Wuwejův zápisník

Zdeněk Šámal, Václav Šorel, Michal Kocián: Prokletí

09.12.2021 21:06, Wu | knihy | komiksy | komentáře -

obálka knihy ProkletíProkletí je velmi zajímavá kniha, i když jako komiks nezaznamenala velký úspěch (59% na Databázi knih).

Začíná totiž prologem, textově fotografickou reportáží o archeologickém nálezu Zdeňka Šámala. Při průzkumu úpatí středočeského hradiště Dřevíč našel záhadný kus olova, olověný plech, který někdo, nepochybně záměrně, poskládal do úhledného obdélníku. Kromě toho je do plechu vyrytý nápis nejasného smyslu v latině. Hledání vysvětlení trvalo skoro dva roky!

Ještě před tím se autor setkal s Václavem Šorelem, vyprávěl mu o svém nálezu, a pomalu začal vznikat nápad na komiks, kostra příběhu. A pochopitelně přišel kreslíř Michal Kocián, který všem hrdinům dal vizuální podobu.

Reportáž jsem si přečetl s velkou chutí a zájmem, bylo to jako detektivka – jen škoda, že je uvedená celá najednou, i s rozuzlením, takže když pak přistoupíte ke komiksu, víte k čemu svitek sloužil a je tam trochu rozpor. Lepší by bylo text rozdělit na dvě části a výsledek bádání zařadit až za komiks. Sekvence „nález“ -> „komiks s jednou možností“ -> „skutečné vysvětlení“ by byla přirozenější.

Komiks pak zachycuje epizodu třicetileté války a vykresluje jednu možnost, jak by se onen magický předmět mohl u hradiště objevit.

Scénář má ovšem pár problémů; mysterióznost nevadí, ale je divné, že by artefakt, který má bránit svět před návratem bestie, měl po přečtení přivolávat neštěstí (smysl má přesně opačný), o vstoupení zločincova ducha nemluvě. A konec je až zbytečně otevřený; co to celé znamená? Pomohl exorcismus? Co hrdinka nedopustí? Bude pokračování?

U komiksu je tak nejlepší jeho grafická stránka, zejména v historických scénách:

Prokletí - ukázka

Každopádně jsem rád, že jsem se dozvěděl o defixích, pozdějších amuletech a celém napínavém pátrání.

Odkazy:

ŠÁMAL, Zdeněk, ŠOREL, Václav, KOCIÁN, Michal. Prokletí. Brno: Edika, 2016. ISBN 978-80-266-1030-4.

12345
1639080360000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online