Wuwejův zápisník

Miroslav Šiška: Sametová revoluce (speciál Fakta a svědectví)

03.04.2020 21:57, Wu | knihy | historie | výběr z knih | komentáře -

obálka Sametová revoluce (speciál Fakta a svěděctví)Potom, co jsem minule pochválil speciál Blesku, si uděláme srovnání se speciálem měsíčníku Fakta a svědectví. Tím není kaleidoskop článků, ale ucelená monografie od novináře Miroslava Šišky.

Zpracovává tytéž události, ale vypráví je jako jeden souvislý příběh, od 17. listopadu po volbu Václava Havla prezidentem. Tady je první rozdíl, zaměření na menší časový úsek. Výhodou je omezený rozsah, nevýhodou to, že se o celém revolučním roce a událostech v okolních státech dozvíte jen málo.

Kapitoly:

  • Sametová začala drsně – průvod, agent Zifčák, obušková ulička, bití dětí jako rozbuška
  • "Mrtvý student" popostrčil dějiny – historie jedné lži
  • Nápad s balkony Melantrichu se zrodil v autobusu – jak se vlastně povedlo se na tak důležité místo dostat
  • Horký týden, kdy padlo politbyro – vznik Občanského fóra i zasedání předsednictva ÚV KSČ
  • Most zařídil dialog s mocí – iniciativa Most vznikla už v srpnu a chtěla prostředkovat diskuzi
  • Dramatická cesta k vládě národního porozumění – opakovaná jednání, stupňování požadavků, Adamcova demise i vyjednávání Mariána Čalfy
  • Václav Havel prezidentem
  • Režim se zhroutil, žádné spiknutí – tady jsou jediné dvě stránky o širším kontextu, perestrojce, dominovém pádu režimů v satelitních státech
  • Šest týdnů, které změnily Československo – chronologický přehled po vybraných dnech od 17. listopadu po 29. prosinec s volbou prezidenta

V ucelenosti vlastně tkví i rozdíl druhý. Je to jedna verze historie, patrně správná – ale zákonitě musela některé informace vypustit a řadu pohledů a vnímání nezmínit. Rozhovor se Zifčákem tu opravdu nenajdete.

V roce 1994 vylíčil Čalfa historikům jejich rozhovor jako státnickou lekci reálné politiky: „Jestliže jsme se už dostali do fáze, kdy jsem ustavili vládu a dokázali se na něčem dohodnout, tak se musíme chovat státnicky. Pane Havle, vy už nejste jen disident, ale stal jste se politikem a velmi významnou personou, jste číslem jedna v této době! Musíme se chovat jako státníci, kteří řeší situaci Československé republiky, a ne vaše představy čistého nebo nečistého parlamentu.“ (Str. 50)

A samozřejmě, rozdíl je i ve stylu. Zatímco Blesk je bulvární – což neznamená nutně nepravdu nebo zkreslení, ale především vyvolávání emocí, intenzitu, zákulisní informace nebo materiál pro spekulace -, tahle kniha je seriózní a spekulace o roli STB nebo dohodách o předání moci popírá.

Skutečnost byla mnohem střízlivější. Neexistovala žádná zákulisní dohoda a nebylo ani žádné spiknutí. Žádná z opozičních skupin nebyla připravena na převzetí moci a 19. listopadu 1989 založené Občanské fórum žádalo z melantrišských balkonů dialog s vládou. Avšak po jeho zahájení zástupci Občanského fóra postupně zjišťovali, že moc to vzdala a režim se zhroutil.

Na programu dne bylo předání moci – a to se díky jedinečnosti situace a posléze i vstřícnosti hlavních protagonistů podařilo provést bez krveprolití a způsobem, který si vpravdě zasloužil přívlastek sametový. I proto, že pomyslná barikáda, rozdělující společnost, byla rozebírána z obou stran. (Str. 56)

I tady najdeme bohatý fotografický doprovod, který je ale vizuálně sjednocený:

Sametová revoluce, str. 22-23

Kdybych si musel vybrat, volím tuto knihu – ale jsem rád, že jsem četl obě. Dohromady krásně ukazují, jak ošidná historie je a že tato ošidnost je přímo v podstatě disciplíny. Vždy je nutné ji vyprávět, ale vyprávění nikdy nepostihne všechno a čím lépe se poslouchá, tím menší výsek to patrně je. A je jedno, jestli mluvíme o době dávné, nebo takové, z níž máme snad vše včetně nahrávek jednání.

Odkazy:

nakladatelství Naše vojsko, Praha 2019, ISBN 978-80-206-1826-9, cena 99 Kč

12345
1585943820000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online