Wuwejův zápisník

Mirka Andolfová: Proti přírodě

12.02.2023 19:44, Wu | knihy | komiksy | výběr z knih | komentáře -

Druhý z tipů, které jsem si odnesl z článku Ivana Adamoviče v Deníku N, je Proti přírodě. Vidíme svět, obývaný antropomorfními zvířaty – tedy v podstatě lidmi, kteří mají, zejména v obličeji, podobu zvířat.

obálka knihy Proti přírodě 3obálka knihy Proti přírodě 2obálka knihy Proti přírodě 1

Hlavní postava Leslie je pohledná prasnice a svým životem nijak zvlášť nevybočuje z většinové populace. Bydlí společně s kamarádkou, má domácího mazlíčka (malý ještěr), miluje sushi a trochu s obavami sleduje blížící se vstup do reprodukčního programu. V něm, v rámci boje proti křížení ras, jsou vybíráni a seznamováni nejvhodnější partneři.

Zpočátku se to úplně nezdá, ale ten svět je dystopický, všudypřítomné kamery, převýchovné tábory pro úchyly a jejich děti, propaganda…

Proti přírodě 1 - ukázka

Psal jsem, že Leslie nijak zvlášť nevybočuje, dvě věci jsou na ní ale zvláštní – jednak modré vlasy, jednak erotické sny, kdy je jejím partnerem bílý vlk. Což je samozřejmě hereze. Při první schůzce reprodukčního programu věci naberou hodně rychlý spád a začne se ukazovat, že sny možná nejsou náhoda, jejich svět ovládá spiknutí a kořeny jsou v legendách odlehlého místa v divočině.


Tenhle komiks je opravdu mimořádný. Jednak po vizuální stránce, dramatické střídání pohledů, zručná kresba i sledování a rozkrývání jednotlivých zvířat vás plně zaměstná, jednak po stránce dějové. Příběh je napínavý, má plno nečekaných (alespoň pro mě) zvratů i celkové poselství.

Nejde také přehlédnout, že hlavní padouch se jmenuje Napoleon a je to vepř. Spolu s celkovou dystopií můžeme komiks číst i jako poctu Orwellovi. Mimo jiné, pochopitelně; šamanské kulty a dávná posedlost krvežíznivým bohem, to je zase jiný obor a inspirační zdroj. Výsledek kažodpádně stojí za to.

Odkazy:

ANDOLFOVÁ, Mirka. Proti přírodě 1. Probuzení. Praha: CREW, 2021. ISBN 978-80-7449-942-5.

ANDOLFOVÁ, Mirka. Proti přírodě 2. Štvanice. Praha: CREW, 2022. ISBN 978-80-7679-127-5.

ANDOLFOVÁ, Mirka. Proti přírodě 3. Znovuzrození. Praha: CREW, 2022. ISBN 978-80-7679-127-5.

12345
1676227440000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online