostrově lidojedů. Na světě ale není nic, s čím by si Klapzubův fištrón neporadil a co by jeho kluci nedokázali provést.


Jak je vidět, je to pohádka, zkratka a symbolika – a hlavně pocta fotbalu, bratrství a fair play. A jako taková je příjemné čtení i pro ty, kdo fotbalu nefandí. Už jen pro ten šťavnatý jazyk.

Odkazy:

BASS, Eduard. Klapzubova jedenáctka. Praha: Olympia, 1986. 27-015-86.

12345
1704553980000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online