Wuwejův zápisník

Daniel Prokop: Slepé skvrny

01.03.2022 20:56, Wu | knihy | sociologie | výběr z knih | komentáře -

obálka Slepé skvrnyJestliže jsem si nad mnoha knihami a komentáři o politické situaci zoufal a lámal hlavu, proč se to všechno děje, po přečtení Slepých skvrn už mám jasno. Stručně, přesvědčivě a na výzkumech vlastních i cizích vysvětluje Daniel Prokop prakticky všechny jevy, které v české populaci sledujeme.

Proč je společnost rozdělená a jakou má novou třídní strukturu, jak je to s chudobou a exekucemi, proč ženy berou méně peněz, jak se podpora rodin s dětmi obrací proti nim:

Podpora rodin s dětmi je v Česku v rámci OECD nadprůměrná. Dáváme však minimum do služeb rodičům a dětem. V investicích do předškolní výchovy jsme v poslední pětce států. Většinu prostředků směrujeme do finanční podpory samotných rodin. To není nutně špatné řešení, ve skutečnosti však stát různými opatřeními na matce vynucuje, aby zůstala co nejdéle doma. Chybí systematická podpora péče o děti do tří let — dětských skupin, hlídání —, která je často nedostupná či drahá (v Praze za ni zaplatíte i přes patnáct tisíc korun, v dalších městech okolo pěti až deseti tisíc měsíčně). Na rozdíl od zahraničí na tyto služby nelze čerpat podporu a odpis z daní je minimální a jen pro jednoho z rodičů. Částečné úvazky, do nichž se ženy s malými dětmi v zahraničí často vracejí, jsou zatíženy vysokými sociálními a zdravotními odvody, které za vás na rodičovské platí stát. Posledním hřebíčkem je pak sleva na dani na nepracující manželku. O tu s návratem matky do zaměstnání manžel často přijde. Začátek práce po rodičovské je tak masivně zdaněný. Taková žena nejenže spolufinancuje rodinnou politiku pro jiné, ale navíc musí platit i školku či hlídání. A to se většinou nevyplatí. Proto matky zůstávají dlouho doma, i když by chtěly být aktivní, a zbytek života na to ony i děti doplácejí sníženým příjmem. A někdy chudobou.

Zanícení konzervativní kritici popisují snahy o posílení předškolní péče jako ideologický zásah do tradiční rodiny a systému, který je přirozený a vyvážený. Pravdou je pravý opak. Ve světě nevídaná nešťastná kombinace státních opatření u nás u řady matek vynucuje jedinou ideologicky správnou variantu: zůstat co nejdéle doma. (Str. 88)

Jak to dopadlo s inkluzí, proč se bojíme cizinců, jak funguje populismus, zda je referendum dobrý nebo špatný nápad, kde brát na reformy a jak nenechat utíkat peníze do daňových rájů.

Jak to funguje? Kapitál z chudých ekonomik často odchází pomocí takzvaného transfer mispricingu. Společnost, která v Africe něco těží, pěstuje či vyrábí, prodá produkt za sníženou cenu sesterské firmě sídlící v daňovém ráji. Sníží si tím zisk a daně. K prodeji za vyšší cenu pak dojde z „daňově výhodnější" země. Analogicky probíhají uvnitř korporací převody některých služeb. Pobočka v rozvojové či více daněné zemi "nakupuje" za přehnané ceny různá poradenství a podobné hůře kontrolovatelné služby od spřátelených firem v nízko daněných zemích či daňových rájích. Tím do nich vlastně převádí zisk.

Oblíbené je také vnitřní financování pomocí půjček. Těžařská společnost v jihoamerické zemi je financována úvěrem od sestry na Bermudách. Úroky z půjčky si odepisuje z daní, čímž redukuje ty placené v chudší zemi, a zisk je přesměrován tam, kde se platí daně minimální.

Další praktikou je zneužití nevýhodných daňových smluv, které vznikly v rámci investičních pobídek. Například Mongolsko v minulosti uzavřelo s Nizozemskem smlouvu, která jeho firmy zbavuje daní z dividend placených zpět do Nizozemska. Kanadské a další těžařské společnosti si najednou začaly zřizovat nizozemské firmy, které neměly ani jednoho zaměstnance, jen se přes ně přeposílaly peníze. Znenadání bylo až sedmdesát procent investic v Mongolsku nizozemských. (Str. 174)

Moc se mi líbila část o mýtech a metaforách – autor uvádí na pravou míru mýty o sebevnímání Čechů, úsměvně posoudí Klausův levicový snowboard nebo vysvětlí, v čem je závadná metafora Trumpova syna o přijímání uprchlíků (Kdybych měl misku skittles a řekl vám, že jen tři z nich vás zabijí, nabrali byste si hrst?).

Jak by Trumpova metafora zněla, kdybychom opravili lhaní v rozsahu, lhaní v logice srovnání i dehumanizaci? Možná nějak takto: „Představte si, že byste jeli pomoci tetičce na zahradu a někdo by vám řekl, že v trávě může být sklo, o něž si lze pořezat nohu. Jeli byste?”

Analogie je to výrazně méně spektakulární. Působí až absurdně, protože problém nijak nezjednodušuje. Nepomáhá nám se rozhodnout tím, že některá dilemata bezpečnosti a humanity potlačí a jiné nafoukne. Člověk váhá: pořezat nohu si nechci, ale tetičce bych rád pomohl. Asi bych jel, jen bych si dal větší pozor. Podobné je to u přijímání rodin z válečných oblastí. Opatrnost, kontrola a přijímání pouze těch s právem na azyl jsou zcela namístě. Radikální opatření jsou obhajitelná jen těžko — k nim musíte používat falešných metafor, které vyhrotí jeden aspekt problému a z lidských bytostí udělají odpad. (Str. 199)

Knihu uzavírá metodický ponor do voleb a výzkumů.

Ale nepřináší jen srozumitelná vysvětlení; v závěru každé kapitoly nabízí prostředky a kroky, jak trend změnit! Teď už chybí jen maličkost – aby návrhy četli a uplatnili také politici…

Odkazy:

PROKOP, Daniel. Slepé skvrny. Brno: Host, 2019. ISBN 978-80-7577-991-5.

12345
1646164560000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online