Wuwejův zápisník

Dan Lyons: Na odpis

11.12.2018 22:59, Wu | knihy | komentáře -

obálka Na odpisDan Lyons, novinář v prestižním časopise Newsweek, kde se věnuje technologickým tématům, dostane ve svých jednapadesáti letech výpověď. Bez jakéhokoli varování a v nejméně vhodnou dobu, ve chvíli, kdy jeho žena skončila v práci a kdy se chystají na dovolenou.

Hledání novinářského místa je obtížné, krom toho Lyons dobře ví o startupech a možnostech, jak při jejich vstupu na burzu zbohatnout, a tak se rozhodne jeden z nich zkusit. Přijme práci v rychle rostoucím HubSpotu, který prodává software s marketingovými nástroji. A tím začíná jízda.

Je to příběh o tom, jaké to je pokusit se po padesátce objevit své nové já a začít budovat novou kariéru, nadto v odvětví, které je z velké části nepřátelské ke starším zaměstnancům. Je to příběh o tom, jak se proměnila samotná práce a jak firmy, které o sobě tvrdí, že ‚činí svět lepším místem‘, jej ve skutečnosti naopak zhoršují.“(Str. 8)

Kniha má podtitul „Nešťastné příhody ze startupové bubliny“. Co rozumí bublinou?

Termín bublina, jak jej používám já, odkazuje nejen k ekonomické bublině, během níž vládlo šílenství při oceňování některých technologických startupů, ale také k mentálnímu nastavení lidí pracujících v technologických společnostech, pravověrných ajťáků a nerdů, zkrátka lidí, kteří žijí ve své vlastní bublině, překypují sebedůvěrou a sobeckostí, nepřipouštějí kritiku, nechtějí vidět skutečnost a neuvědomují si, jak směšně vypadají před zraky okolního světa.“ (Str. 8)

Pro novináře, zvyklého na fakta, serióznost, ironii a sarkastický humor, je to nepřetržitá noční můra. Jako by vstoupil do sekty. Kromě toho, že je příliš starý, je také málo rozjásaný, neustále kazí zábavu, jeho články jsou příliš chytré a generují málo leadů...

Ztrácím naději. Nezlobím se. Jsem zklamaný. Uvědomuju si, že na chrlení stupidního obsahu se dá založit legitimní byznys. Ale kvůli něčemu takovému přece nenajmete bývalého editora technologické sekce Newsweeku, aby pro vás psal.“ (Str. 95)

A pak také dělá zásadní chyby. Je to spirála, která nemůže skončit jinak, než čekáte...

Každá velká / moderní firma si vytváří vlastní jazyk a rituály, před něčím zavírá oči a něco jiného si namlouvá. V HubSpotu ovšem míra pokrytectví přesáhla běžnou míru. Třeba rozesílání mailů s roztomilým marketingovým obsahem. Přísně vzato to není spam, protože s tím nebozí zákazníci ve formuláři souhlasili..

A přestože společně s našimi zákazníky posíláme miliardy e-mailových zpráv, nechceme s nimi nikoho obtěžovat – ve skutečnosti se jim pokoušíme pomoct. Když posíláme jednu zprávu za druhou, pokaždé s jiným předmětem, tak vlastně zjišťujeme, co kdo chce. Poznáváme je. Nasloucháme jim.
Fajn, tak tedy to, co vytváříme, není spam. Oficiálně je to dokonce tak, že Hubspot spam nenávidí a chce spam vymýtit. Chceme lidi před spamem chránit. Spam posílají ti zlí, a my jsme ti hodní. HubSpot zašel až tak daleko, že vytvořil reklamní kampaň sestávající z triček s nápisem MAKE LOVE NOT SPAM. Je to stejně chvályhodné jako pokrytecké. Ryzí orwellovský jazyk. Noc je den, černá je bílá, špatné je dobré. Náš spam není spam. Ve skutečnosti je opakem spamu. Je to antispam. Je to štít chránící před spamem – spamový prezervativ.
“ (Str. 63)

Nebo ta rozjásanost a nadšení. Cynický jedinec v jednapadesáti letech už dobře ví, jak to v životě chodí, jenže...

Tento nabubřelý, ambiciózní, neochvějně pozitivní, neuvěřitelně zpupný a přeuvědomělý postoj čiší v marketingovém oddělení HubSpotu z každého od Crania směrem dolů. Všichni jsou tady rozjásané roztleskávačky. Celý svět online marketingu a prodeje je přesycen lidmi, kteří cestou do práce poslouchají motivační audioknihy a sní o tom, že jednoho dne osvobodí svou vnitřní sílu, kteří milují tenhle umolousaný, slizký zlepšovácký žargon o planoucí vášni pro věc, plnění si svých snů a překonávání vlastního strachu.“ (Str. 74)

A nejen to. Znáte dFENSovu knihu o zmrdech, prodavačích leštěných prdů? Když se nám před pár lety začali z firmy vytrácet, říkal jsem si, co se s nimi děje a čím to je. Teď už to vím. Odešli do startupů! Lyons, resp. překladatel, jim říká kašpaři, ale popis je jasný:

Tak tohle jsou kašpaři. Uzurpátoři, kteří se povyšují navzájem, bez skrupulí si vylepšují životopisy a sami sebe nazývají ‚profesionálním produktovým marketérem‘, ‚prorůstovým expertem‘, ‚hustokrutým kreativcem – stážistou‘ a ‚motivačním mluvčím‘. Vytvářejí si webové stránky, na nichž budují svou ‚osobní značku‘ a zveřejňují své velké fotografie a seznamy svých úspěchů. Mají svůj Toastmasters klub, kde se střídají při prezentacích a dělí se o tipy v umění vytvářet přechody v powerpointových prezentacích.“ (Str. 104)

To prostě muselo jiskřit.

A jiskřilo to i při čtení. Oproti očekávání se mi totiž kniha vůbec nečetla dobře. Ne kvůli stylu, ten je, jak je patrné i z ukázek, skvělý. Ale přestože je kniha napsaná s humorem, sarkasmem a ironií, je především smutná. Lyons se trápil a je to cítit. A pak, neustále se vám vrací dvě otázky – proč tam lezl? A když už tam byl a viděl to zblízka, proč tam zůstával? Díky jeho novinářské historii je text prošpikovaný technicko-ekonomickými poznámkami o bublinách a venture investorech, zjevně oblasti rozumí hodně do hloubky – o to zajímavější je, jak dlouho a jak vytrvale ignoroval svou intuici.

Nakonec to přece jen dokázal a odešel, kniha je bestseller – a její vydání přežil jak autor, tak HubSpot.
(I když tam bylo nějaké to vydírání, hackování a vyšetřování FBI...)

Odkazy:

nakladatelství Host, Brno 2017, ISBN 978-80-7577-182-7, cena 329 Kč

12345
1544565540000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online