Wuwejův zápisník

Martin Malý: Hradla, volty, jednočipy

22.11.2018 22:00, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka Hradla, volty, jednočipyBastlení mě nikdy nezajímalo, k rezistorům mám odpor, tranzistor mi evokuje rádio a pokud jde o svépomocné úpravy, vrchol mého snažení bylo přidělání spínače na jeden drátek v domovním zvonku.

Přesto jsem si knihu s podtitulem Úvod do bastlení koupil, celou přečetl – a byl z ní nadšený. Martin Malý jednak skvěle píše (text má spád a vtip), jednak svým zápalem dokáže strhnout každého (vážně – opravdu jsem si málem koupil Arduino, nepájivé kontaktní pole a pytel součástek). A do třetice, má talent pro didaktiku. Kniha začíná stavbou obvodu blikače, takže začátečník má hned něco v ruce – a autor se má oč opřít ve výkladu.

A tak to pokračuje krok za krokem. Od naprostých základů (napětí, proud, odpor), přes polovodiče, kombinační logiku, hradla, čítače až po komunikaci po sběrnicích, paměťové karty, moduly pro wifi a vlastní meteostanici. Všechno názorné, se spoustou fotek, schémat a nákresů.

Hradla, volty, jednočipy, str. 432-433

Máte-li jen trochu vztah třeba k počítačům, určitě si knihu přečtěte. Vysvětlí vám tam všechny záhady – jak se může protlačit pár drátky tolik dat, jak se do elektřiny kódují data, jak se bojuje s rušením:

Aby se zlepšila odolnost proti rušení indukcí, používá se u sériových rozhraní, která přenášejí data na větší vzdálenost, takzvaný ‚diferenciální přenos‘ – jeden signál není přenášen jedním vodičem, ale kroucenou dvojicí vodičů, z nichž jeden přenáší signál, druhý jeho negaci. Přijímač pak oba vodiče porovná, a z nich dekóduje zpět přenášený signál. Vychází se z předpokladu, že případné rušení zasáhne oba vodiče stejně – oběma buď přidá, nebo ubere – ale rozdíl zůstane stejný.“ (Str. 321)

I z čeho všeho je takový počítač složený. A vysvětlí vám to s humorem, třeba v kapitolce o náhodných výsledcích:

Můžeme použít tu nejlepší náhodu, co známe, a měřit rozpad radionuklidů. Což je samozřejmě řešení první volby, pokud máte doma radionuklidy a detektory částic. Ti, kteří nemají, pokud se snad takoví najdou, musí řešit problém jinak.“ (Str. 278)

Tohle opravdu stojí za trochu námahy a soustředění.

Odkazy:

vydal CZ.NIC, Praha 2017, ISBN 978-80-88168-23-2, cena 439 Kč

12345
1542920400000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online