Wuwejův zápisník

Petr Koubský: Věda podle abecedy

20.04.2021 23:15, Wu | knihy | výběr z knih | věda | komentáře -

obálka knihy Věda podle abecedyPetr Koubský je skvělý popularizátor – má dar vysvětlit i ta nejobtížnější témata tak, že jim porozumí každý. Nejvíc to vynikne na matematice, resp. na matematických tématech jsem to vnímal nejsilněji (možná proto, že matematika mě ze všech věd nejvíce minula). A nejvíc mě bavila pochopitelně kvantová mechanika:

Nový elektron nevyletí, dokud ten předchozí nenarazí do stínítka. Tím je zaručeno, že proti štěrbinám a stínítku letí vždy jen jeden jediný elektron. Obrazec na stínítku nevznikne najednou, ale postupně, tečku po tečce. Co tečka, to dopad jednoho elektronu. Jedné částice.

A přesto i v tomto případě vznikne difrakční obrazec, stačí jen chvíli počkat, až těch elektronů bude na stínítku dost. To nedává vůbec žádný smysl, protože zároveň prokážeme, že se elektron chová jako částice (po každém průletu vznikne na stínítku nová přesně ohraničená tečka) i jako vlna (z teček se poskládá difrakční obrazec). Neexistuje způsob, jak si něco takového představit názorně. Nejde to. Nic, co odpovídá naší každodenní zkušenosti, se takhle chovat nemůže. Tohle není žádný dualismus (prázdné slovo!), tohle je dočista nová entita, kterou pomocí těch známých nevysvětlíme.

V tom je velikost kvantové fyziky a lidí, kteří ji vynalezli: dokázali si s touto absurditou poradit, překonat omezení dané naprostou nepředstavitelností. (Str. 155)

Kniha je pojatá jako kompletní abeceda, pro každé písmeno je nejméně jedna kapitola (ano, dokonce i pro takové exoty jako jsou ň, ť nebo q). Ale, a to je další výborná vlastnost, písmeno nebo pojem slouží pouze jako odrazový můstek.

A tak se u hesla Astat dostaneme od vlastností nejvzácnějšího přirozeného prvku a atomů přes jednoduchou rovnici chemických přeměn, spektroskopii až po atomovou váhu, seřazení atomů v Mendělejevově tabulce a nestabilní prvky. Rychlý úvod do anorganické chemie na pár stránkách. Protože takové jsou všechny kapitoly, postupně se vám probarvuje vědecké poznání – a každý se dozví něco nového. Slyšeli jste někdy o Banach-Tarského paradoxu? Nebo dvojím příspěvku Fritze Habera k využití vědeckého pokroku?

Hesel je přes padesát a snad jen u jednoho jsem se přistihl, že mi chybí vysvětlení (Orbita a obtíže, jak se na ni dostat – jak se to tedy dělá, jak se tam ty satelity… vystřelují?). Jinými slovy, kniha se takřka bezchybná a rozhodně byste si ji měli přečíst.

Odkazy:

KOUBSKÝ, Petr. Věda podle abecedy. Praha: N media, 2019. ISBN 978-80-907952-1-4.

12345
1618953300000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online